Title Image

Αφιέρωμα στον Βίκτωρ Χάρα με τον Alejandro Diaz

Αφιέρωμα στον Βίκτωρ Χάρα με τον Alejandro Diaz

Alejandro Diaz 

17 Χιλιανά τραγούδια

Αφιέρωμα στον Βίκτωρ Χάρα

Ο Βίκτωρ Χάρα γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1932 στο Λονκέν κοντά στο Σαντιάγο. Ήταν από φτωχή οικογένεια. Μεγάλωσε μόνο με την μητέρα του, που ήξερε λίγο πιάνο και κιθάρα, τραγουδούσε και επέμενε ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Αφού πήγε στρατό γύρισε στη γενέτειρά του και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική και το θέατρο. Έγινε τραγουδοποιός, συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Νεολαίας και θερμός υποστηρικτής του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μουσικού-πολιτικού κινήματος “nueva cancion chilena” , που αναπτύχθηκε στη Χιλή στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές του 1970, μέχρι το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 , με το οποίο ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε .

Ο Βίκτωρ Χάρα συνελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 1973 στο Πανεπιστήμιο όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές προσπαθώντας να αντισταθούν με όποιο τρόπο μπορούσαν στα πολυβόλα και τα τανς των πραξικοπηματιών . Μεταφέρθηκε στο Στάδιο Chile μαζί με χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους και αφού υπέστη άγρια βασανιστήρια, δολοφονήθηκε με πάνω από 40 σφαίρες στα 41 του χρόνια.

Τα τραγούδια του εμπνέουν και τραγουδιούνται ακόμα σε όλη τη Λατινική Αμερική και έχουν υιοθετηθεί και από τη σημερινή νεολαία.

Ο Alejandro Diaz διάλεξε μερικά από τα τραγούδια του Βίκτωρ Χάρα, τα ενορχήστρωσε και τα παρουσιάζει μαζί με άλλους έξι μουσικούς από τη Λατινική Αμερική.

Θα ερμηνεύσουν επίσης τραγούδια των:

Patricio Manns , Violeta Parra, Gitano Rodriguez, Quilapayun, Inti Illimani.