Title Image

Σίμος Ρούσσος: Φανταστείτε μια πόλη που θα παράγει ενέργεια από τα σκουπίδια της (ηχητικό)

Σίμος Ρούσσος: Φανταστείτε μια πόλη που θα παράγει ενέργεια από τα σκουπίδια της (ηχητικό)

Το όραμά του για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες της πόλης παρουσίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Στιγμιότυπα» του Βασίλη Κουφόπουλου, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου μίλησε με αφορμή την παρουσίαση των επιτυχημένων αποτελεσμάτων του προγράμματος Waste4Thinκ και την ένταξη του Δήμου σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το FoodRUs, που αφορά στην πρόληψη παραγωγής υπολειμμάτων τροφών. «Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 εταίροι από 10 χώρες, μεταξύ αυτών και το Χαλάνδρι -μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα- και φιλοδοξούμε ότι θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει να διευρύνουμε τα θετικά αποτελέσματα του Waste4Think».

Αναφορικά με την επιτυχημένη πορεία του Waste4Think και το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια ο δήμαρχος Χαλανδρίου τόνισε: «Στην πόλη έγινε ένα τεράστιο επιστημονικό πείραμα. Συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, 250 οικογένειες, ενώ έχουμε ήδη επεκτείνει τη συλλογική των βιοαποβλήτων σχεδόν στο 10% του πληθυσμού της πόλης. Στην περιοχή που έχει εφαρμοστεί έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τον  εθνικό στόχο, κατά 50% εκτροπή των βιοαποβλήτων από τη διαδικασία συλλογής».

Διευκρίνισε όμως ότι είναι «θέμα πολιτικής βούλησης να υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές διαδικασίες και η χρηματοδότηση και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες αυτές που μπορούν να ανοίξουν δρόμους σε μια διαφορετική λογική στη διαχείριση των σκουπιδιών».

«Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι από τους μεγαλύτερους της Αττικής και εδώ έχει φανεί ένας συγκεκριμένος δρόμος (σημ.: στη διαχείριση των βιοαποβλήτων). Απομένει να γίνουν οι θεσμικές διαδικασίες και οι νομοθετικές διευκολύνσεις ώστε να διευρύνουμε αυτό που έχει γίνει και να το κάνουμε πραγματικότητα για τους κατοίκους της πόλης. Φανταστείτε μια πόλη που θα μπορεί να παράγει βιοαέριο για τους πολίτες της δωρεάν από τα σκουπίδια της», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.