Title Image

Σε τέσσερα μέτωπα η μάχη της διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Σε τέσσερα μέτωπα η μάχη της διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Με το σύνολο του προσωπικού και του εξοπλισμού της σε δράση, η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης του Δήμου Χαλανδρίου παραμένει σε επιφυλακή και αυτή την βδομάδα, δίνοντας τη μάχη σε τέσσερα μέτωπα: στην αποκομιδή των απορριμμάτων –που συνεχίζεται με τους προ κρίσης ρυθμούς, στην οδοκαθάριση, στην απολύμανση των κάδων αλλά και στην απολύμανση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών.

Αναλυτικότερα:

Το βασικό πλάνο της αποκομιδής συνεχίζεται κανονικά τόσο στον πράσινο κάδο όσο και στην ανακύκλωση (μπλε και κίτρινο) και στο μικρό δίκτυο καφέ κάδων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων διεξάγεται ως εξής:

  • Καθημερινή αποκομιδή πράσινου κάδου (14 δρομολόγια με 14 οδηγούς και 28 εργάτες)
  • Καθημερινή αποκομιδή μπλε κάδου (5 δρομολόγια με 5 οδηγούς και 10 εργάτες)
  • Καθημερινή αποκομιδή κίτρινου κάδου (1 δρομολόγιο με 1 οδηγό και 2 εργάτες)
  • Αποκομιδή καφέ κάδου3 φορές την βδομάδα (2 δρομολόγια με 1 οδηγό και 3 εργάτες)

Όπως σημειώνεται από τη διεύθυνση, οι ποσότητες των συλλεγόμενων ρύπων συνεχίζουν να εμφανίζουν μειώση, η οποία αφορά όχι μόνο τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης αλλά και τις ποσότητες απορριμμάτων στον πράσινο κάδο. Στο γράφημα που ακολουθεί συγκρίνονται δυό αποκομιδές στο Κάτω Χαλάνδρι: με 3 δρομολόγια ημερησίως βλέπουμε τις διακυμάνσεις μεταξύ της Δευτέρας 20/1/2020  (τυχαία επιλογή) και της Δευτέρας 6/4/2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αραίωση στα δρομολόγια της ανακύκλωσης σε Αγ. Βαρβάρα, Κάτω Χαλάνδρι, Τούφα και Κέντρο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν η «δοκιμή» αυτή θα συνεχιστεί.

Μείωση καταγράφηκε και στις ποσότητες των κλαδιών που συλλέγονται από τις αρπάγες και τις express κιβωτάμαξες της διεύθυνσης που εργάζονται καθημερινά σε 2 βάρδιες.

Καθαρισμός στον καταυλισμό Ρομά

Λόγω της κακοκαιρίας την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα έως Τετάρτη) ήταν αδύνατο να συνεχιστούν οι καθαρισμοί εντός του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο. Οι λάσπες καθιστούσαν αδύνατη την όποια εργασία. Καθαρίστηκε ωστόσο η έξοδος του καταυλισμού στην Μεσογείων (Μεσογείων 355) και συνολικά μεταφέρθηκαν περίπου 15 κυβικά απορρίμματα πράσινου κάδου.  Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με 1 εργάτη, 2 χειριστές και 2 μηχανήματα.

Απολύμανση κάδων

Σε δύο βάρδιες εκτελούνται οι εργασίες από το πλυντήριο κάδων της υπηρεσίας (2 οδηγοί και 2 εργάτες). Η διαδικασία γίνεται νυχτερινές ώρες και πρωινές παρακολουθώντας την εξέλιξη των δρομολογίων αποκομιδής του πράσινου κάδου. Οι κάδοι πλένονται με απολυμαντικό διάλυμα και εσωτερικά και εξωτερικά. Το κύριο σημείο δραστηριότητας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το Κάτω Χαλάνδρι. Συνολικά πλύθηκαν 398 κάδοι.

Από σήμερα Δευτέρα 13 Απριλίου η διεύθυνση ενισχύεται με ένα ακόμα καδοπλυντήριο, το οποίο ξεκινάει δρομολόγια στην πόλη για την εντατικοποίηση της απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων.

Το εξωτερικό πλύσιμο των κάδων συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις πρωινές ώρες, από τη μεγάλη υδροφόρα του Δήμου.  Στα 10 κυβικά της υδροφόρας δημιουργείται απολυμαντικό διάλυμα με βάση το απολυμαντικό Belcan C-100.

Ταυτόχρονα η μικρή υδροφόρα πλένει παγκάκια και χώρους συνάθροισης κοινού του κέντρου της πόλης. Η εργασία γίνεται με 1 επόπτη και 1 εργάτη.

Σημειώνεται επίσης ότι από την Τετάρτη 8 Απριλίου -στην πρωινή βάρδια- ρυμουλκούμενη υδροφόρα –με 1 οδηγό και 1 εργάτη- πλένει με απολυμαντικό διάλυμα σημεία ενδιαφέροντος και χώρους συνάθροισης κοινού (1 οδηγός και 1 εργάτης).

Οδοκαθάριση

Η οδοκαθάριση  με 26 εργάτες – εργάτριες συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Επίσης, τα μηχανικά σάρωθρα του Δήμου συνεχίζουν 3 δρομολόγια ημερησίως (συνολική δύναμη 3 χειριστές και 2 εργάτες. Ταυτόχρονα με τα πιεστικά τους πλένονται με καθαρό νερό – τα συστήματά τους δεν επιτρέπουν χρήση χημικών –   οι στάσεις και τα παγκάκια που βρίσκονται  στην διαδρομή. Συνολικά καθημερινά τα σάρωθρα «έγραψαν» την προηγούμενη εβδομάδα 247 χιλιόμετρα οδοκαθάρισης.

Τμήμα της δύναμης καθαριότητας, βοηθούμενο από προσωπικό καθαριστριών των σχολείων (δύναμη καθαριστριών 6 ), ασχολούνται με την καθημερινή απολύμανση των γραφείων και της λοιπής εγκατάστασης της καθαριότητας όπως και των καμπινών των μικρών οχημάτων. Επίσης μικρό τμήμα 2 καθαριστριών απολυμαίνει καθημερινά τα βαρέα οχήματα της υπηρεσίας. Την τρέχουσα βδομάδα θα παραληφθούν δύο ατμοκαθαριστές που θα αναλάβουν τη διαχείριση του καθαρισμού των καμπινών των οχημάτων.

Έκκληση προς τους πολίτες

Η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης του Δήμου Χαλανδρίου απευθύνει τέλος έκκληση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης:

  • Να μην βγάζουν έξω κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα αυτή την περίοδο και όσο είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία απο την πανδημία του covid 19 .
  • Να μην πετάνε υγειονομικό υλικό ή μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια κλπ) στους μπλε κάδους ή ακόμα χειρότερα οπουδήποτε κάτω.