Title Image

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020

Το δικαίωμα όλων για ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου για πέμπτη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς για τη δημιουργία προσβάσιμων παραστάσεων στο περιεχόμενο. Ειδικότερα, το φετινό καλοκαίρι με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, η συνεργασία αυτή αποκτά για το Φεστιβάλ Ρεματιάς ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η καραντίνα που επιβλήθηκε σε όλους και όλες μας για την προστασία από τον κορονοϊό, με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην κοινωνία, έπληξε περισσότερο τα ανάπηρα άτομα τα οποία βρέθηκαν σε συνθήκες απομόνωσης συχνά απειλητικής για τη διαβίωσή τους. Παράλληλα, η κρίση που γνωρίζουν σήμερα εξαιτίας των ίδιων συνθηκών οι δημιουργοί πλήττει επίσης διπλά τους ανάπηρους καλλιτέχνες και τις ανάπηρες καλλιτέχνιδες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις φετινές Νύχτες Αλληλεγγύης και τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών για την παρουσίαση προσβάσιμων εκδηλώσεων ως προς το περιεχόμενο που φέρει την πιστοποίηση της.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης περιλαμβάνει τρεις προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών:

Κυριακή 26/07

Ξέμπαρκοι καιροί – Ήχοι εξόριστοι, Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης

Έργα μελοποιημένης ποίησης του Νίκου Καββαδία σε συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει οι: Ξέμπαρκοι, Μ. Κώχ, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος

Ερμηνεύουν: Άννα Σαρτζίδου, Δημήτρης Βουτσάς.

Με το μουσικό σύνολο GUITARTE ENSEMBLE (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου).

Συμμετέχουν: Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο), Κώστας Ήλιάδης (κιθάρα)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χατζηελευθερίου

Βασική ιδέα – κείμενα: Περουλής Σακελλαρίδης

Εικαστική/σκηνική επιμέλεια: Σοφία Χουλιαρά

Προσβάσιμη συναυλία. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Θα διατεθεί Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης για τα εικαστικά αντικείμενα στον χώρο. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.


Δευτέρα 27/07
Ακροπόλ Παλλάς ’61

Μια φανταστική συνάντηση ανάμεσα στη Σοφία Βέμπο και τη Μαρία Κάλλας, μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1961, στο φουαγιέ του ιστορικού ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλλάς, στη γωνία της οδού Πατησίων και Στουρνάρη, καθώς ο δρόμος προς τις κατοικίες τους είναι κλειστός λόγω διαδήλωσης. Με τη συνοδεία του Κώστα, ενός εξαίρετου πιανίστα που εργάζεται στο ξενοδοχείο, θα ξεδιπλώσουν τραγούδια τους που αγαπήθηκαν πολύ αλλά και σημαντικές πτυχές της ζωής τους.

Ερμηνεύουν:

Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), στο ρόλο της Μαρίας

Αργυρώ Καπαρού (κοντράλτο), στο ρόλο της Σοφίας

Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας

Κείμενα – Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Βασίλης Αναστασίου

Κοστούμια: Μάικ Νικολάτος

Βίντεο άρτ: Μπάμπης Σεβοζλίδης

Καθολικά προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.


Παρασκευή 07/08

Pietà

Εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Michelangelo, η παράσταση πραγματεύεται την απώλεια. Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία, δυο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές που κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους, όπως την έζησαν και την έχασαν, συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) – μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική.

Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία: Γιώργος Στεφανακίδης

Κοστούμια: Ελευθερία Δομένικου (aka Hallelujah)

Φωτισμοί: Γιώργος Στεφανακίδης

Ερμηνεύουν: Εβελίνα Αραπίδη (ηθοποιός), Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνος)

Ακούγονται οι φωνές των: Hadar Barabash, Παυλίνας Στυλιανού, Zhiyue Xu

Καθολικά προσβάσιμη μουσικοθεατρική παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διατίθεται σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τους χειριστές/τριές τους.

Όσον αφορά στην προσβασιμότητα χώρου για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, το Θέατρο Ρεματιάς, ύστερα από ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία πάντα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους. Διαθέτει δύο θέσεις στάθμευσης για χρήση από αναπηρικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν σηματοδοτημένες θέσεις για χρήση από ανθρώπους με κινητικές – αισθητηριακές και άλλες βλάβες, συνοδούς και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένους/ες, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό) και διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες /στριες αναπηρικών αμαξιδίων. Λειτουργεί τουαλέτα αναπήρων ενώ στον χώρο του αναψυκτηρίου υπάρχουν σηματοδοτημένα τραπέζια πάνω στις πλάκες ανεμπόδιστης πρόσβασης, στον χώρο του αναψυκτηρίου, για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση  αναπήρων και εμποδιζόμενων προσώπων.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χρήστες/στριές τους.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Το ταμείο του θεάτρου δεν θα λειτουργεί για διάθεση δελτίων εισόδου.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

 

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου