Title Image

Όλα τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Χαλανδρίου για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό

Όλα τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Χαλανδρίου για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό

Ο Δήμος Χαλανδρίου με αίσθημα ευθύνης ανακοίνωσε από την προηγούμενη ήδη εβδομάδα -και πριν από την απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων- σειρά έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κορονοϊού, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν σε επαγρύπνηση για τη λήψη και επιπρόσθετων μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ληφθεί τα παρακάτω μέτρα:

  • Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 αναστέλλεται η εξυπηρέτηση του κοινού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των ΚΕΠ. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο εξ αποστάσεως ή κατόπιν ραντεβού.
  • Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά κυλικεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Συστήνεται δε η εξυπηρέτηση του κοινού, από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπου είναι δυνατόν να γίνεται  και με την χρήση ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου για την υποβολή αιτήσεων και την παραλαβή εγγράφων ή πιστοποιητικών. Δείτε ΕΔΩ πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, ανάλογα με τη συναλλαγή που επιθυμούν να κάνουν.

Τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης

O Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε επίσης στην ενεργοποίηση τηλεφωνικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει ενεργά όλους εκείνους που, λόγω της εξάπλωσης του COVID και των περιοριστικών για τις μετακινήσεις τους μέτρων, δεν μπορούν μόνοι τους να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία για την επιβίωσή τους τρόφιμα και φάρμακα.

Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι: 210-6848380, 210-6899911-13-14 και 210 6819068.
Θα λειτουργούν από 08:00 έως  16:00.

Τα αιτήματα που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται, θα ιεραρχούνται και αναλόγως θα εξυπηρετούνται με τη συνεργασία σούπερ μάρκετ, παντοπωλείων, φαρμακείων και άλλων καταστημάτων του Δήμου.

Η έκτακτη συνδρομή του Δήμου αφορά ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι λόγω κακοήθων νόσων, κορτιζόνης κλπ), οι οποίοι διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.

  • Σφράγιση παιδικών χαρών και skate park

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών από τη διάδοση του κορονοϊού, ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαρτίου σε ένα ακόμα προληπτικό μέτρο, σφραγίζοντας όλες τις παιδικές χαρές. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου σφραγίστηκε και το skate park.

H απόφαση να σφραγιστούν οι παιδικές χαρές από συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίες κλήθηκε επιβεβλημένη δεδομένου ότι συνεχιζόταν τις τελευταίες μέρες η αθρόα προσέλευση σ’ αυτές γονιών, παιδιών και ηλικιωμένων, παρά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, των αθλητικών χώρων και των βιβλιοθηκών του Δήμου.

  •  Πρόσθετα  μέτρα στον τομέα της Καθαριότητας

Με απόφαση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου το προσωπικό καθαριότητας που μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν στους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία και τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν κλείσει (κολυμβητήριο, ΚΑΠΗ, δημοτικές βιβλιοθήκες κλπ.) διατίθεται πλέον στην υπηρεσία Καθαριότητας για την ενίσχυση των εργασιών καθαριότητας στα δημοτικά κτίρια που παραμένουν σε λειτουργία.

  • Κλείσιμο αθλητικών χώρων και βιβλιοθηκών

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι από την Πέμπτη 12 Μαρτίου και έως τα τέλη Μαρτίου 2020 θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου (υπαίθριοι και κλειστοί).

Κανένα δημοτικό αθλητικό πρόγραμμα δεν εκτελείται, καμία εκχώρηση αθλητικής εγκατάστασης σε αθλητικό σύλλογο δεν γίνεται.

Παράλληλα από τη Διεύθυνση Πολιτισμού κατ’  εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 10/3/2020. Αριθ. 783) για τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των δύο Δημοτικών Βιβλιοθηκών (Αετοπούλειο & Παιδική Βιβλιοθήκη) έως τις 31 Μαρτίου 2020.

  • Αναστολή όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Της παραπάνω απόφασης είχε προηγηθεί –λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων- ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου για αναστολή όλων των δραστηριοτήτων (αθλητικών και πολιτιστικών) που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

 Ειδικότερα αναστέλλονται έως τις 31 Μαρτίου 2020:

  • Όλες οι απογευματινές δραστηριότητες στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
  • Όλα τα δημοτικά αθλητικά προγράμματα ανηλίκων και ενηλίκων.
  • Όλες οι δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πολιτισμού, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Παρουσιάσεις βιβλίων
Διαλέξεις
Καλλιτεχνικά – Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Μαθήματα Χορού
Μαθήματα Μουσικής
Πρόβες δημοτικών χορωδιών
Και όλες οι σχετικές δραστηριότητες που γίνονται σε δημοτικά κτίρια.

  • Κλείσιμο ΚΑΠΗ

Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου έχει ανασταλεί, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, για 4 εβδομάδες η λειτουργία των ΚΑΠΗ.

  • Ο Δήμος Χαλανδρίου στηρίζει την ενημέρωση και την πρόληψη

Ο Δήμος Χαλανδρίου με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ενημερώνει τους πολίτες για όλα τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται στα όρια του Δήμου, αλλά και για τις ανακοινώσεις που εκδίδουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έχει αναλάβει από την Τετάρτη 11 Μαρτίου τη διαχείριση της κρίσης αναφορικά με τον κορονοϊό.

Στη ιστοσελίδα του Δήμου έχει δημιουργηθεί ειδική ενότητα -στο πάνω μέρος της σελίδας- με τον τίτλο «Ανακοινώσεις νέων προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό», όπου οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος αλλά και το ενημερωτικό υλικό που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ.

Παράλληλα ειδικό ενημερωτικό υλικό και αφίσες έχουν αποσταλεί και αναρτηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου τόσο οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται στο Δήμο να λαμβάνουν τη βασική πληροφόρηση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και αποτροπής της διάδοσής του, όπως αυτά δημοσιοποιούνται από τον ΕΟΔΥ, τον ΠΟΥ και την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ενημερώνονται, και με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας να συμμορφώνονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ, προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους.

«Τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό και η φροντίδα για τον συνάνθρωπο και τους πιο ευάλωτους αποτελούν ευθύνη όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που κλήθηκε να λάβει τις τελευταίες μέρες ο Δήμος.