Title Image

Χτύπησε …πράσινο η ανακύκλωση στο Δήμο Χαλανδρίου – Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Χτύπησε …πράσινο η ανακύκλωση στο Δήμο Χαλανδρίου – Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Το φιλόδοξο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει από το 2015 ο Δήμος Χαλανδρίου αποδίδει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 15-22 Δεκεμβρίου 2019. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος waste4think, στο οποίο πρωτοποριακά έχει ενταχθεί ο Δήμος Χαλανδρίου, και έγινε με τη μέθοδο της δειγματοληψίας σε τέσσερις (4) περιοχές του Χαλανδρίου, όπου υπάρχουν πράσινοι, μπλε και κίτρινοι κάδοι στο ίδιο σημείο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανακύκλωση στο Δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου μπορεί να είναι πλέον κοντά στο 80%!

Η έρευνα διενεργήθηκε βάσει δειγματοληψίας σε 8 σημεία της πόλης (2 σε Κάτω Χαλάνδρι, 2 σε Τούφα, 2 σε Συνοικισμό και 2 σε Πάτημα). Για μια εβδομάδα, και αφού είχαν συγκεντρωθεί όλα τα απορρίμματα, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου άδειαζε κάθε μέρα τους συγκεκριμένους κάδους και μετέφερε το περιεχόμενο στον Ασπρόπυργο, όπου εξειδικευμένη εταιρεία έκανε εξονυχιστική καταγραφή όλων των απορριμμάτων.

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους:  Από τους περίπου 2,21 τόνους που συλλέχθηκαν το 20,4% προέρχεται από τον μπλε κάδο και 15,6% από τον κίτρινο κάδο (ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού). Το πιο σημαντικό είναι ότι από το 64% των απορριμμάτων που κατέληξαν στον πράσινο κάδο μόνο το 13% (!) είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το 9,3% είναι χαρτί υγείας. Το 60,5% είναι υπολείμματα τροφών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Γεράσιμος Λυμπεράτος, «όταν επεκταθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των καφέ κάδων, ο Δήμος Χαλανδρίου θα έχει σχεδόν εξαφανίσει τον πράσινο κάδο».

«Η πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει την αντίστοιχη που είχε γίνει στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας το Σεπτέμβριο του 2019 και καταδεικνύει ότι οι κάτοικοι Χαλανδρίου είναι σε θέση πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και καταλήγει: «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου Χαλανδρίου μέσα στο επόμενο διάστημα το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης καφέ κάδων για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο, ούτως ώστε να μειωθεί σταδιακά κατά πολύ το περιεχόμενο του πράσινου κάδου.

Πανελλαδικές πρωτιές

Σημειώνεται ότι με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, έχει ανατραπεί πλήρως ο συσχετισμός πράσινων και μπλε κάδων. Οι πρώτοι έχουν μειωθεί σε 3.000 από 4.500 ενώ οι δεύτεροι έχουν αυξηθεί στους 2.500 από 1500 και έχουν προστεθεί 1.000 κίτρινοι κάδοι. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που εφαρμόζει ξεχωριστό ρεύμα διαχείρισης χαρτιού και χαρτονιού  σε όλο τον Δήμο.

Παράλληλα, από το Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμος εφάρμοσε πιλοτικά στην αρχή με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think μία καινοτόμο  διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 800 περίπου κάτοικοι οι οποίες είχαν πρόσβαση με κλειδί στον καφέ κάδο. Με την αναλυτική ενημέρωση από το Δήμο και την αποφασιστικότητά τους κατάφεραν να απορρίπτουν λιγότερο από 20% των απορριμμάτων τους στον πράσινο κάδο. Από το Μάρτιο του 2019 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας. Από τις μετρήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2019 προκύπτει ότι οι μισοί κάτοικοι του διαμερίσματος ρίχνουν τα υπολείμματα τροφών στον καφέ κάδο. Το ποσοστό κρίνεται εντυπωσιακό γιατί καλύπτει πλήρως τον εθνικό στόχο για απόρριψη του 50% των υπολειμμάτων τροφών στον καφέ κάδο. Μέσα στο 2020 η εγκατάσταση του καφέ κάδου αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το Χαλάνδρι.

«Με τη λογική του κλειδιού και της ενημέρωσης που επιλέξαμε για την πρόσβαση στον καφέ κάδο, έχουμε εξασφαλίσει 99% καθαρότητα στο περιεχόμενό του», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και επεξηγεί: «Το υλικό αυτό είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο και μάλιστα με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να μετατραπεί σε βιοαέριο, ήδη το έχουμε κάνει πιλοτικά στο Δήμο για την κίνηση των απορριμματοφόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία ή να γίνει κομπόστ».

 «Το Χαλάνδρι πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων»

Το όραμα πίσω από τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος «να καταστεί ο Δήμος πρότυπο για όλη την επικράτεια στη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Τα εντυπωσιακά στοιχεία από την ανακύκλωση στην πόλη αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, όταν ενημερωθούν διεξοδικά, ανταποκρίνονται πλήρως, με αποτελέσματα αξιοσημείωτα που δεν υπολείπονται των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε το Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα “πράσινου” Δήμου», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.