Title Image

Ποια παιδικά εμβόλια δεν πρέπει να παραλειφθούν τον καιρό της πανδημίας

Ποια παιδικά εμβόλια δεν πρέπει να παραλειφθούν τον καιρό της πανδημίας

Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ειρήνη Χαλάτση με ενημερωτικό έγγραφο από τις 8 Απριλίου 2020 γνωστοποιεί ποια εμβόλια των παιδιών δεν πρέπει να παραλείψουμε κατά τον καιρό της πανδημίας.

Γράφει η επόπτρια υγείας:

Για την διασφάλιση της υγείας όλων μας, και ειδικότερα των παιδιών, θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε στα νομοθετικώς επιβληθέντα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την διατήρηση της υγείας του πληθυσμού έναντι άλλων νόσων, εκτός του ίου της τρέχουσας πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλουμε να διασφαλίζουμε την υγεία μας και των παιδιών μας, μέσω του εμβολιασμού κατά νόσων που δύναται να προκαλέσουν και αυτές επιδημίες, αλλά ευτυχώς προλαμβάνονται μέσω ανοσοποίησης με εμβόλια.

Η ουσιαστική χρησιμότητα των εμβολίων έγκειται στην καταλυτική και αποτελεσματική τους δράση, ως προς την εκρίζωση σοβαρών επιδημιών, που πλέον δεν συναντάμε, γιατί ακολουθούμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η αμέλεια και αναβολή του υπό καθορισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού, μπορεί να προκαλέσει:

  • Εμφάνιση νέων επιδημιών,
  • Επιπρόσθετη φόρτωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κίνδυνο κατάρρευσης του, κατά την διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας από το covid-19,
  • Συσσώρευση επίνοσων ατόμων και κρουσμάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.


Ποια παιδικά εμβόλια θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για βρέφη και παιδιά από 0-2 ετών,

Και τα εμβόλια έναντι:

  1. Di :Διφθερίτιδας
  2. Te: Τετάνου
  3. aP : Κοκκύτη
  4. IPV : Πολιομυελίτιδας
  5. Hib: Αιμόφιλου ινφλουεζας τύπου β
  6. MMR: Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς
  7. PCV13: Πνευμονιόκοκκου
  8. MenC: Μηνιγγιτιδόκοκκου

Συστάσεις με στόχο: • την μείωση των απαραίτητων ιατρικών επισκέψεων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό •   την ελαχιστοποίηση ανθρώπινων επαφών και συγχρωτισμού, κατά την αναμονή και • την πρόληψη διασποράς του covid-19 και άλλων ιών, στην αίθουσα αναμονής, συνίσταται να γίνεται:

v  προγραμματισμός του εμβολιασμού μέσω ραντεβού, σε καθορισμένη μέρα και ώρα
v  προσέλευση με συνέπεια στον προγραμματισμό του εμβολιασμού
v  διαχωρισμός των προς εμβολιασμό βρεφών και παιδιών μέσω: εξυπηρέτησης σε διαφορετικούς χώρους ή μέσω του  προγραμματισμού ραντεβού σε διαφορετικές ώρες ή και κατά προτίμηση σε διαφορετικές ημέρες
v  αναβολή εμβολιασμού για 15 ημέρες, σε βρέφη και παιδιά βρεφών που παρουσιάζουν αναπνευστικές λοιμώξεις και συμπτώματα
v  εκ νέου προγραμματισμός εμβολιασμού βρεφών κάτω από 2 ετών, εντός λίγων εβδομάδων, σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης κ.α.,
v   χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων
v   συγχορήγηση εμβολίων (π.χ. εξαδύναμων και πνευμονιόκοκκου).

Ουσιαστικοί κανόνες προφύλαξης:

√ μη προσέλευση παιδιών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, δέκατα ή πυρετό
√ μη προσέλευση συνοδών παιδιών με ανάλογα συμπτώματα
√ το βρέφος/παιδί να προσέρχεται στο ιατρείο μόνο με το συνοδό του, αδέρφια και άλλα άτομα να μην έρχονται μαζί
√ συνεχής φυσικός αερισμός αίθουσας αναμονής και ιατρείου
√ τήρηση κανόνων υγιεινής και ατομικής προστασίας από το προσωπικό και από τους εξυπηρετούμενους.

Βασικές οδηγίες υγιεινής κατά την προσέλευση/αναμονή προς εμβολιασμό:

√ Δεν ξεχνάμε ότι και τα ασυμπτωματικά άτομα, δύναται να μεταδώσουν τον ιό, μέσω των εκκρίσεων τους
√ Διατηρούμε τα χέρια μας και τα χέρια του παιδιού του καθαρά. Σε περίπτωση που ακουμπήσουμε κάτι, πλένουμε σχολαστικά, κάθε πτυχή του δέρματος των χεριών μας, με νερό και σαπούνι.
√ Ελλείψει δυνατότητάς πλυσίματος χεριών, εφαρμόζουμε επιμελώς αντισηπτικό χεριών, έως ότου να στεγνώσει καλά ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αιθυλική αλκοόλη.
√ Καλύπτουμε πάντα το βήχα μας η τον βήχα του παιδιού, με χαρτομάντιλο ή έστω με τον αγώνα μας και έπειτα πλένουμε ή καθαρίζουμε προσεκτικά τα χέρια μας με αντισηπτικό.
√ Κάθε χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο ή αντισηπτικό μαντηλάκι μιας χρήσης, πρέπει να το απορρίπτουμε άμεσα σε κατάλληλο κάδο απορριμμάτων και μετά να καθαρίζουμε τα χέρια μας.
√ Δεν ξεχνιόμαστε και δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια μας, τη μάσκα μας ή τα ρούχα μας, ασκόπως. Σε περίπτωση ανάγκης, απολυμαίνουμε πρώτα και έπειτα, καλά τα χέρια μας.
√ Αποφεύγουμε κάθε επαφή μέσω της αφής, με επιφάνειες και τα αντικείμενα της αίθουσας αναμονής ή του ιατρείου.
√ Για τα ανωτέρω μεριμνούμε και ως προς το βρέφος / παιδί.

Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε. Τηρούμε τα μέτρα για την υγεία όλων. Ο εμβολιασμός σώσει ζωές.