Title Image

Το τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Ιδρύματος Ζήση γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας του

Το τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Ιδρύματος Ζήση γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας του

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου και του Ιδρύματος Π. Ζήση, μια γιορτή ένωσης δυο πολιτισμών και αντάμωμα δύο λαών, άνθρωποι που μπορεί να μην μιλούν την ιδία γλώσσα αλλά η αγάπη τους για την παράδοση τους κάνει φίλους.
Έτσι, η Λαογραφική Ομάδα Pays de Hanau de Bouxwiller από την Αλσατία ήρθε στο Ίδρυμα Π. Ζήση για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 30 χρόνια του τμήματος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Ιδρύματος αλλά και τα 25 χρόνια της Λαογραφικής Ομάδας των Αλσατών.

Την έναρξη της γιορτής έκανε η Ευαγγελία Νικολογιάννη, ενώ ο οικοδεσπότης της βραδιάς και πρόεδρος του ιδρύματος Ζήση Περικλής Κώτσης μαζί με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κουλούρη είπαν λίγα λόγια για το πως ξεκίνησαν την λειτουργία του Ιδρύματος και καλωσόρισαν τους καλεσμένους. Έπειτα, έδωσαν τον λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου των Αλσατών και Φίλων της Αλσατίας στην Ελλάδα,  Michele Leonidopoulos η οποία μίλησε για τον Σύλλογο των Αλσατών, και τη στενή φιλία με τους Έλληνες.

 Στην συνέχεια η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα Celine Pendaries και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αλσατών Gerard Staedel οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό σε όλους τους παραβρισκόμενους. Τέλος μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει η Ευρώπη όπου σήμερα απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν 2 αφιερωματικά βίντεο, το πρώτο με θέμα τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Π. Ζήση και το δεύτερο με θέμα τα 25 χρόνια λειτουργίας της Αλσατικής Λαογραφικής Ομάδας.

Η βραδιά συνεχίστηκε με εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς και παιχνίδια από τους Groupe folklorique du Pays de Hanau de Bouxwiller οι όποιοι έδωσαν ξεχωριστή νότα στους ελληνικούς χορούς που παρουσίασαν οι χορευτές του τμήματος ελληνικών παραδοσιακών χορών του Ιδρύματος Ζήση. Ο Κρητικός πεντοζάλης και ο ποντιακός σέρας μπλέχτηκαν με τη γαλλική πόλκα, μάγεψαν τους περίπου 350 θεατές και έγιναν γέφυρα για την Ελληνο-γαλλική φιλία. Στο τέλος της βραδιάς οι εκπρόσωποι των συλλόγων αντάλλαξαν δώρα και ευχές για μελλοντικές συναντήσεις.