Title Image

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου στον Ρ/Σ 9,84 για την ένταξη του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα UIA

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου στον Ρ/Σ 9,84 για την ένταξη του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα UIA

Λεπτομέρειες της πρότασης του Δήμου Χαλανδρίου που του εξασφάλισε την ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα UIA (Αστικές Καινοτόμες Δράσεις) παρουσίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στις 13 Ιουλίου 2020 στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Αποστολίδη.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου χαρακτήρισε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των περίπου 3 εκατ. ευρώ μεγάλη επιτυχία για το Δήμο, δεδομένου ότι η πρότασή του επιλέχθηκε μεταξύ 222 αιτήσεων από 23 κράτη – μέλη και δεδομένου ότι στις συνολικά 5 προσκλήσεις του προγράμματος από το 2015, μόνο τέσσερις ελληνικές πόλεις έχουν καταφέρει την ένταξή τους. «Το γεγονός ότι το Χαλάνδρι βρίσκεται αυτή τη στιγμή δίπλα σε πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, η Γάνδη, η Βουδαπέστη, η Βερόνα και άλλες μας γεμίζει περηφάνια και μας δημιουργεί μεγάλο αίσθημα ευθύνης, για να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που όπως τόνισε, αποτελεί ένα μοναδικό τεχνολογικά έργο υδροδότησης του αρχαίου κόσμου, ο κ. Ρούσσος κατέληξε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο ότι το υδραγωγείο είναι ακόμα «ζωντανό» και έχει νερό που μπορεί, μετά από κάποια επεξεργασία, να αξιοποιηθεί. Σημείωσε επίσης ότι διατρέχει μια μεγάλη διαδρομή μέσα στο Χαλάνδρι, ξεκινώντας από την περιοχή του Συνοικισμού –απέναντι από το Νοσοκομείο «Υγεία»- έως την οδό Κόδρου.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου επικεντρώνεται σε τρία σημεία, όπως δήλωσε ο κ. Σίμος Ρούσσος:  «Η προσπάθεια μας είναι τριπλή, αφενός να αναδειχθεί το μοναδικό μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να ψηφιοποιηθεί και να αρχειοθετηθεί όλη η πληροφορία που αφορά στο Υδραγωγείο, ώστε να αναδειχθεί αυτό  ως τμήμα της ταυτότητας της πόλης. Αφετέρου να αναδειχθεί το ίδιο μνημείο, να αξιοποιηθεί το νερό και κατά τρίτον να αναπλαστεί η περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου και να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης μέσω της ανάδειξης του μνημείου και όλης της παραρεμάτιας ζώνης, με τη δημιουργία ενός δικτύου άρδευσης 5 χλμ. από το νερό του Υδραγωγείου».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου μέσω του δικτύου αυτού «θα ποτίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αυτοί που υπάρχουν αλλά και αυτοί που θα δημιουργηθούν από την ανάπλαση των περίπου 8,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Συνοικισμού».

Πολύ ενδιαφέρον πείραμα για τα επόμενα χρόνια

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου υπογράμμισε επίσης ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η έναρξη του προγράμματος συμπίπτει με τα έργο συμμετοχικού προϋπολογισμού που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Συνοικισμού, για την ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης, και ότι δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να εμπλέξει στο σχεδιασμό αυτής της ανάπλασης τα σχολεία της περιοχής, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της πόλης αλλά και τους  συλλόγους που σχετίζονται με την προστασία της Ρεματιάς.  «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου ΕΔΩ (από το 33:04)