Title Image

«Εκτός πραγματικότητας οι αιτιάσεις της παράταξης Κουράση για τα μισθώματα των ακινήτων του Δήμου»

«Εκτός πραγματικότητας οι αιτιάσεις της παράταξης Κουράση για τα μισθώματα των ακινήτων του Δήμου»

Καταρρίπτει πλήρως του ισχυρισμούς του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση» Γιώργου Κουράση, ο οποίος μέμφεται με ανακοίνωσή του τη διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου για τη διαχείριση των μισθωμάτων των ακινήτων του Δήμου και την εγκαλεί ότι δεν διεκδίκησε εγκαίρως τις οφειλές των μισθωτών.

Την απάντηση στον επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση» δίνει η δημοτική επιχείρηση ΦΛΥΑ Α.Ε. με αναλυτική ανακοίνωσή της, στην οποία καταδεικνύει ότι οι αιτιάσεις Κουράση είναι εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί τη διοίκησης Κουράση, η σημερινή διοίκηση:

  • Οργάνωσε για πρώτη φορά νόμιμη, δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για όλα τα ακίνητα του Δήμου
  • Πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση των μισθωμάτων
  • Κίνησε εγκαίρως τις νόμιμες διαδικασίες για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων μισθωμάτων
  • Έχει ενημερώσει, ως όφειλε τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΦΛΥΑ για όλες τις λεπτομέρειες σε σχέση με τις εκμισθώσεις των ακινήτων, τα οφειλόμενα κλπ.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΦΛΥΑ αναφέρει:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Γ. Κουράση για τη ΦΛΥΑ η οποία εκτός του ότι βρίθει ανακριβειών αντιστρέφει και την πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα:

► Μας ελέγχει ο κ. Κουράσης γιατί πετύχαμε υψηλά μισθώματα! Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, τηρώντας το νόμο, προκηρύξαμε ανοιχτές δημοπρασίες ΓΙΑ ΟΛΑ τα κυλικεία του δήμου. Το τελικό μίσθωμα δεν το διαμορφώσαμε εμείς, αλλά διαμορφώθηκε για κάθε κυλικείο «πάνω» στο τραπέζι, όχι όπως γινόταν στο παρελθόν με κυριολεκτικά αστεία μισθώματα.

Και για να συγκρίνουμε τις διαφορές, υπενθυμίζουμε ότι :

α) Για το πάρκινγκ της Κεντρικής Πλατείας, ο ενοικιαστής, που του το είχατε εκμισθώσει ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, πλήρωνε μηνιαίο μίσθωμα 10.000 ευρώ, χωρίς να πληρώνει για χρόνια τα σχετικά τέλη και τα έξοδα ηλεκτρισμού και ύδρευσης τα οποία πλήρωνε ο Δήμος! Επιπλέον ο ενοικιαστής παράνομα και με την ανοχή σας, εκμεταλλευόταν το χώρο και για διαφημιστικούς λόγους εισπράττοντας χρήματα. Σημειώνεται ότι μισθωτήριο συμφωνητικό υπήρξε μόνο για τα έτη 2005 και 2006. Έκτοτε και μέχρι το τέλος του 2016 η μίσθωση συνεχιζόταν άτυπα! Φαίνεται ότι «τα παιδιά μας» δεν είχαν ανάγκη μισθωτηρίων…

Το 2016, όπως ο νόμος ορίζει, προβήκαμε σε δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία και το μίσθωμα διαμορφώθηκε, από τους 8 συμμετέχοντες στη δημοπρασία, στα 37.000 ευρώ, δηλαδή τρεις (3) και πλέον φορές πάνω απ’ όσα πλήρωνε ο προηγούμενος ενοικιαστής.

β) Στο κυλικείο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο προηγούμενος ενοικιαστής πλήρωνε μίσθωμα 250 € χωρίς να καταβάλει δαπάνες ρεύματος-νερού, τις οποίες πλήρωνε ο Δήμος. Με τη δημοπρασία που διενεργήσαμε, ο σημερινός ενοικιαστής πληρώνει 1.700 €, σχεδόν 7 φορές πάνω, και επιπλέον καταβάλει τις δαπάνες ρεύματος και νερού.

γ) Στο κυλικείο του «Μ. Παπαδάκης», ο προηγούμενος μισθωτής πλήρωνε θεωρητικά 400 €. Λέμε θεωρητικά γιατί ο συγκεκριμένος ενοικιαστής είχε να πληρώσει χρόνια πολλά και μηνιαίο μίσθωμα και λοιπές δαπάνες ρεύμα – νερό, τις οποίες πλήρωνε ο Δήμος! Σήμερα, μετά από τη δημοπρασία, η νέα μισθώτρια πληρώνει 3.700 €, εννιά (9) φορές υψηλότερο μίσθωμα, και επιπλέον καταβάλει τις δαπάνες ρεύματος-νερού.

δ) Για το κυλικείο στην Ολύμπου και Εδέσσης, ο προηγούμενος ενοικιαστής πλήρωνε 700 € χωρίς να καταβάλει δαπάνες ρεύματος – νερού. Μετά την δημοπρασία, ο νέος μισθωτής πληρώνει 2.800 €, δηλαδή 4 φορές πιο πάνω, ενώ επιπλέον καταβάλει και τις δαπάνες ρεύματος-νερού.

ε) Στο κυλικείο του Νεκροταφείου, εξαιτίας της σύμβασης που είχε υπογράψει η παράταξή σας, ο ενοικιαστής βρίσκεται στο χώρο από το 2006 αφού του είχατε δώσει το δικαίωμα να  παρατείνει τη σύμβαση μονομερώς για άλλα 6 χρόνια. Πρωτοφανές το σκάνδαλο να παρατείνει ο ενοικιαστής μονομερώς τη σύμβαση, μετά από 9 χρόνια μίσθωσης, για άλλα 6 χρόνια!

Και μάλιστα πληρώνοντας για όλα αυτά τα χρόνια (των 6 ετών της παράτασης συμπεριλαμβανομένων), μηνιαίο μίσθωμα μόνο 3.000 €. Ούτε μια μικρή αύξηση δεν τολμήσατε να ζητήσετε τουλάχιστον για τα χρόνια της παράτασης.

Τα ένδικα μέσα ασκήθηκαν έγκαιρα

► Μας κατηγορείτε ότι ασκήσαμε τις αγωγές με καθυστέρηση και ότι αυτές θα «εκδικαστούν σε αρκετά χρόνια». Εάν όμως ο εκπρόσωπος σας στο Δ.Σ. της ΦΛΥΑ Α.Ε. συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. (έχει παραστεί μόνο σε 3 από τις 8 συνεδριάσεις), θα γνωρίζατε ότι για το πάρκινγκ της πλατείας, όχι μόνο ασκήθηκαν έγκαιρα τα ένδικα μέσα, αλλά ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε η υπ. αριθμ. 858/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία μας επιδίκασε τα οφειλόμενα μισθώματα 371.473 € με το νόμιμο τόκο πλέον των δικαστικών εξόδων.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 άρχισε η διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης η οποία όμως σταμάτησε λόγω των μέτρων της πανδημίας που ανέστειλαν τη λειτουργία των δικαστηρίων. Με την άρση των μέτρων, αρχές Ιουνίου 2020, ξανάρχισε η διαδικασία εκτέλεσης εις χείρας τρίτου στις 4 θεσμικές Τράπεζες  πλέον της Attica Bank. Η κατάσχεση έγινε τόσο κατά του ενοικιαστή Δ. και Ν. Γιαννέλο Ο.Ε. όσο και κατά της εγγυήτριας Ε.Ρ. Δυστυχώς οι Δ. και Ν. Γιαννέλος δεν είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς. Ανευρέθηκαν μόνο κάτι μικροποσά σε 2 λογαριασμούς της εγγυήτριας.

Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. της ΦΛΥΑ (Πρακτικό 225/2020), προχωρούν οι διαδικασίες για κατάσχεση επί του ακινήτου που βρέθηκε στην ιδιοκτησία του Δ. Γ. επί του οποίου ήδη έχουν εγγραφεί κατασχέσεις από την EuroBank και την Δ.Ο.Υ. συνολικού ύψους 550.000 €.

Ομοίως και επί του ½ ενός ακινήτου της εγγυήτριας, στον Κορυδαλλό, για το οποίο ακίνητο μένει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Περαιτέρω και για τις οφειλές των κυλικείων στο «Ν. Πέρκιζας» έχει εκδοθεί ήδη η υπ. αριθμ. 1616/20.02.2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εκτέλεση της οποίας καθυστέρησε ομοίως λόγω των μέτρων της πανδημίας. Στις 24.06.2020 εκτελέστηκε η βίαια αποβολή της μισθώτριας από το χώρο ενώ στις 8.7.2020 εκδικάστηκε σχετική Αίτηση Αναστολής της απόφασης και αναμένεται η απόφαση που θα καθορίσει και τη συνέχεια της διαδικασίας εκτέλεσης.

Κατανοείτε λοιπόν κύριε Κουράση, ότι όχι μόνο ασκήσαμε εγκαίρως τις αγωγές, αλλά έχουμε πετύχει ήδη την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και έχουμε προχωρήσει την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.

