Title Image

Λέσχη Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Λέσχη Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Για τον Ιανουάριο επιλέξαμε να διαβάσουμε το βιβλίο  

«Ο Έλληνας Γιατρός» της Καρολίνας Μέρμηγκα εκδ. Μελάνι

 

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 

στις 6:30 μ.μ.

   

Καλεσμένη  μας  η συγγραφέας του βιβλίου Καρολίνα Μέρμηγκα

 

«Οι άνθρωποι πρέπει να γεννιούνται και να πεθαίνουν σπίτια τους.

Γιατί πρέπει να τους βλέπουν εκείνη τη στιγμή, γιατί κανένας δεν γεννιέται ούτε πεθαίνει τόσο φτωχός ώστε να μην έχει η στιγμή εκείνη κάτι που αξίζει οι άλλοι να θυμούνται. Γιατί τότε γίνεται η αληθινή τους ζωή μεταβιβάσιμη.»

Ο Κωνσταντίνος Μ. είναι ήρωας μυθιστορήματος, δηλώνει κατηγορηματικά η Καρολίνα Μέρμηγκα σε μια συνέντευξη της και εξηγεί:

«[Το βιβλίο] είναι μια σύνθεση που βασίζεται στη ζωή ενός πραγματικού προσώπου. Ήθελα όμως κάπως να προστατεύσω τον παππού μου.

Γι’ αυτό, αν και χρησιμοποίησα σαν καμβά τον χαρακτήρα και τη διαδρομή του, του… άλλαξα τα φώτα. Αυθαιρέτησα, πρόσθεσα στοιχεία, ακόμα και ερωτικές ιστορίες. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία του, γιατί απλούστατα δεν είναι».

Κι αν δεν είναι όμως αληθινά όλα όσα αναφέρει σχετικά με τον κεντρικό χαρακτήρα η συγγραφέας, η αναφορά στα πραγματικά πρόσωπα που εμφανίζονται γύρω του και η δεδομένη σχέση του καθηγητή Κωνσταντίνου Μέρμηγκα με αυτούς, ταξιδεύουν εμάς τους αναγνώστες με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας του τέλους του 190υ αιώνα και του πρώτου μισού του 20ού.