Title Image

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης


Η τέχνη μας στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη

και τους ανθρώπους της.

Στον ρυθμό της παγκόσμιας κρίσης λόγω του κορoνοϊού χτυπά και η καρδιά της Ρεματιάς το φετινό καλοκαίρι. Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, ύστερα από την επίσημη έγκριση της κεντρικής διοίκησης για τη διενέργεια εκδηλώσεων από τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, στη βάση συγκεκριμένων όρων υγειονομικής ασφάλειας, και λαμβάνοντας υπόψη της τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας στον καλλιτεχνικό κόσμο αποφάσισε τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ μικρής κλίμακας από  17 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου.

Κύρια μέριμνα της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η υποστήριξη του πολιτισμού και των παραστατικών τεχνών, των δημιουργών και των θεατών, στο μέτρο που αυτό είναι πρακτικά εφικτό χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 περιλαμβάνει 21 Νύχτες Αλληλεγγύης, μαζί με τη Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, Our Festival 6, που θα διαρκέσει  από τις 28/7 έως τις 2/8 παρουσιάζοντας περισσότερες από μία εκδηλώσεις καθημερινά.  Τις εκδηλώσεις,  στη συντριπτική τους πλειονότητα με ελεύθερη είσοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα έως και 300 θεατές, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους στον τον ιστότοπο www.viva.gr από τις 15/7/2020.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης: Το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Η απόφαση του Δήμου Χαλανδρίου να διοργανώσει τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης και φέτος, παρά το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η πανδημία, πηγάζει  αφ’ ενός από την επιλογή του να μην αποκόψει την κοινωνία από τα έργα του πολιτισμού και της τέχνης – στο βαθμό που αυτό είναι επιτρεπτό και ασφαλές – αφ’ ετέρου επιδιώκοντας να εξαντλήσει τις δυνατότητές του για την υποστήριξη των δημιουργών αναγνωρίζοντας ότι την περίοδο αυτή δοκιμάζονται πιο σκληρά από ποτέ.

Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση του Φεστιβάλ Ρεματιάς σε θεατές και καλλιτέχνες έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της επιλογής των παραστάσεων  που παρουσιάζονται στο φετινό περιορισμένο πρόγραμμα. Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πολιτισμού, δόθηκε έμφαση περισσότερο από ποτέ στην ενίσχυση των νέων ή/και λιγότερο προβεβλημένων καλλιτεχνών χωρίς ασφαλώς να είναι δευτερεύοντα τα αισθητικά κριτήρια.

Δυστυχώς, η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει στον Δήμο Χαλανδρίου να απευθύνει μια ανοιχτή και ένθερμη πρόσκληση για πάνδημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020. Καλεί όμως όλους και όλες μας να ανακαλύψουμε σε αυτές τις Νύχτες Αλληλεγγύης ένα νέο νόημα, να τις προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Πρωτίστως, εύχεται η ανθρωπότητα να διαφύγει σύντομα την απειλή που μας κρατάει στις σημερινές αποστάσεις και ο άγνωστος  κόσμος που θα ξημερώσει την επόμενη της πανδημίας να έχει περισσότερο χώρο για τέχνη ώστε να μπορούμε πάλι να απολαύσουμε στη Ρεματιά το «κοντά» και το «όλοι μαζί» σε νύχτες αλληλεγγύης που γνωρίζουμε.