Title Image

Σίμος Ρούσσος: Δικαίωση για το Χαλάνδρι και την Αυτοδιοίκηση η ακύρωση στο ΣτΕ της μεταβίβασης ακινήτων στην ΕΤΑΔ

Σίμος Ρούσσος: Δικαίωση για το Χαλάνδρι και την Αυτοδιοίκηση η ακύρωση στο ΣτΕ της μεταβίβασης ακινήτων στην ΕΤΑΔ

Πλήρη δικαίωση της προσφυγής του Δήμου Χαλανδρίου και των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χανίων, Ωραιοκάστρου και Ιωαννίνων συνιστά η υπ΄ αριθμ 933/2020 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ των συνολικά 10.119 ακινήτων όλων των δήμων, με το σκεπτικό ότι η μεταβίβαση έγινε χωρίς να προηγηθεί η οριζόμενη από τον νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έπρεπε ή όχι να εξαιρεθούν της μεταβίβασης.

Ο Δήμος Χαλανδρίου εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή στην υπουργική απόφαση για τη μεταβίβαση 37 ακινήτων του στην ΕΤΑΔ, προχωρώντας στις 19 Οκτωβρίου 2018 στην υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε την κυβερνητική απόφαση, κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, και εξουσιοδοτούσε το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο να καταθέσει εξ ονόματος των δημοτών αίτηση ακυρότητας στο ΣτΕ για τους Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονταν στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018.

Σημειώνεται ότι στη λίστα των 37 ακινήτων περιλαμβάνονταν ακίνητα που, αν και δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά, στον Δήμο, βρίσκονται εντός των ορίων του και είναι σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρισμένοι  κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, νησίδες, έξοδοι του μετρό κλπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ακόμη ο σταθμός της Πυροσβεστικής στην Οδό Ριζάρη, ο 1ος  παιδικός σταθμός, 13 δασικές εκτάσεις εντός της Ρεματιάς καθώς και τα 30 στρέμματα της Αλάνας του Νομισματοκοπείου που παραχωρήθηκαν στον Δήμο Χαλανδρίου το 2016, για 40 χρόνια και έχουν αποκλειστική χρήση πρασίνου και αθλητισμού.

Και παρά το γεγονός ότι με νέα υπουργική απόφαση τον Μάιο του 2019, τα 30 από αυτά τα ακίνητα εξαιρέθηκαν από τη μεταβίβαση  βάσει του άρθρου 196 παρ. 4 του ν. 4389/2016, η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος «δικαίωση όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά για την Αυτοδιοίκηση συνολικά, στον αγώνα της ενάντια στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας».

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης ο δήμαρχος Χαλανδρίου τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση μας με την απόφαση ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δήμου μας και όλων των δήμων στην ΕΤΑΔ, απόφαση η οποία δικαιώνει πλήρως τη σταθερή πολιτική της σημερινής δημοτικής Αρχής υπέρ της προάσπισης της δημόσιας περιουσίας. Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση μας δίνει το γεγονός ότι οι προσφυγές των επτά Δήμων έγιναν η αφορμή να ματαιωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων όλων των δήμων της χώρας. Πρόκειται για μια νίκη της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, και μας χαροποιεί το γεγονός ότι συμβάλλαμε σε αυτή την εξέλιξη.

»Επιπλέον η θετική αυτή έκβαση είναι η καλύτερη απάντηση στις δημοτικές παρατάξεις του Χαλανδρίου που απείχαν από το ψήφισμα του Οκτωβρίου του 2018, που έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η προσφυγή στο ΣτΕ, και ειδικά σε εκείνους που επιχείρησαν στη συνέχεια να κάνουν μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγορώντας τη διοίκηση του Δήμου ότι συναίνεσε στην εκποίηση της Ρεματιάς και άλλων δημόσιων χώρων», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.