Title Image

«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»

«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»

«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»

Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκίνησε, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα» με στόχο να ενισχύσει τις επισκέψεις σχολικών τάξεων στις βιβλιοθήκες, αλλά και τη δημιουργία μιας σταθερής ομάδας παιδιών που θα επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη τις απογευματινές ώρες, παίρνοντας μέρος στις δράσεις του Δικτύου. Μέσα από τα προγράμματα αυτά στοχεύουμε στην ανάδειξη των τοπικών βιβλιοθηκών ως κέντρων άτυπης εκπαίδευσης, όπου η γνώση προσεγγίζεται μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία.

Μετά την επιτυχή εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων 4 συναντήσεων κάθε μήνα, στις βιβλιοθήκες του Δικτύου που συμμετείχαν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2018, το πρόγραμμα συνεχίζεται για το σχολικό έτος 2018-19.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» του Δήμου Χαλανδρίου, ως μέλος του ΔΕΒ, θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ηλικίες: τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και κυρίως στις ηλικίες 8-12 χρονών.

Διάρκεια: κάθε μηνιαίο θέμα περιλαμβάνει 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 1 ½ ωρών η κάθε μία.

Υλοποίηση : Ιωάννα Μπούμη
Υπεύθυνη προγράμματος: Ειρήνη Βοκοτοπούλου

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2106801654 και στο email: mvaslib@otenet.gr

ΘΕΜΑΤΑ:

Για τον Οκτώβριο προτείνουμε μια εξερεύνηση πραγματικών και φανταστικών τόπων έτσι όπως περιγράφονται στη λογοτεχνία. Ένα παιχνίδι αναγνώρισης θα μας ταξιδέψει από τη «Χώρα των θαυμάτων» έως τα «Ψηλά βουνά», χάρτες θα μας δείξουν το δρόμο. Θα φτιάξουμε δικές μας ιστορίες για τόπους που γνωρίζουμε ή φανταζόμαστε και τέλος θα γιορτάσουμε την επέτειο του ’40 και της κατοχής με ένα αφιέρωμα στην Αθήνα της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.

Τον Νοέμβριο θα εξερευνήσουμε τις όψεις της κίνησης. Η κίνηση στη φυσική, στην τέχνη, στις λέξεις. Πειράματα, κατασκευές και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας της κίνησης.

Το θέμα του Ιανουαρίου είναι «Ξεκινήματα». Όπως και πέρσι ξεκινάμε τη χρονιά με τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε το 2020. Στις επόμενες συναντήσεις πρωταγωνιστούν οι ιδέες ως ο σπόρος για κάθε ξεκίνημα, η αρχή της ζωής αλλά και ένα αφιέρωμα στις ιστορίες που το τέλος τους είναι μια καινούργια αρχή.

Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στην τέχνη με μια παρουσίαση του κινήματος Bauhaus που γεννήθηκε στη Γερμανία πριν 100 χρόνια το 1919 και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη όχι μόνο της μοντέρνας τέχνης αλλά και την αντίληψή μας για σημαντικά θέματα όπως η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των σχολείων. Στις βιβλιοθήκες θα μιλήσουμε και θα σχεδιάσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε, θα εμβαθύνουμε στην έννοια του σχεδιασμού ενός αντικειμένου, θα συνθέσουμε μια αφίσα με την τεχνική του κολάζ, αλλά και θα χορέψουμε με κουστούμια που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας ακολουθώντας τις οδηγίες του Όσκαρ Σλέμερ.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και οι βιβλιοθήκες θα αφιερώσουν τις συναντήσεις τους στη Σελήνη, αγαπημένο θέμα παλιότερων αλλά και σύγχρονων ποιητών. Ταυτόχρονα όμως το 2019 σηματοδοτεί και την επέτειο των 50 χρόνων από το 1969 όταν ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του βήμα στο φεγγάρι.

Τον Απρίλιο, γιορτάζει το βιβλίο. Στις βιβλιοθήκες γιορτάζουμε τις ιστορίες που υφαίνονται και ράβονται και βρίσκουμε τις ομοιότητες ανάμεσα στο ράψιμο και το γ-ράψιμο.

Ο Μάϊος είναι μήνας ιστορίας για τις βιβλιοθήκες που προτείνουν στα παιδιά να περπατήσουν με οδηγό τα βιβλία ιστορίας πάνω στα τείχη διαφορετικών πολιτισμών από την Κίνα ως την Κωνσταντινούπολη.