Title Image

Τέσσερα χρόνια μετά η πόλη θυμάται: μια μεγάλη γιορτή στη γεμάτη Ρεματιά για τη νίκη του πολιτισμού

Τέσσερα χρόνια μετά η πόλη θυμάται: μια μεγάλη γιορτή στη γεμάτη Ρεματιά για τη νίκη του πολιτισμού

Σε μια τέλεια «συνομωσία» ανάμεσα στον καιρό, που έδωσε την πιο γλυκιά βραδιά του φετινού Μάη, το πάθος κορυφαίων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής και τη θερμή συμμετοχή εκατοντάδων θεατών, η Ρεματιά μετέφερε το Σάββατο για μια ακόμη φορά ένα δυνατό μήνυμα για τη νίκη του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας έναντι της κακοήθειας. Η μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την καταστροφική εμπρηστική επίθεση στο θέατρο και σε ανάμνηση της άμεσης αποκατάστασής του ύστερα από την έμπρακτη ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών, υπήρξε μια ακόμη μαγική βραδιά στη Ρεματιά και η πιο κατάλληλη «εισαγωγή» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – «Νύχτες Αλληλεγγύης» που ξεκινά τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Τη συναυλία άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου με μελωδίες του Διονύση Σαββόπουλου, ύστερα από τον σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, ο οποίος μίλησε για τη συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμά του δήμου χιλιάδων πολιτών που αποκατέστησαν το θέατρο της Ρεματιάς μέσα σε λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό του στις 18 Μαΐου του 2015.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τον Χαλανδραίο μουσικό από τη Χιλή Alejando Diaz και άλλους καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική. Τη μελωδική σκυτάλη πήραν ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσικιάν με τις κιθάρες τους ενώ στη συνέχεια ανέβηκε μαζί τους στη σκηνή η Αναστασία Μουτσάτσου. Ακολούθησε ο Γιάννης Μηλιώκας, που ξεσήκωσε το κοινό με το ιδιαίτερο ταπεραμέντο του και τα αγαπημένα τραγούδια του ενώ ο Διονύσης Τσακνής που εμφανίστηκε αμέσως μετά ανέβασε το «θερμόμετρο» της συναυλίας με το Ανεμολόγιο των Τριπολίτη – Μικρούτσικου. Το κλίμα συντροφικότητας που υπήρχε από την έναρξη της βραδιάς έφτασε στο αποκορύφωμά του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να καλεί τους όρθιους θεατές που βρίσκονταν ολόγυρα να πλησιάσουν τη σκηνή και να κάτσουν οκλαδόν μπροστά του γεμίζοντας το θέατρο. Με αναμμένους τους φακούς από τα κινητά τους αντί για αναπτήρες οι θεατές δημιούργησαν μοναδική μυσταγωγική ατμόσφαιρα και δυσκολεύτηκαν να αφήσουν τον καλλιτέχνη να εγκαταλείψει τη σκηνή μετά το πρώτο χειροκρότημα. Η βραδιά συνεχίστηκε με τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Smyrna που δεν άφησε ασυγκίνητους όσους και όσες θέλησαν να τιμήσουν τη βραδιά με έναν χορό ενώ η ίδια διάθεση διατηρήθηκε με την Αφεντούλα Ραζέλη και την Ερωφίλη στη σκηνή. Με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, έπεσε η αυλαία της βραδιάς όταν η Φωτεινή Βελεσιώτου στο τέλος της εμφάνισής της, έκλεισε το μικρόφωνο και κατέβηκε από την εξέδρα για να πει ένα τραγούδι α καπέλα κοντά στο κοινό.

Οι περισσότεροι/ες καλλιτέχνες/ιδες μίλησαν από σκηνής με ζέση για το θέατρο της Ρεματιάς εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους σε όσους επεχείρησαν να κάψουν μια τέτοια κοιτίδα πνεύματος και πολιτισμού. Την παρουσίαση της βραδιάς έκαναν η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου και η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη.

Ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί όλες και όλους να ανταμώσουμε ξανά στην ίδια ατμόσφαιρα και να ζήσουμε νέες Νύχτες Αλληλεγγύης, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019, που ξεκινά την 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.