Title Image

Ενημέρωση για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια 2019 -2020 Δήμου Χαλανδρίου

Ενημέρωση για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια 2019 -2020 Δήμου Χαλανδρίου

  • Εργαστήριο φωτογραφίας: Φωτογραφία Δρόμου, δημιουργία Φωτο-ιστορίας

Το εργαστήρι πραγματώνει μια ρεπορταζιακή προσέγγιση στη τέχνη της φωτογραφίας και απευθύνεται σε ερασιτέχνες ή προχωρημένους φωτογράφους ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν προϋποθέτει γνώσεις φωτογραφίας και είναι ανοικτό σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο ή τις τέχνες γενικότερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και το αν είναι ενεργοί δημιουργοί, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή smartphone.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 17.30 -20:00, στο χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18.

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες με πρώτη συνάντηση στις 4/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Θανάσης Σταυράκης, τηλ. 6944946468

  • Φωτογραφικό Εργαστήριο: Ο Λόγος στην Εικόνα

Απευθύνεται σε ενήλικες και ο απώτερος στόχος του είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων (άρση της παθητικής πρόσληψης εικόνων, κατανόηση φωτογραφικών στερεοτύπων, ικανότητα «ανάγνωσης» της φωτογραφικής εικόνας), η επαφή με σημαντικούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής φωτογραφίας καθώς και στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της, η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε έναν κόσμο ψηφιακό, η όξυνση της ικανότητας παρατήρησης και η προσωπική έκφραση μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης-μεταμόρφωσης της ορατής πραγματικότητας.

Το εργαστήριο αρθρώνεται σε δύο κύκλους.

Τμήμα Α’ κύκλου

Θα αρθρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

α) διδασκαλία των βασικών στοιχείων τεχνικής, β) φωτογραφική θεωρία και εφαρμογές και γ) φωτογραφία στην πράξη, δημιουργία portfolio και συμμετοχή στην ομαδική έκθεση.

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν φωτογραφική μηχανή, έστω και μια μικρή compact, (το κινητό δεν ενδείκνυται}.

Το διδακτικό κομμάτι σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία ως τέχνη θα πλαισιώνουν διαλέξεις και φωτογραφικές παρουσιάσεις ανθρώπων καταξιωμένων στη φωτογραφία.

Τμήμα Β’ κύκλου

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του Β’ κύκλου, οι συμμετέχοντες έχοντας κατοχυρώσει τεχνικές γνώσεις, θεωρία και μεθοδολογία από το περσινό σεμινάριο θα κληθούν να δουλέψουν πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ατομικού portfolio. Εστίαση και εμβάθυνση πάνω στο θέμα της τοπιογραφίας, της φωτογραφικής απεικόνισης δηλαδή του αστικού, περιαστικού και φυσικού τοπίου.

Στην περίπτωση του Β’ κύκλου απαιτείται η χρήση μηχανών DSLR ή Mirrorless.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου στα μαθήματα του Β’ κύκλου είναι να έχει πρώτα παρακολουθήσει αυτά του Α’ κύκλου.

Οι συναντήσεις, για το τμήμα του Β’ κύκλου, θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 20:00-22:30 και για το τμήμα του Α’ κύκλου κάθε Πέμπτη, ώρα 20:00-22:30 στο χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18.

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες με πρώτη συνάντηση για τον Β’ κύκλο στις 4/11/19 και για τον Α’ κύκλο στις 7/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε κύκλο 20 άτομα.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μπάμπης Κουγεμήτρος, τηλ. 6945530451

  • Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης.

Απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν διάθεση να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές αλλά κυρίως να πειραματιστούν με νέα μέσα και υλικά, αποκτώντας ταυτόχρονα βασικές γνώσεις όπως και ενημέρωση για τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη. Δεν χρειάζεται πρότερη γνώση ή ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιο καλλιτεχνικό μέσο.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 18:00-21:00, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Διάρκεια εργαστηρίου 8 μήνες με πρώτη συνάντηση στις 6/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ελπίδα Ρίκου, τηλ. 6977535205

 

