Title Image

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου: συμφωνικός παλμός με νεανικό σφυγμό χτυπά στην πόλη μας

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου: συμφωνικός παλμός με νεανικό σφυγμό χτυπά στην πόλη μας

Έφυγαν από τα σχολειά τους και γύρισαν σπίτι. Έβαλαν επίσημα σκούρα ρούχα και τα αθλητικά τους παπούτσια.  Πήραν στα χέρια τα όργανά τους και μαζί τη γνώση και την ωριμότητά τους δίχως να αποχωριστούν τη νιότη και τη φρεσκάδα τους. Οι νέες και οι νέοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου έκλεψαν τις καρδιές των θεατών, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όταν έκαναν την πρώτη τους αυτόνομη εμφάνιση στη συναυλία Συμφωνικός παλμός – Νεανικός σφυγμός, ύστερα από περίπου δυo χρόνια συστηματικής δουλειάς στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, υπό τη διδασκαλία του Νίκου Χατζηελευθερίου και έχοντας στο πλευρό τους τη συμφωνική ορχήστρα νέων Underground Youth Orchestra, η οποία εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου παρουσίασε έργα των Χατζιδάκι, Piazzolla, Shostakovich, Vivaldi και άλλων συνθετών με τον Νίκο Χατζηελευθερίου να μοιράζεται τη διεύθυνση της συναυλίας με τον Κώστα Ιωαννίδη, αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου και το κοινό να τους χαρίζει το πιο εγκάρδιο χειροκρότημα.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας συμφωνικής ορχήστρας νέων προέκυψε αβίαστα, πριν από περίπου πέντε χρόνια, μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης και των ανθρώπων της, που έβλεπαν ότι υπήρχαν οι συνθήκες για να διαμορφωθεί εδώ ένα φυτώριο νέων μουσικών με αξιώσεις και προοπτικές. Σε πρώτη φάση, η πραγμάτωση της ιδέας έβρισκε πρακτικά εμπόδια στο γεγονός ότι οι νέοι και οι νέες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν είχαν ισοδύναμο επίπεδο μουσικής κατάρτισης ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία για τη συγκρότηση μιας συμφωνικής ορχήστρας ομοιογένεια. Η δυσκολία αυτή ξεπεράστηκε, πριν περίπου δυόμιση χρόνια, με τη συμβολή της ήδη καταξιωμένης συμφωνικής ορχήστρας νέων Underground Youth Orchestra, η οποία, ύστερα από συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου και στο πλαίσιο του προγράμματός της «UYO Network», ανέλαβε να υποστηρίξει με την τεχνογνωσία της, τα πρώτα βήματα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της πόλης.

Σήμερα πλέον, όπως φάνηκε και από το χειροκρότημα στη Ρεματιά, ο Δήμος Χαλανδρίου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει μια συμφωνική ορχήστρα που αποτελεί ήδη πόλο έλξης νέων μουσικών μέσα και έξω από τα σύνορα της πόλης και που αξίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη όλων των καλλιτεχνικών και κοινωνικών φορέων του Χαλανδρίου αλλά όχι μόνο. Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, Νίκος Χατζηλευθερίου, «δεν είναι μια ορχήστρα – βιτρίνα για να λέμε ότι στηρίζουμε τα νέα παιδιά. Είναι μια ορχήστρα με πραγματική δυναμική, στελεχωμένη με νέους και νέες που αγαπούν τη μουσική και θέλουν να συνεχίσουν με τη μουσική στη ζωή τους». Ο ίδιος, τονίζοντας τον διαδημοτικό χαρακτήρα της ορχήστρας, είπε επίσης ότι «τα παιδιά αυτά είναι παιδιά από το Χαλάνδρι αλλά και έξω από αυτό» ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου και το μουσικό εργαστήριο «Μουσικό κουτί» αλλά και τον Δήμο Χαλανδρίου που αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, ευχαρίστησε τους νέους και τις νέες μουσικούς της ορχήστρας και τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου καθώς επίσης την Underground Youth Orchestra και τον διευθυντή της, Κώστα Ηλιάδη, για όλη την πορεία που έφτασε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου στην αυτόνομη εμφάνισή της στη Ρεματιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο συλλογικό.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου εκφράζει και ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, Κώστας Ιωαννίδης: «Το να συνεργαζόμαστε με τα παιδιά δεν μας προσφέρει μόνο μεγάλο αίσθημα χαράς αλλά είναι και υποχρέωσή μας και ως γονέων και ως δασκάλων και ως μουσικών. Μόνο αν εκπαιδεύουμε τους νέους, αν τους βοηθάμε να εμβαθύνουν τη γνώση τους για να γίνουν καλύτεροι από εμάς τους εμπειρότερους μουσικούς, έχουμε πετύχει στο έργο μας» λέει ο κ. Ιωαννίδης και τονίζει ότι η στελέχωση της νεοσύστατης ορχήστρας αποκαλύπτει την αξία του έργου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου ως φυτώριου νέων μουσικών μέσα από τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής.

Την κοινωνική διάσταση της πρωτοβουλίας, πέραν της καλλιτεχνικής, τονίζει ο Κώστας Ηλιάδης, διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας νέων Underground Youth Orchestra, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καταλυτικός στη συγκρότηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου: «Αυτός είναι ένας τρόπος να αναμορφώσουμε την κοινωνία μας, ύστερα από όλα όσα περάσαμε με την κρίση. Με τη μουσική μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, να εντάσσεσαι σε μια ομάδα με ευγενικούς στόχους, να συνδημιουργείς στο πλαίσιο της κοινότητας. Κατά τη γνώμη μου, κάθε γειτονιά, θα έπρεπε να έχει τη δική της ορχήστρα» λέει ο κ. Ηλιάδης και τονίζει ότι ο Δήμος Χαλανδρίου υπήρξε ο μοναδικός δήμος ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και στήριξε ενεργά την ιδέα συγκρότησης μιας νεανικής ορχήστρας σε δημοτικό επίπεδο: «Δεν βλέπουμε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σαν μια ακόμη από τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου αλλά σαν έναν αυτοτελή ζωντανό οργανισμό με δυναμική εξέλιξης και δημιουργίας» αναφέρει ενώ δεν κρύβει τη συγκίνησή του για την πρώτη αυτόνομη εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα είναι δυνατό να αποκτήσει πλήρη αυτονομία και από την πολύτιμη αρωγό της Underground Youth Orchestra.