Title Image

Ενημέρωση για τον κορονοϊό από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας

Ενημέρωση για τον κορονοϊό από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας

Το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλανδρίου ενημερώνει τους πολίτες για τον κορονοϊό, που έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται προς το παρόν χαμηλή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής αναφέρεται:

Η εξάπλωση του κορονοϊου (MERS-CoV) ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 συνολικά ανθρώπους ενώ έχουν καταγραφεί 598 κρούσματα σε 13 επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση των κινεζικών υγειονομικών αρχών, από τις 23 Ιανουαρίου 2020.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού και ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο κορονοϊός αυτός αποτελεί νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία, επίσης στην Κίνα.

Τα συμπτώματα

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό (MERS-Cov) εμφανίζουν οξεία και σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και σε πολλές περιπτώσεις πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης γαστρεντερολογικές διαταραχές όπως διάρροια καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή και λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν ή ταξιδεύουν ήδη προς την Κίνα για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Αν και ακόμα επίσημα δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες, τα μέτρα στα αεροδρόμια που συνδέονται με απευθείας ή έμμεσες πτήσεις με την Κίνα είναι αυξημένα και οι επιβάτες υπόκεινται σε μέτρα αυστηρού ελέγχου.

 Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων συστήνονται τα εξής:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με ασθενείς.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόστες και τα παιδικά παιχνίδια.

Επιπλέον, αν ταξιδεύετε προς την Κίνα συνιστάται να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως το μαγειρεμένο κρέας).

Αν βρισκόσασταν στην Κίνα τις τελευταίες 15 ημέρες και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

  • Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας, ώστε να υποβληθείτε σε εξέταση.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφύγετε να ταξιδέψετε προς οποιοδήποτε προορισμό ενώ έχετε συμπτώματα.

Η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν θεωρείται χαμηλή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) της χώρας μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από την προσβολή με τον συγκεκριμένο ιό.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση τυχόν εξάπλωσης της νόσου. Tέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει στις 23 Ιανουαρίου 2020 για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», καθώς η επιστημονική έρευνα για το πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη.