Title Image

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου

Εξαιρετικά ελκυστικά είναι τα προγράμματα οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς που πραγματοποιούνται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, τη διαχείριση του οποίου έχει η δημοτική ανώνυμη εταιρεία «ΦΛΥΑ».

Τα μαθήματα, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, γίνονται σε συνθήκες προσομοίωσης, με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, τα οποία κινούνται σε πίστες με σήματα οδικής κυκλοφορίας. Μέσα από την κίνηση σ’ αυτές τις πίστες, δίνεται στους μαθητές μια ζωντανή απεικόνιση περιβάλλοντος οδικής κυκλοφορίας. Τα παιδία μαθαίνουν «παίζοντας» με ηλεκτρικά αυτοκίνητα να «διαβάζουν» τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, να σέβονται την προτεραιότητα, να προσέχουν τους πεζούς, να παρκάρουν εκεί που επιτρέπεται και το σημαντικότερο να καταλάβουν πως σκέφτεται ένας οδηγός ώστε να προσέχουν, όταν περπατούν στην πόλη. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά «ζωντανή» και αποδοτική και κερδίζει το άμεσο ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων.

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής λειτουργεί με τμήματα 10 έως 45 παιδιών, ηλικίας έως 9 ετών. Η εκπαιδευτική ώρα διαρκεί περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει 15 λεπτά σεμιναρίου και περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τον αριθμό τον παιδιών, διαδρομή με τα ειδικά οχήματα στην πίστα.

Τα τελευταία χρόνια το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής αποτελεί πόλο έλξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων.

«Η εκπαίδευση των οδηγών από μικρή ηλικία είναι το πιο σημαντικό βήμα για να δημιουργήσουμε συνείδηση οδικής ασφάλειας και να συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων, που στοιχίζουν στη χώρα μας εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα εξοικειώσει τα παιδιά μας με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά θα ευαισθητοποιήσει και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας», σημειώνει ο κ. Κώστας Τσίγκος, πρόεδρος της «ΦΛΥΑ Α.Ε.».

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου λειτουργεί από το 1999 στην περιοχή Πάτημα και είναι εύκολα προσβάσιμο, αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αττική Οδό αλλά και τις γειτονικές περιοχές των Βριλησσίων, Μελισσίων, Πεντέλης, Γέρακα και Κηφισιάς.

Το κόστος συμμετοχής για την εκπαίδευση στο Πάρκο Κυκλοφορικής Αγωγής είναι 3 € /παιδί.

Για τα Δημόσια Σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου η εκπαίδευση είναι δωρεάν.