Title Image

Επίσκεψη των υποψηφίων περιφερειαρχών Ρένας Δούρου και Γιώργου Πατούλη στο Χαλάνδρι

Επίσκεψη των υποψηφίων περιφερειαρχών Ρένας Δούρου και Γιώργου Πατούλη στο Χαλάνδρι

Στα  πλαίσια  των επισκέψεών τους  σε Δήμους του λεκανοπεδίου, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Ρένα Δούρου και Γιώργος Πατούλης μετέβησαν στο Χαλάνδρι, προκειμένου να ενημερωθούν για τα τρέχοντα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Προηγήθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική»,  ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου  που εξέδωσε ο συνδυασμός του,  επισκέφθηκε το δημαρχείο και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο για τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Κατά τη συζήτηση τόσο με το κο Πατούλη όσο και με την  κα Δουρου και μέλη του συνδυασμού της “Δύναμη Ζωής”  την επομένη ημέρα με τη δημοτική Αρχή, συζητήθηκαν, τα σημαντικότερα εν εξέλιξη έργα όπως το νέο Δημαρχείο Χαλανδρίου αλλά και ουσιαστικά  προβλήματα της περιοχής όπως η αναγκαιότητα για κατασκευή χώρων στάθμευσης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η επιτάχυνση υλοποίησης δομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης η ανάγκη στήριξης του προγράμματος μεταστέγασης των Ρομά κ.α.

Ξεκινάνε τα έργα κατασκευής Νέου Δημαρχείου

Ειδικότερα ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε τον κ. Πατούλη καθώς και την κα Δούρου ότι έως τα τέλη του 2019 θα έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής του νέου δημαρχείου, έπειτα από την πρόσφατη επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης που ολοκληρώθηκε το 2018 και προβλέπει και την κατασκευή δύο υπόγειων πάρκινγκ, χωρητικότητας 160 θέσεων, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού αλλά και των πολιτών.

Πρόγραμμα Μεταστέγασης Ρομά

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των Ρομά που βρίσκονται στον καταυλισμό στο Κάτω Χαλάνδρι, και στο εν εξελίξει πρόγραμμα μεταστέγασής τους σε κατοικίες, μέσω επιδότησης ενοικίου. Επισήμανε ότι, ήδη από τις 64 οικογένειες έχουν μεταστεγαστεί οι 12 ενώ κρίνεται  απαραίτητη  η  στήριξη της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μεταφέροντας δε το ακριβές κλίμα τόνισε τις πολύ σημαντικές προσπάθειες κοινωνικής  επανένταξής τους που καταβάλλονται ήδη σε συνεργασία με τη δομή στήριξης που έχει δημιουργηθεί δηλαδή το « Κέντρο κοινότητας Ρομά » αλλά και την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί τόσο για τους Ρομά όσο και για τους ιδιοκτήτες της περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους.

Ρέμα Ποδονίφτη –Αντιμετώπιση  Πλημμυρικών φαινόμενων στη συμβολή των οδών Κόδρου και Λ. Κηφισιάς

Επιπρόσθετα ο δήμαρχος επισήμανε ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αφορά  την οδό Κόδρου, όπου καταλήγει το ρέμα Σαρανταπόρου, στην οποία και παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάθε βροχόπτωση, σημειώνοντας  την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης  υλοποίησης των έργων για  αποκατάσταση των υφιστάμενων κακοτεχνιών, για τη διαπλάτυνση του αγωγού υπογείως της Κηφισίας, καθώς και τη διαπλάτυνση του ρέματος της Φιλοθέης.

Κυκλική Οικονομία – Διαχείριση Απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και στην προσπάθεια εφαρμογής ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης των  αποβλήτων, το οποίο βασίζεται στην κυκλική οικονομία και στην ξεχωριστή διαλογή στην πηγή, με παράλληλη ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας αλλά και ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.  Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε  στην  πιλοτική εφαρμογή του πρωτοπόρου περιβαλλοντικού προγράμματος Waste4think, το οποίο και ξεκίνησε πιλοτικά με μεγάλη  επιτυχία σε συνοικία του Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΜΠ και δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου  κο Γεράσιμο Λυμπεράτο  στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του Horizon 2020. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί, όπως ανέφερε,  ένα ζωντανό παράδειγμα των θετικών αποτελεσμάτων που μπορούν να προκύψουν από την οικιακή κομποστοποίηση.  Με έμφαση στην ξεχωριστή διαλογή, ξήρανση και μετατροπή των οικιακών αποβλήτων σε προϊόντα  (όπως βιοαέριο), διαφαίνεται η αξία και η δυνατότητα της εξ ολοκλήρου  ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης καθότι η εφαρμογή του σε όλη την πόλη θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό απορριμμάτων που θα οδηγούνται στην ταφή να αποτελεί μόλις το 10 %.

Παράλληλα ο δήμαρχος Χαλανδρίου τόνισε ότι ένα από τα  κρίσιμα θέματα αποτελεί επί του παρόντος η καθυστέρηση της διαδικασίας των χωροθετήσεων, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι ο Δήμος έχει ήδη αποκτήσει δύο χώρους, έναν 6,5 στρεμμάτων για τη στέγαση του αμαξοστασίου το οποίο τώρα βρίσκεται δίπλα στο κολυμβητήριο και έναν χώρο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των κλαδεμάτων.

Πολιτισμός – Ξεκινάει η κατασκευή του νέου πολιτιστικού κέντρου

Ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του σημείωσε ότι ο Δήμος χρειάζεται επιπλέον τη στήριξη για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού πολυχώρου για την πόλη του Χαλανδρίου ο οποίος θα στεγαστεί  σε άλλο ένα κτίριο 3.300 τ.μ που αγοράστηκε για αυτό τον σκοπό.

Ευχαρίστησε την Ρενα Δούρου για την χρηματοδότηση έργων αξίας πάνω από 9.500.000 ευρώ που σήμερα εκτελούνται στην πόλη και επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών από την Περιφέρεια Αττικής στην οποία ο δήμος έχει καταθέσει την οριστική πολεοδομική μελέτη της ένταξης της περιοχής του Πεύκου Πολίτη από τον Φεβρουάριο του 2018.