Title Image

Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου

Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου

Mια συζήτηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Χρήστο Ευαγγέλου

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Εμπορικό Σύλλογο;
Η ενασχόληση μου με τον εμπορικό σύλλογο  προήλθε ως απόρροια της επαγγελματικής  δραστηριότητας που έχουμε ως οικογένεια  από το 1980 στο Χαλάνδρι ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου .

Πείτε μας λίγα λόγια για την δράση του εμπορικού συλλόγου στο Χαλάνδρι;
Στον εμπορικό σύλλογο ασχολούμαστε με όλο το φάσμα της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης μας  Κύριος στόχος μας είναι  η σωστή ενημέρωση των μελών μας πάνω σε εμπορικά θέματα όπως φορολογικά ζητήματα, ασφαλιστικές και  εργοδοτικές εισφορές, καινούργια προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης διαφόρων  τομέων  ( όπως π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, νέες μέθοδοι πωλήσεων κα)

Πόσα μέλη είναι εγγεγραμμένα στον Σύλλογο;
Ο Εμπορικός Σύλλογος Φλύα Χαλανδρίου απαριθμεί περίπου 220-240 μέλη.

Ποια η συνεργασία σας με τον Δήμο;
Σε όλες τις δράσεις μας κινούμαστε πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο. Το επίπεδο της  συνεργασίας μας είναι ικανοποιητικό καθότι υπάρχει αμφίπλευρη προσπάθεια για την εύρεση της χρυσής τομής .

Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις εκπτώσεις στις μέρες μας; Ποια η κίνηση στην αγορά του Χαλανδρίου στις μέρες των εποχικών εκπτώσεων;
Οι εκπτώσεις βοηθάνε σίγουρα και πρέπει να γίνονται, όμως το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι με την διεύρυνση  των εκπτωτικών περιόδων – τις εμβόλιμες εκπτωτικές και τις ειδικές ημέρες εκπτώσεων όπως π.χ. η Black Friday – έχουμε φτάσει να έχουμε μια  παρατεταμένη εκπτωτική περίοδο η οποία στο τέλος μάλλον δυσχεραίνει την ορθή λειτουργία των καταστημάτων πάρα την ευνοεί.

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές. Πως θα προσελκύσετε τους καταναλωτές;
Τα Χριστούγεννα ούτως η άλλως είναι μια περίοδος  που ο κόσμος συνηθίζει να κάνει αγορές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολικά ωραία παρουσίαση σαν αγορά. Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει και ο Δήμος με τις δικές του κινήσεις όπως η δημιουργία μικρού Χριστουγεννιάτικου χωριού, ο στολισμός της πόλης και  οι ευχάριστες μουσικές στιγμές από την Φιλαρμονική που  προσδίδουν σε  καθημερινή βάση ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα. Σε αυτό συμβάλουμε και εμείς με μικρές χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις και κεράσματα .

Πως σκέφτονται τα μέλη σας να αντιμετωπίσουν το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα μαγαζιά;
Όντως αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να  επιλυθεί και αφορά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και τις μητέρες με τα καροτσάκια. Είναι δύσκολο οι καταστηματάρχες από μόνοι τους να κάνουν κάποιες ενέργειες γιατί οι περισσότεροι δεν είναι καν ιδιοκτήτες αλλά ενοικιαστές,  και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Όσες φορές έχουμε συζητήσει για αλλαγές δρόμων και πεζοδρομήσεις, έχει συζητηθεί και το θέμα της πρόσβασης ώστε να δημιουργηθούν οι σύγχρονες προδιάγραφες που θα βελτιώσουν την συνολική εικόνα. Στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί βέβαια να συμβάλουν όλοι ξεκινώντας από το να μην παρκάρουν παράνομα.

Τι είναι αυτό που λείπει από την πόλη του Χαλανδρίου για να γίνει πιο ανθρώπινη και ποια τα μελλοντικά σχέδια σας ως Εμπορικός Σύλλογος;
Το πιο σημαντικό που αναφέραμε και πριν είναι το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο οποίο ελπίζουμε να υπάρξει σύντομα βελτίωση. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ενώ όπως προ είπαμε βασικό παραμένει ακόμα το πρόβλημα με το πάρκινγκ, παρότι  έχει αλλάξει αρκετά η κατάσταση προς το καλύτερο  με τα 7 ιδιωτικά  πάρκινγκ που έχουν ανοίξει. Τώρα όσον αφορά σε επιμέρους ζητήματα όπως πχ ο φωτισμός της πόλης, η  καθαριότητα κα, υπάρχει θετική αλλαγή. Ελπίζουμε λοιπόν ότι και με τα καινούργια «ευέλικτα» απορριμματοφόρα που προμηθεύτηκε ο Δήμος και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν , η εικόνα της πόλης θα αλλάξει ριζικά .

Παρατηρήθηκε ότι επιχειρηματίες – όχι κατ’ ανάγκη μέλη σας – δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή με τον Δήμο σε σχέση με την ανακύκλωση και την καθαριότητα για το καλό της πόλης. Τί έχετε να τους πείτε;
Τους έχουμε πει πολλά, όμως δυστυχώς πολλοί δεν ακούν η προσπαθούν να δικιολογηθούν, κάποιοι άλλοι  τα πετάνε στους ειδικούς κάδους  αλλά χωρίς π.χ. να σπάσουν τα κουτιά ή αφήνοντάς τα απέξω. Έτσι ξεκινήσαμε ως σύλλογος  δράσεις ενημέρωσης με έντυπο υλικό και e-mails και προειδοποιήσαμε ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν κυρώσεις και πρόστιμα. Ευτυχώς έχουν καλυτερέψει λίγο τα πράγματα και με τους υπόγειους καινούργιους κάδους, παρότι όπως έχει παρατηρηθεί γεμίζουν αρκετά γρήγορα το οποίο ίσως βέβαια να οφείλεται και  στην λάθος τοποθέτηση των σκουπιδιών μέσα σε αυτούς.  Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή στοχεύει στην εξασφάλιση ενός υγειούς περιβάλλοντος.

Πώς βλέπετε το μέλλον του Εμπορικού Συλλόγου και τι θα συμβουλεύατε τα μέλη σας;
Εμάς μας ενδιαφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος να έχει ένα μακρύ ορίζοντα και μέλλον. Πιστεύω πως τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει, νομίζω έχουμε περάσει σε μια φάση σταθεροποίησης και αν δεν υπάρξουν δυσμενής διεθνής εξελίξεις, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για κάποια ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια. Συμβουλεύω τους νέους εμπόρους να μην διστάσουν να ενταχθούν στον Σύλλογο, καθώς μέσω αυτού είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να έχουμε φωνή ώστε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή, να γνωρίζουν όσο καλυτέρα γίνεται το αντικείμενο τους αλλά και τον ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν , προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τον πιο δυναμικό τρόπο στις νέες προκλήσεις, ακολουθώντας τις εξελίξεις. Για παράδειγμα στις ημέρες μας ένα κατάστημα θα ήταν καλό να ανοίγει και διαδικτυακά Πολλά καταστήματα στο Χαλάνδρι το έχουν ήδη κάνει και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα που θα οδηγήσει σε ένα μέλλον δραστήριο και εποικοδομητικό.

Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να πείτε δυο λόγια στο καταναλωτικό κοινό του Χαλανδρίου και γιατί να σας προτιμήσουν;
Το Χαλάνδρι λειτουργεί σαν μητροπολιτικό κέντρο για τους όμορους δήμους, όποτε έχουμε επισκέπτες από Ψυχικό, Πεντέλη κλπ. και αυτό είναι που μας βοηθάει πάρα πολύ στην συνολική μας λειτουργεία. Διαθέτει όλων των ειδών τα καταστήματα, σε όλο το φάσμα της επαγγελματικής δραστηριότητας, από επώνυμα προϊόντα μέχρι και παραδοσιακά. Εγώ θεωρώ ότι αξίζει να επιλέξουν την αγορά του Χαλανδρίου και δεν θα βγουν χαμένοι.