  • Εργαστήριο βιβλιοδεσίας τέχνης

Απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και ενηλίκους. Οι κύριοι τομείς που θα διδαχτούν είναι η γαλλική τεχνική – πρακτική άσκηση για το κάλυμμα με υφάσματα και χαρτιά βιβλιοδεσίας. Επίσης θα εισάγουμε την τεχνική της Βυζαντινής βιβλιοδεσίας με ξύλο και δέρμα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μάθουν πως να συντηρούν τα βιβλία αλλά και απλούς κανόνες  φροντίδας – προστασίας  του βιβλίου. Διάρκεια 7 μήνες με 2 φορές την εβδομάδα από 2,5 ώρες κάθε Τρίτη & Τετάρτη 18:00: – 20:30 στο χώρο του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας, Τυμφρηστού 18 στο Χαλάνδρι. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 5/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε τμήμα 12 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Στέλλα Γεωργίου, τηλ. 6980474768

  • Κινηματογραφικό εργαστήριο

Απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και ενηλίκους. Θα ακολουθηθούν με τη σειρά όλα τα στάδια υλοποίησης μιας ταινίας: από την πρωταρχική ιδέα και τη συγγραφή του σεναρίου μέσα από ομαδικές συζητήσεις και καταγραφές, την προεργασία για την υλοποίηση της ταινίας (πρόβες, ρεπεράζ χώρων, σκηνικά/κοστούμια, ντεκουπάζ των σκηνών) μέχρι την οργάνωση και την υλοποίηση των γυρισμάτων και την αποπεράτωση της ταινίας (μοντάζ, τεχνικές  επεξεργασίες, μουσική). Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου όλες οι εργασίες θα γίνονται συλλογικά, ξεκινώντας από το σενάριο, μέχρι και την ολοκλήρωση της ταινίας.

Η διάρκειά του είναι 8 μήνες με 3 ώρες εβδομαδιαίως. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη 19:00 – 22:00 στο χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 5/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Κορνήλιος, τηλ. 6975596856

  • Θεατρικό Εργαστήριο Νέων & Ενηλίκων

Απευθύνεται σε ηλικίες από 18 ετών. Η λειτουργία του γίνεται σε δύο τμήματα Αρχαρίων & Προχωρημένων. Στόχος του είναι η εξοικείωση με την τέχνη του θεάτρου και τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού, η ενίσχυση των εκφραστικών μέσων (σώμα, κίνηση, λόγος, φωνή), το ανέβασμα θεατρικής παράστασης.

Διάρκεια 9 μήνες με 3 ώρες την εβδομάδα για κάθε τμήμα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα 18:00 – 22:00 (τμήμα προχωρημένων) και κάθε Τετάρτη ώρα 17:30 – 19:30 (τμήμα αρχαρίων), στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης. Οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν στις 4/11/19 & 6/11/19 αντίστοιχα.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Στέφη Θεοδότου, τηλ. 6984700927

 

  • Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά

Απευθύνεται σε ηλικίες από 7 έως 12 ετών. Ένα θεατρικό εργαστήριο για μαθητές του Δημοτικού, στο οποίο αποκτούμε κινητικές δεξιότητες, διευρύνουμε την κινητική αντίληψη, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, φτιάχνουμε τις δικές μας εικόνες αυτοσχεδιάζοντας και αποκτούμε συνείδηση των εκφραστικών δυνατοτήτων του σώματος μας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θεατρικής παράστασης.

Διάρκεια 25 εβδομαδιαία μαθήματα από μιάμιση ώρα το καθένα. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο 16:00 – 17:30 μ.μ. στο χώρο του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum, Διογένους 42 Χαλάνδρι. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 9/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Βίκυ Βασιλοπούλου, τηλ. 6974924991

  • Εργαστήριο Διακόσμησης και Φωτισμού

Απευθύνεται σε ενήλικες και περιλαμβάνει τρείς ενότητες, οι οποίες θα προσφέρουν την δυνατότητα σε όσους/ες τις παρακολουθήσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και γνώσεις επάνω στη μορφολογία του χώρου και ταυτόχρονα τη λειτουργικότητά του. Στην πρώτη ενότητα θα υπάρξει θεωρητική και ιστορική προσέγγιση των τάσεων και των διαφορετικών στυλ διακόσμησης του παρελθόντος (art deco, retro, ρουστίκ, κλασικό, country, βιομηχανικό κτλ). Στη δεύτερη ενότητα θα εξετάσουμε τη χρωματολογία του χώρου. Αρχικά μέσω των βασικών χρωμάτων και των συνδυασμών τους αλλά και σε συνδυασμό με τον φυσικό φωτισμό, αλλά και τις δυνατότητες που θα προκύψουν μέσω μελέτης τεχνητού φωτισμού. Τέλος, στην τρίτη ενότητα θα διδαχθούν κανόνες αλλά και τεχνικές σύνθεσης του χώρου, επεξεργασία και σχεδιασμός πρότασης σε επίπεδο αποτύπωσης και κάτοψης αλλά και ευρύτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ώστε να συντεθεί εύκολα οτιδήποτε έχουν οι μαθητευόμενοι ως στόχο.