► Μας κατηγορείτε ότι δεν δράσαμε σωστά για «να διασφαλίσουμε την είσπραξη των ενοικίων».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εσείς που είχατε τη διοίκηση του Δήμου και της ΦΛΥΑ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε ανέλαβε η νέα διοίκηση,  θέτετε τέτοια ερωτήματα όταν ως δημοτική αρχή:

α) Δεν είχατε οργανώσει καμία νόμιμη δημοπρασία για την εκμετάλλευση των κυλικείων, αντιθέτως τα δίνατε χωρίς διαγωνισμό με κυριολεκτικά γελοία μισθώματα του επιπέδου των 250, 400 και 700 ευρώ.

β) Ακόμα όμως και αυτά τα γελοία μισθώματα, οι ενοικιαστές δεν τα κατέβαλαν για χρόνια ολόκληρα. Ομοίως δεν κατέβαλαν τέλη, ούτε τις δαπάνες ρεύματος – νερού, τα οποία πλήρωνε ο Δήμος. ΠΟΤΕ δεν ασκήσατε ένδικο μέσο κατά κάποιου ενοικιαστή έστω και για τους τύπους.

γ) Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προηγούμενο ενοικιαστή του πάρκινγκ της πλατείας, η υπηρεσία του Δήμου βεβαίωσε χρέη για τέλη και πρόστιμα πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία είχατε… ξεχάσει να βεβαιώσετε και να διεκδικήσετε.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ενοικιαστής, παρότι πλήρωνε πολύ μικρό ενοίκιο, φεύγοντας άφησε απλήρωτα 2 μισθώματα από 10.000 ευρώ, τα οποία διεκδικήσαμε δικαστικά και πετύχαμε την έκδοση της υπ. αριθμ. 390/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου η οποία μας δικαίωσε.

δ) Εμείς, αντίθετα με εσάς, για να διασφαλίσουμε την είσπραξη των ενοικίων, ζητάμε, για πρώτη φορά, τον ορισμό εγγυητή στα μισθωτήρια συμβόλαια που υπογράφαμε με τους πλειοδοτούντες ενοικιαστές. Ο εγγυητής, που είναι τρίτο πρόσωπο, υποχρεούται να προσκομίσει Ε9, προκειμένου να ελέγχουμε την αξιοπιστία του. Έτσι, τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν δεν τις εκτελούμε μόνο κατά των ενοικιαστών αλλά και κατά των εγγυητών.

ε) Πρέπει να μάθετε ότι ο τελευταίος ενοικιαστής του πάρκινγκ της πλατείας Δ. και Ν. Γιαννέλος, πλέον της οφειλής των 371.473 ευρώ για οφειλόμενα μισθώματα, κατέβαλε από την αρχή της μίσθωσης μέχρι να αποβληθεί, το συνολικό ποσό των 900.000 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε ότι κατέβαλε εννιακόσιες χιλιάδες (900.000) ευρώ. Έχετε σκεφτεί άραγε κύριε Κουράση πόσες δεκαετίες θα χρειαζόταν η διοίκησης σας για να εισπράξει  900.000 ευρώ ως μισθώματα από τους ενοικιαστές που κατέβαλαν 250, 400 η 700 ευρώ;

Έχετε λάβει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας

Κύριε Κουράση, αν ρωτήσετε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. (πλην του μέλους της παράταξής σας, που έρχεται σπάνια), θα πληροφορηθείτε ότι ΣΕ ΟΛΕΣ τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. συζητιούνται θέματα που αφορούν στα χρέη των ενοικιαστών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και συνήθως αποφασίζουμε ομόφωνα. Άλλωστε απλή ανάγνωση των Πρακτικών του Δ.Σ. που αναρτώνται στο σύστημα ΑΔΑ, αρκούσε για να πληροφορηθείτε σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπός σας στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2020 του Δ.Σ. απαντήθηκαν με συγκεκριμένα νούμερα και αριθμούς. Επιπλέον και στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Δ.Σ. με τον εκπρόσωπό σας δόθηκαν οι πληροφορίες που ζητήσατε, οι οποίες είχαν αναφερθεί και κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Βεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι οι σημερινοί μισθωτές τηρούν τα προβλεπόμενα και καταβάλλουν τα  συμφωνηθέντα.

Κατά συνέπεια, όσα αναφέρετε στο τέλος της ανακοίνωσής σας ότι περιμένατε 6 μήνες για να λάβετε απάντηση είναι τελείως αναληθή και εκτός πραγματικότητας και τα γράφετε προφανώς μόνο για να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

Προφανώς δεν βρίσκετε θέματα για αντιπολίτευση και προσπαθείτε να τα «δημιουργήσετε». Ας είναι. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με διαφάνεια και νομιμότητα και να παρέχουμε κάθε πληροφορία και στοιχείο που αφορά στη δράση και το έργο της ΦΛΥΑ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την επόμενη φορά που θα βγάλετε ανακοίνωση για τη ΦΛΥΑ, θα είστε καλύτερα ενημερωμένος και πιο κοντά στη πραγματικότητα.