Title Image

«Άκαιρη και κακόβουλη η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων»

«Άκαιρη και κακόβουλη η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων»

Η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου απαντά στις αιτιάσεις της ΔΑΣ ΟΤΑ περί έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων (ΜΑΠ). Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Παρότι δεν αποτελεί έκπληξη η πρακτική της ΔΑΣ ΟΤΑ να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, οφείλουμε να απαντήσουμε στην άκαιρη και κακόβουλη ανακοίνωση με την οποία βάλει κατά της Δημοτικής Αρχής για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων (ΜΑΠ), στηρίζοντας ανακρίβειες και ψεύδη, τα οποία εκτός των άλλων προσβάλλουν και τους συναδέλφους τους στο Δήμο.

Ισχυρίζονται ψευδώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή ΜΑΠ.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι το Σεπτέμβριο του 2019 οι εργαζόμενοι έλαβαν τα ΜΑΠ για το 2018 και καθώς δεν έχει παρέλθει ακόμα ένας χρόνος, αυτή τη στιγμή είναι πλήρως καλυμμένοι.

Γνωρίζουν ότι, πέραν του ρουχισμού, οι ανάγκες των εργαζομένων σε μάσκες, γάντια και εργαλεία καλύπτονται καθημερινά από το αρμόδιο τμήμα.

Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η πολιτική βούληση της σημερινής διοίκησης να διασφαλίσει τις συνθήκες εργασίας είναι δεδομένη και ισχυρή. Από το 2014 που έχει αναλάβει τα ηνία του Δήμου, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε χρόνο το σύνολο των ΜΑΠ που δικαιούνται. Το 2015 μάλιστα τους καταβλήθηκε το ισόποσο χρηματικό ποσό, 114.000 ευρώ, για τα ΜΑΠ που δεν τους είχαν καταβληθεί από το 2013!

Ισχυρίζονται ψευδώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι δεν έχουν γίνει καν οι μελέτες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προμήθεια των ΜΑΠ.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι όχι μόνο έχουν γίνει οι μελέτες –κατατέθηκαν 11 Δεκεμβρίου 2019- αλλά και προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός από τις 17 Δεκεμβρίου 2019.

Ισχυρίζονται ότι η διοίκηση του Δήμου και η πλειοψηφία του ΔΣ των εργαζομένων προβάλουν δικαιολογίες και μοιράζουν υποσχέσεις σε σχέση με την προμήθεια των ΜΑΠ.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά – ή θα έπρεπε να το γνωρίζουν από την εμπειρία τους στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης- ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι Επιτροπή δυστυχώς ήταν υποχρεωμένη να ακυρώσει -με το από 8 Ιουλίου 2020 πρακτικό της- την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για ορισμό προσωρινού αναδόχου στο διεθνή διαγωνισμό, μετά τη σχετική απόφαση της ΑΕΠΠ που δικαίωσε την προσφυγή της μιας εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό εταιρείας.

 

Η αλήθεια για τα ΜΑΠ

Οι κωδικοί για την προμήθεια των ΜΑΠ υπάρχουν. Οι μελέτες και η προκήρυξη του διεθνή διαγωνισμού έγινε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο διαγωνισμός αναγκαστικά θα επανακηρυχθεί τις επόμενες μέρες και ακριβώς για να μην βρεθεί κανένας εργαζόμενος σε κίνδυνο, για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της Κοινωφελούς Εργασίας και τυχόν ανάγκες του υπόλοιπου προσωπικού, η προμήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση.

Ερωτήματα

Είναι απορίας άξιο πάντως ότι τα μέλη της ΔΑΣ ΟΤΑ Χαλανδρίου αντέδρασαν κάπως ετεροχρονισμένα, μιας και όταν ενημερώθηκαν αναλυτικά από την προϊσταμένη του τμήματος Προμηθειών για το θέμα των ΜΑΠ, κατά τη συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στις 6 Ιουνίου 2020, ουδεμία ένσταση πρόβαλαν, ενώ φάνηκε να κατανοούν πλήρως τη δαιδαλώδη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Είναι απορίας άξιο ότι δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε μια ανακοίνωση που εκτός των άλλων προσβάλει κατάφωρα τους συναδέλφους τους και στο τμήμα Προμηθειών του Δήμου Χαλανδρίου που καθημερινά ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο εργασίας τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό, αλλά και στη δ/νση Καθαριότητας που συνέταξε τη σχετική μελέτη για τα ΜΑΠ.

Είναι απορίας άξιο ότι εγκαλούν τη διοίκηση του Δήμου για
κοροϊδία και αναβολές, όταν γνωρίζουν ότι για τη δαιδαλώδη διαδικασία προμήθειας των ΜΑΠ ευθύνεται ο Νόμος των Δημόσιων Συμβάσεων και όχι η εκάστοτε δημοτική Αρχή.

Φαίνεται όμως ότι άλλα ήταν τα κίνητρα των μελών της ΔΑΣ ΟΤΑ και όχι το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τους συναδέλφους τους στο Δήμο Χαλανδρίου.