Title Image

Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση – Τετάρτη 30 Ιανουαρίου

Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση – Τετάρτη 30 Ιανουαρίου

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο: «Το τούνελ» του Ernesto Sabato
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου
 
17:30
στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, τηλ. 210 6820464)
ΣυντονιστήςΔημήτρης Μαγριπλής
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Όλο το μυθιστόρημα περνάει μέσα από την πρώτο πρόσωπη αφήγηση του Χουάν Πάμπλο Καστέλ που διηγείται την ιστορία μέσα από ένα κελί φυλακής. Αρκούν οι τρεις-τέσσερις σελίδες της αρχής, για να αντιληφθούμε ότι ο ίδιος είναι ένας εμμονικός άνθρωπος που κινείται στα όρια του παραλογισμού.
Είναι γνωστός ζωγράφος που στα πλαίσια μιας έκθεσης ζωγραφικής του, βλέπει μια νέα γυναίκα να παρατηρεί για ώρα, μια λεπτομέρεια που δεν προσέχει κανείς σε έναν πίνακά του. Η μορφή της γοητευτικής γυναίκας, τού καρφώνεται στο μυαλό και ψάχνει να την βρει στους δρόμους του Μπουένος Άιρες διότι θεωρεί ότι μόνο εκείνη καταλαβαίνει το έργο του, άρα και τον ίδιο.
Τυχαία συναντιούνται ξανά και οι συναντήσεις τους, τους οδηγούν σε ένα τούνελ ψευδαισθήσεων και παρεξηγήσεων. Η Μαρία είναι παντρεμένη με έναν τυφλό, ενώ εξαφανίζεται για ημέρες στο εξοχικό ενός ξαδέρφου του συζύγου της. Ο Καστέλ ζηλεύει παθολογικά, προσπαθεί να την φέρει όλο και πιο κοντά του, είναι συνεπαρμένος από την σχέση τους κι εκείνη δείχνει μπερδεμένη.
Όλα οδηγούν στο νουάρ και στη συνήθη κατάληξη αυτών των ιστοριών πάθους και εμμονής. Τι όμως ακριβώς συμβαίνει; Ποια είναι η φύση των σχέσεων της Μαρίας με τους άντρες που συναναστρέφεται αλλά και ποια είναι ακριβώς η σχέση της με τον Καστέλ;