Διάρκεια 7 μήνες με 2 ώρες την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη 18:30 -20:30 στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 9/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ελεάννα Καποκάκη, τηλ. 6944313044

  • Εργαστήριο Κεραμικής

Μαθήματα κεραμικής τέχνης για αρχάριους.

Τα μαθήματα συνδυάζουν εκμάθηση ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, παράλληλα με την εισαγωγή στις τεχνικές χειροποίητης κατασκευής, διακόσμου, ψησίματος και γυαλώματος κεραμικών αντικειμένων.

Διάρκεια 29 εβδομαδιαία μαθήματα από 3 ώρες το καθένα, κάθε Τετάρτη 10:00 -13:00, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 6/11/19.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Βαλσαμή, τηλ. 6972104023 – ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι συμμετοχές στο εργαστήριο κεραμικής έχουν ολοκληρωθεί

  • Εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας & Χειροποίητου κοσμήματος

Μαθήματα για τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων από μέταλλο και ανάλυση των τεχνικών κατασκευής. Με την ολοκλήρωση των μαθήματων οι συμμετέχοντες θα έχουν την πρώτη τους συλλογή κοσμημάτων.

Διάρκεια 28 εβδομαδιαία μαθήματα από 4 ώρες το καθένα, κάθε Τετάρτη 17:00 -21:00, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 6/11/19.

*Λόγω ιδιαιτερότητας του εργαστηρίου ο αριθμός των συμμετεχόντων θα κυμαίνεται από 4- 6 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χριστίνα Καρβουνίδου, τηλ. 6944653760 – ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι συμμετοχές στο εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας & Χειροποίητου κοσμήματος έχουν ολοκληρωθεί

 

  • Εργαστήριο Papier- mâché (πεπιεσμένου χαρτιού)

Με τα μαθήματα πεπιεσμένου χαρτιού (Papiermâchéθα μάθουν οι συμμετέχοντες να κατασκευάζουν όμορφα αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Με την τεχνική παπιέ μασέ φτιάχνονται γύψινα εκμαγεία, εγχειρίδια, θεατρικά σκηνικά, κουτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις με πεπιεσμένο χαρτί γίνονται ακόμα και έπιπλα και φωτιστικά, τα οποία δύσκολα διακρίνονται από τα ξύλινα. Στο σεμινάριο αυτό θα γνωρίσουμε και θα εμπνευστούμε απ’ αυτήν την τεχνική, θα διασκεδάσουμε και θα δημιουργήσουμε αντικείμενα τέχνης.

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες 3 ώρες την εβδομάδα κάθε Δευτέρα 18:00 – 21:00, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου,  Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 4/11/19.

Μέγιστος αριθμός του τμήματος είναι τα 20 άτομα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μιράντα Ντεμπση, τηλ. 6977163688

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν εφόσον εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα τουλάχιστον 10 συμμετοχών (εξαιρείται το εργαστήριο Αργυροχρυσοχοΐας & Χειροποίητου κοσμήματος) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προηγούνται οι δημότες και οι κάτοικοι Χαλανδρίου.

Το κόστος για τη συμμετοχή είναι 15,00 € η εγγραφή και 10,00 € μηνιαία εισφορά. Οι εισφορές καταβάλλονται στο ταμείο του Δήμου, Αγ. Γεωργίου 30, 1ος όροφος, Δευτέρα έως και Πέμπτη 08:00 έως 13:15

Οι συμμετέχοντες μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μετά την πρώτη συνάντηση ώστε να είναι βέβαιοι για την παρακολούθηση του εργαστηρίου, διότι δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν χρήματα.

** Από την εισφορά (εγγραφή και μηνιαία) εξαιρούνται τα εργαστήρια Κεραμικής & Αργυροχρυσοχοϊας – χειροποίητου κοσμήματος, διότι οι συμμετέχοντες επιβαρύνονται με το κόστος των υλικών και των εργαλείων.