Title Image

Ψήφισμα στήριξης των σχολικών καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

Ψήφισμα στήριξης των σχολικών καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

«Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πρόσληψη του νέου αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» ζητά, μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου με ψήφισμά του που πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρεται:

Σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού απειλεί τη ζωή όλων μας, μια ομάδα εργαζομένων, οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες με  συμβάσεις έργου και περιορισμένα δικαιώματα.

  • Δεν δικαιούνται κανονικές άδειες
  • Με χαμηλές αμοιβές και χωρίς να έχουν δικαίωμα στην απεργία

Είναι όμως υποχρεωμένες όχι μόνο να καθαρίζουν το σχολείο στο οποίο τοποθετήθηκαν με τη σύμβαση έργου αλλά και να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία προκειμένου να προσφέρουν το πραγματικά δύσκολο έργο της καθαριότητας και της απολύμανσης.

Οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων εξυπηρετούνται από καθαρίστριες – καθαριστές, με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται μετά το πέρας του ωραρίου των σχολείων.

Όμως οι ανάγκες καθαρισμού των σχολείων (τουαλέτες μαθητών/τριών – καθηγητών, κοινόχρηστοι χώροι, έκτακτα περιστατικά, κτλ.) υπάρχουν κυρίως όταν το σχολείο βρίσκεται σε λειτουργία. Οι τουαλέτες των μαθητών/τριών πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά από κάθε διάλειμμα.

Εν έτη 2020, το κάθε σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς θα πρέπει να αποκτήσει το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί  από το πρωί μέχρι το πέρας του ωραρίου του σχολείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημά του τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν γένει τη σχολική κοινότητα του Δήμου μας, αλλά και το πάγιο αίτημα των καθαριστριών, ζητά:

  1. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πρόσληψη του νέου αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
  2. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  3. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις σχολικές καθαρίστριες,
  4. Δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας για την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους όλων των καθαριστριών.