Title Image

Οι προτεραιότητες του Δήμου Χαλανδρίου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης

Οι προτεραιότητες του Δήμου Χαλανδρίου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, ο Δήμος Χαλανδρίου, και συνολικά η Αυτοδιοίκηση, δίνει μάχη πρώτης γραμμής για να προστατέψει την κοινωνία από την υγειονομική και την συνακόλουθη οικονομική κρίση.

Η μάχη συνεχίζεται σταθερά σε τρία μέτωπα: ●Τη στήριξη των ασθενέστερων και όσων συμπολιτών μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον ●την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας, που δουλεύει πυρετωδώς με όλο το προσωπικό της για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και για την πιο εντατική απολύμανση των κάδων, και των σημείων συγκέντρωσης πολιτών και ● την προστασία των εργαζομένων στο Δήμο, οι οποίοι συνεχίζουν με απαράμιλλη αυταπάρνηση να φροντίζουν την καθαριότητα στην πόλη και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

⇒ Κέντρο Βοήθειας – «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αυτή τη στιγμή -ελλείψει του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο διακόπηκε το 2011 από την τότε δημοτική αρχή- λειτουργεί το Κέντρο Βοήθειας με τον τετραψήφιο πλέον αριθμό κλήσης (1526) και με τις τρεις 3 γραμμές έκτακτης ανάγκης που λειτουργούσαν μέχρι τώρα, εξυπηρετώντας δεκάδες συμπολίτες μας χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον. Πολλοί συμπολίτες μας λαμβάνουν στο σπίτι τους τα αναγκαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ, τα φάρμακά τους αλλά και τις πολυήμερες θεραπείες τους, ακόμα και αν αυτές πρέπει να γίνουν το σαββατοκύριακο. Το Κέντρο Βοήθειας ενισχύεται καθημερινά με προσωπικό από τις κλειστές δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός). Δείτε EΔΩ όλα τα στοιχεία για τη δράση του Κέντρου Βοήθειας έως τις 6 Μαΐου 2020.

⇒ Διανομή φαγητού κατ’ οίκον
Στα μαγειρεία των παιδικών σταθμών του Δήμου γίνεται η προετοιμασία 140  μερίδων του συσσιτίου που διανέμονται κατ’ οίκον λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου συνεχίζει να υποστηρίζει με διανομή τροφίμων πάνω από 1.200 συμπολίτες μας.

⇒Διανομή ΤΕΒΑ κατ’ οίκον
Κατ’ οίκον γίνεται το μήνα Απρίλιο
, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η διανομή ειδών ατομικής  υγιεινής, καθαριότητας και τροφίμων στους ενεργούς δικαιούχους ΚΕΑ πολυμελών οικογενειών του προγράμματος Τ.Ε.Β.Α., στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)».

⇒ Εμβολιασμοί παιδιών στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής
Στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου γίνονται πλέον εκτός από τις συνταγογραφήσεις και εμβολιασμοί παιδιών, δεδομένου ότι κάποια εμβόλια δεν μπορούν να μετατεθούν μετά την πανδημία. Δείτε ΕΔΩ τις ώρες που δέχονται οι παιδίατροι.

⇒Αιμοληψίες στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου
Το Κέντρο Νεότητας του Δήμου έχει παραχωρηθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αιμοληψίες, όσο διάστημα αυτό απαιτείται και βρίσκεται σε έξαρση η επιδημία του κορονοϊού, δεδομένου ότι την περίοδο αυτή καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε αίμα.

⇒ Αιμοδοσία στις 14 Απριλίου
Την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση εθελοντών η αιμοδοσία που είχε διοργανώσει ο Δήμος Χαλανδρίου με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο και τους Προσκόπους Χαλανδρίου.

⇒Απολύμανση των δημοτικών κτιρίων
Σε μια ακόμη προληπτική παρέμβαση για την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού προχώρησε το σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου ο Δήμος Χαλανδρίου, πραγματοποιώντας σειρά απολυμάνσεων σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

⇒ Απολύμανση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίου
Με δαπάνη του δήμου Χαλανδρίου οργανώθηκε απολύμανση στις εγκαταστάσεις των ιατρείων του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίου (πρώην ΠΕΔΥ Χαλανδρίου) στην οδό Δημοσθένους 8, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιμόλυνση από πιθανό κρούσμα κορονοϊού.

⇒ Προστασία των Ρομά και των περιοίκων
Παράλληλα με την ενημέρωση και τη διανομή υγειονομικού υλικού και τροφίμων, για την αποτροπή των μετακινήσεων εκτός καταυλισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της έκτασης των 30 στρεμμάτων του καταυλισμού από τα οργανικά απορρίμματα και τα μπάζα που προκύπτουν από το γκρέμισμα άδειων παραπηγμάτων, προκειμένου να διενεργηθεί γενική απολύμανση για την προστασία των Ρομά αλλά και των περιοίκων.
Απολύμανση πραγματοποιήθηκε την Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου στον περιβάλλοντα χώρο του καταυλισμού, στις οδούς Σαρανταπόρου και Ίριδος.

⇒ Καθαριότητα και απολυμάνσεις
Η υπηρεσία Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου ενισχυμένη και με νέο εξοπλισμό δίνει τη μάχη σε τέσσερα μέτωπα: στην αποκομιδή των απορριμμάτων –που συνεχίζεται με τους προ κρίσης ρυθμούς, στην οδοκαθάριση, στην απολύμανση των κάδων αλλά και στην απολύμανση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Από τις 13 Απριλίου η υπηρεσία έχει ενισχυθεί με ένα νέο καδοπλυντήριο, έτσι ώστε να γίνονται πιο τακτικά οι απολυμάνσεις των κάδων.

⇒ Προσοχή στα ογκώδη
Το έργο της υπηρεσίας Καθαριότητας θα διευκολυνθεί αν σταματήσουν οι πολίτες να απορρίπτουν ογκώδη αντικείμενα. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αποκομιδή των ογκωδών συνεχίζει να γίνεται σε δύο βάρδιες, όπως και πριν από την υγειονομική κρίση, γεγονός από καταδεικνύει ότι οι εκκλήσεις της δημοτικής αρχής δεν έχουν ακόμα εισακουστεί.

⇒ Κλείσιμο του Κοιμητηρίου για το κοινό
Με απόφαση δημάρχου έκλεισε το Δημοτικό Κοιμητήριο για το κοινό από τις 15 Απριλίου έως 24 Απριλίου, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση πολιτών στο χώρο, ειδικά τις μέρες πριν από το Πάσχα.

⇒ Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης
Οι πολίτες μπορούν να καλούν την ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας: 210 68 99 912 (ή να στέλνουν email:  m.konstantinidou@halandri.gr) και στο
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου: 210 68 99 916 (ή να  στέλνουν  email: womenaidhalandri@gmail.com). Επίσης ΕΔΩ θα βρείτε όλες τις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

⇒ Μέτρα ελάφρυνσης οικογενειών και επιχειρήσεων
Παράλληλα με τις παραπάνω λειτουργίες έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος έχει δρομολογήσει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της κρίσης -και οι οποίες απαλλάσσονται από μια σειρά τελών-  όσο και για τις οικογένειες που έχουν παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης -οι οποίες απαλλάσσονται από τα τροφεία για το διάστημα που οι σταθμοί μένουν κλειστοί- και βέβαια για τους μισθωτές των δημοτικών κυλικείων

⇒ Προστασία των εργαζομένων στο Δήμο
Από την αρχή της κρίσης έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι έναντι του κορονοϊού. Έχουν εκχωρηθεί κανονικά οι άδειες ειδικού σκοπού και από τις 16 Μαρτίου έχει καθιερωθεί η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών και η εκ περιτροπής εργασία. Μόνο η Κοινωνική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Καθαριότητας συνεχίζουν να λειτουργούν βάσει του προηγούμενου πλαισίου. Στους εργαζόμενους  έχουν παρασχεθεί όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας και έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία τους από τον κορονοϊό.

⇒ Στην υπηρεσία του πολίτη …εξ αποστάσεως
Παρότι οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν κλειστές για το κοινό, οι πολίτες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως. Δείτε ΕΔΩ όλους τους τρόπους επικοινωνίας με τις υπηρεσίες που είναι στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών.

⇒ Συνεχής ενημέρωση
Με τακτικά ενημερωτικά σημειώματα η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ειρήνη Χαλάτση ενημερώνει τους εργαζόμενους  αλλά και τους πολίτες για όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους από τον κορονοϊό, στη δουλειά, στο σπίτι και στις αναγκαίες για τη διαβίωσή τους αγορές. Ακόμα και οδηγίες για το πώς να γιορτάσουμε το Πάσχα με ασφάλεια.

Παράλληλα, με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου ενημερώνονται οι πολίτες για όλα τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται στα όρια του Δήμου, αλλά και για τις ανακοινώσεις που εκδίδουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη ιστοσελίδα του Δήμου έχει δημιουργηθεί ειδική ενότητα -στο πάνω μέρος- με τον τίτλο «Ανακοινώσεις νέων προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό», όπου οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος αλλά και το ενημερωτικό υλικό που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ.

Στην ίδια ενότητα θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας την περίοδο του εγκλεισμού, τις οποίες έχουν επιμεληθεί το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και η ψυχολόγος του Δήμου Χαλανδρίου. Και ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις από το Σώμα Προσκόπων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

⇒ Προγράμματα για σωματική άσκηση
Η διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου με τους προπονητές/νήτριες της συνεχίζει να ετοιμάζει βίντεο με προγράμματα για σωματική άσκηση στο σπίτι, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στη διαχείριση του εγκλεισμού και στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

⇒ Παραμένουμε συνδε-Δεμένοι
Επιτακτική ανάγκη η επικοινωνία την περίοδο της πανδημίας, ειδικά με τους ηλικιωμένους. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ του Δήμου Χαλανδρίου επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα μέλη των ΚΑΠΗ προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις γραμμές έκτακτης ανάγκης του Δήμου, να τους ενθαρρύνουν, να μάθουν μήπως χρειάζονται κάτι και να τους διαβεβαιώσουν ότι ο Δήμος στέκεται στο πλευρό τους.

Με πρωτοβουλία της μαέστρου Ρίας Θεοδώρου η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία 60+ του Δήμου απαντά στον αποκλεισμό με ένα μουσικό παιχνίδι επικοινωνίας. Κάθε μέρα κάθε χορωδός επικοινωνεί με τρία διαφορετικά μέλη για μια μουσική καλημέρα. Έτσι όλοι επικοινωνούν, λαμβάνουν  και προσφέρουν λόγια φροντίδας, χαράς και αισιοδοξίας!

⇒ Η δ/νση Προσχολικής Αγωγής προτείνει ιδέες δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων
Η διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και οι παιδαγωγοί των 7 τμημάτων Προσχολικής Αγωγής της πόλης όλες τις γιορτινές μέρες του Πάσχα στέλνουν στα νήπια των σταθμών την αγάπη τους και στους γονείς τους υλικό για τη δημιουργική τους απασχόληση, ακόμα και μικρές παραστάσεις κουκλοθέατρου.

⇒ Έγκαιρη αντίδραση στην υγειονομική κρίση
Ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε έγκαιρα στη λήψη προληπτικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Πριν ακόμα το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Πολιτεία είχε ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των αθλητικών κέντρων και των δημοτικών βιβλιοθηκών και την αναστολή όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ακολούθησε το σφράγισμα των παιδικών χαρών και του skate park και το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου για το κοινό.

⇒ Το ευχαριστώ του δημάρχου Σίμου Ρούσσου
Με συνέντευξή του
στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο δήμαρχος Χαλανδρίου υποστήριξε ότι αξίζει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” και ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους στο Δήμο, ειδικά στις υπηρεσίας Καθαριότητας και Κοινωνική Πολιτική, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρατάνε όρθια την πόλη εν μέσω πανδημίας.

Η μάχη για την προστασία των πολιτών συνεχίζεται στο Δήμο Χαλανδρίου, με βασικό σύνθημα το «Μένουμε σπίτι – Μένουμε άνθρωποι» και με στόχο κανένας/καμία να μην μείνει μόνος/η απέναντι στην πανδημία.