Title Image

Έλενα Χριστούλη: Τα έργα συμμετοχικού προϋπολογισμού θα επεκταθούν

Έλενα Χριστούλη: Τα έργα συμμετοχικού προϋπολογισμού θα επεκταθούν

Την αποφασιστικότητα του Δήμου Χαλανδρίου να επεκτείνει τα έργα συμμετοχικού προϋπολογισμού εξέφρασε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, μιλώντας στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βασιλόπουλο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), που κάλυψε ως ειδικό θέμα για το δίκτυο των συνδρομητών του, την υλοποίηση του έργου ανάπλασης συμμετοχικού προϋπολογισμού στην παραρεμάτια ζώνης της περιοχής Συνοικισμού.

Η κ. Χριστούλη περιέγραψε αναλυτικά το σχεδιασμό αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετώπισε η όλη διαδικασία.

«Πέφταμε συνεχώς πάνω στη γραφειοκρατία. Η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα 150.000 ευρώ που θα διέθετε ο δήμος, πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και το έργο μπήκε μπροστά αυτή την εβδομάδα! Ώσπου να ολοκληρωθούν οι προτάσεις, να γίνει η τελική μελέτη, να κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς του Κράτους για έγκριση, σε κάποιες περιπτώσεις να πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα, όλο αυτό γίνεται πολύ χρονοβόρο. Η συμμετοχή των πολιτών έχει σημασία, αλλά οι πολίτες θέλουν να δουν και το έργο να ξεκινάει, αλλιώς γίνονται επιφυλακτικοί και χάνεται και η εμπιστοσύνη του πολίτη μέχρι να εμφανιστούν οι μπουλντόζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών»

Ωστόσο η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υποστήριξε με έμφαση ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και ότι η διοίκηση του Δήμου είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τα έργα συμμετοχικού προϋπολογισμού: «Εμείς στείλαμε σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ονομαστικές προσκλήσεις. Στην πρώτη συνέλευση ήρθαν περίπου 150 άτομα, που αποτελούν το 2% των εκεί κατοίκων, όμως μην ακούγεται σαν μικρό το ποσοστό. Οι Ισπανοί λένε πως το 1% των κατοίκων να συμμετέχει στις διαδικασίες είναι επιτυχία».

»Ως δημοτική Αρχή πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών. Η συμμετοχή είναι πολύ σημαντική σε όλα τα θέματα. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αυτή η προσπάθεια. Τώρα είναι πειραματικό αυτό το σχέδιο, όμως πρόθεση του δημάρχου είναι να το απλώσουμε και σε άλλες περιοχές. Διαφωνίες σαφώς και υπήρξαν, αλλά στο τέλος οι προτάσεις έμπαιναν σε ψηφοφορία κι έτσι η ψηφοφορία που έκαναν οι ίδιοι οι κάτοικοι, ξεκαθάριζε τις τελικές επιλογές», κατέληξε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αναφορικά με το έργο ανάπλασης στο Συνοικισμό, στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνεται: «Την υλοποίηση ενός έργου πνοής για το Χαλάνδρι, αποφάσισαν και διαμόρφωσαν με συνελεύσεις τους οι κάτοικοι της περιοχής Συνοικισμός. Πρόκειται για την ανάπλαση του πάρκου αυτής της παραρεμάτιας περιοχής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται εκεί.

Είναι το πρώτο έργο που θα γίνει στο Χαλάνδρι με τη μορφή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, μία μέθοδος που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού βορρά, αλλά και στην Ισπανία, όμως στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις».