Title Image

Οδηγίες καθαριότητας για την αποτροπή διασποράς του Covid-19

Οδηγίες καθαριότητας για την αποτροπή διασποράς του Covid-19

Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση μας ενημερώνει για τους κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης και ατομικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε σε σπίτια, χώρους συνάθροισης, ιδρύματα, ξενοδοχεία, με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται:

1. αερογενώς μέσω σταγονιδίων ή
2. μέσω επαφής με επιφάνειες, ρούχα και αντικείμενα, μολυσμένα από εκκρίσεις που προέρχονται από πάσχοντα ή ακόμα και ασυμπτωματικό φορέα.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ποσοστό πιθανής μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως: ➢ Το ποσό του μικροβιακού φορτίου που διανέμεται από τον φορέα, ➢ Το είδος της επιφάνειας που επιμολύνεται, ➢ Ο χρόνος στον οποίο έχει παραμείνει ο φέρουν τον ιό στο συγκεκριμένο χώρο, ➢ ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την αποχώρηση του φορέα από τον συγκεκριμένο χώρο. Η επιμόλυνση των επιφανειών και των αντικειμένων συντελείται κατόπιν επαφής με μολυσματικά σταγονίδια, μέσω βήχα, φτερνίσματος ή επαφής με τα χέρια.

Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού μπορεί να επέλθει και κατόπιν αγγίγματος μολυσματικών επιφανειών και αντικειμένων. Κάθε άτομο κινδυνεύει να μολυνθεί σε περίπτωση που αγγίξει μολυσματική επιφάνεια και έπειτα ακουμπήσει με τα χέρια του το πρόσωπο τη μύτη το στόμα του. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι οι χώροι συνάθροισης κοινού να καθαρίζονται επιμελώς και τακτικά και κατόπιν να ακολουθεί η απολύμανση. Δεν ξεχνάμε ότι βάση της απολύμανσης και πρότερο στάδιο αυτής, αποτελεί η καλή καθαριότητα και η απομάκρυνση των ρύπων. Όσα περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν τον χώρο, τόσο πιο συχνή θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή καθαρισμού και απολύμανσης

Θα πρέπει να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί και για την πρόληψη διασποράς της νόσου, θα πρέπει να τηρούμε τα ακόλουθα:

➢ Αερίζουμε συχνά και επαρκώς όλους τους χώρους και κυρίως το δωμάτιο που διέμενε ή διαμένει ο πιθανός φορέας.
➢ Να καθαρίζουμε καθημερινά και σε τακτά διαστήματα όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με κόσμο, καθώς ακόμα και ένα άτομο δύναται να διασπείρει τον ιό όντας ασυμπτωματικό.
➢ Σε κάθε δωμάτιο συνιστάται να υπάρχει ποδοκίνητος κάδος με καπάκι, ο οποίος θα περιέχει σακούλα πού δένει, στην οποία θα τοποθετούνται άμεσα όλα τα δυνητικά μολυσματικά απορρίμματα, όπως:

• Χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα
• Χαρτοπετσέτες
• Γάντια
• Μάσκες και κάθε άλλο υλικό μιας χρήσης ή μη πλενορύπων
• Απαραίτητη κρίνεται η προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη μύτης και στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο, στην περίπτωση που δεν είναι μιας χρήσης.
• Η σακούλα δυνητικά μολυσματικών απορριμμάτων, καθημερινά, θα δένεται σφιχτά και θα τοποθετείται εντός της κοινής σακούλας οικιακών απορριμμάτων και θα απορρίπτεται άμεσα σε πράσινο κάδο συλλογής απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης.

Ευτυχώς, η μολυσματικότητα του ιού είναι αντιστρόφως ανάλογη ως προς το χρόνο, δηλαδή η πιθανότητα επιμόλυνσης μειώνεται όσο περνάει η ώρα, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμα επιστημονικά ακριβώς πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξαλειφθεί ο ιός από κάθε είδους επιφάνεια και αντικείμενο. Κάποιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά από δύο (2) ημέρες η μολυσματικότητα του ιού στις επιφάνειες, μειώνεται, όμως αυτό το συμπέρασμα δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη καλής καθαριότητας και απολύμανσης.

Τι θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που διαμένουμε με πιθανό κρούσμα του κορoνοϊού, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων αυτού αλλά και τους κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης;

➢ Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, το διάστημα των τριών ημερών (72 ωρών) είναι απαραίτητο μέτρο προφύλαξης διασποράς του ιού, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μολυσματικών απορριμμάτων του φορέα/νοσούντα.
➢ Τα μολυσματικά του απορρίμματα πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά από τα απλά οικιακά απορρίμματα, σε διπλές κλειστές σακούλες για τρεις ημέρες προτού πεταχτούν στον κάδο σκουπιδιών. Μέχρι τότε μπορούν να τοποθετούνται σε σκιερό μέρος σε καλό αεριζόμενο χώρο κατά προτίμηση στο μπαλκόνι.
➢ Τα απορρίμματα αυτά θα πρέπει να φυλάσσονται σε χώρο μη προσβάσιμο από παιδιά αλλά και από ζώα, που μπορεί να σκίσουν τη σακούλα σκουπιδιών.
➢ Καθαρίζουμε επιμελώς, και σε τακτά διαστήματα, κατά την διάρκεια της ημέρας κάθε επιφάνεια και αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με τον φορέα. Καλή καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται σίγουρα δύο (2) φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, και επιπροσθέτως όσες περισσότερες φορές είναι εφικτό και κρίνεται απαραίτητο.
➢ Κατά τις εργασίες καθαριότητας, να φοράμε γάντια, μάσκα και κατά προτίμηση και γυαλιά προστασίας. Έπειτα εφαρμόζουμε καλή υγιεινή χεριών.
➢ Όσες επιφάνειες δεν μπορούν να πλυθούν ή να καθαριστούν με απορρυπαντικό, θα πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς με ατμοκαθαριστή. ➢ Χρησιμοποιούμε πανάκι μιας χρήσεως με χλιαρό νερό για να διευκολύνουμε την απομάκρυνση των ρύπων.
➢ Χρησιμοποιούμε διάλυμα χλωρίνης 1 προς 10, αφού έχουμε καθαρίσει με απορρυπαντικό απλό.
➢ Δίνουμε σημασία σε όλες τις επιφάνειες, προσέχοντας ιδιαιτέρως όσες αγγίζονται συχνότερα, όπως είναι: • Τα πόμολα, πορτών παραθύρων, βρυσών κ.α., • Οι διακόπτες • Τα τηλεκοντρόλ • Οι κούπες, τα ποτήρια • Οι ηλεκτρονικές συσκευές • Το τηλέφωνο νερού του μπάνιου • Τα δοχεία από σαμπουάν, κρεμοσάπουνα κ.α., • Καρέκλες, τραπέζια, κομοδίνα κ.α., • Κάγκελα και κουπαστές σκαλών.
➢ Το αποχωρητήριο, η μπανιέρα και οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως η κουζίνα, απαιτούν τον προσεκτικό και με επιμέλεια, συχνότερο καθαρισμό, μετά το χώρο διαμονής του κρούσματος.

Αναλυτικότερα:
Στο αποχωρητήριο:
• επιμένουμε στον καλό καθαρισμό των βρυσών και των πόμολών, του διακόπτη φωτός και του μπουτόν στο καζανάκι.
• Μεριμνούμε για τη δυνατότητα παροχής ζεστού νερού
• Ανανεώνουμε το κρεμοσάπουνα και τα είδη καθαριότητας
• Πλένουμε συχνά στο πλυντήριο τις πετσέτες του φορέα και προτιμούμε να χρησιμοποιεί δική του πετσέτα ακόμα και για τα χέρια.
• Πρέπει να αποφεύγεται η κοινή χρήση υφασμάτινων πετσετών. Απλές χειροπετσέτες μιας χρήσης είναι πλέον κατάλληλες, οι οποίες θα απορρίπτονται αμέσως σε ποδοκίνητο κάδο με καπάκι και έπειτα να εφαρμόζεται αντισηπτική λοσιόν στα χέρια αν όχι πλύσιμο αυτών. • Η χρήση του αποχωρητηρίου από άλλο άτομο, θα πρέπει να γίνεται αφού αεριστεί καλά το λουτρό και κατά προτίμηση με τη χρήση μάσκας και πρότερης καλής καθαριότητας των επιφανειών.
• Έπειτα του μπάνιου του ασθενούς οι πετσέτες που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να πλένονται άμεσα στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς και έπειτα να σιδερώνονται.
• Όλα τα λερωμένα ρούχα, οι πετσετες και τα κλινοσκεπασμάτα μεταφέρονται σε κλειστές σακούλες και τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα.
• Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (600 C – 900 C) και καλό στέγνωμα.
• Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

Στη κουζίνα:
• Εφαρμόζουμε προσεκτικά τις καλές πρακτικές υγιεινού χειρισμού τροφίμων, τις οποίες θα παραθέσω σε επόμενο υγειονομικό έγγραφο.
• Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν χειριστούμε κάποιο σκεύος ή τρόφιμο.
• Διατηρούμε καθαρές όλες τις επιφάνειες και δίνουμε σημασία στο χερούλι της πόρτας της κουζίνας και του ψυγείου, καθώς και στα πόμολα των ντουλαπιών.
• Κάθε άτομο που χειρίζεται οποιοδήποτε τρόφιμο θα πρέπει να πλένει πρώτα καλά τα χέρια του με ζεστό νερό και σαπούνι για το λιγότερο 20 δευτερόλεπτα και έπειτα να τα ξεπλένει με άφθονο νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ❖ Δεν επιτρέπεται να αναμειγνύουμε χημικά καθαριστικά μεταξύ τους, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν καπνοί και υποπροϊόντα επικίνδυνα λόγω των χημικών αντιδράσεων. ❖ Πετάμε κάθε πανάκι/ύφασμα με το οποίο έχουμε καθαρίσει τις επιφάνειες, τοποθετούνται το σε κλειστή σακούλα μολυσματικών, όπως ανωτέρω περιγράφεται. ❖ Αποφεύγουμε κατά την διάρκεια της καθαριότητας να έρθουμε σε επαφή ή να δημιουργήσουμε σταγόνες που εκτοξεύονται πάνω μας ή σε άλλα αντικείμενα, διότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ιογενούς επιμόλυνσης. ❖ Δεν αποθηκεύουμε πότε μολυσματικά υφάσματα και ρούχα μαζί με απλώς βρώμικα ρούχα, κλινοσκεπάσματα κ.α. Υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης αυτόν από όσα έχει χρησιμοποιήσει ο φορέας του ιού.

Προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας ακολουθώντας τα εξής:
1. Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ίωσης, αλλεργίας η κρυολογήματος, παραμένουμε στο δωμάτιο μας και λαμβάνουμε ιατρική συμβουλή. 2. Διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά.
3. Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε καλά. Έπειτα χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών, εφαρμόζοντας το σε όλες τις επιφάνειες των χεριών μας, μέχρι να στεγνώσει, με στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την μη ξήρανση του δέρματος.
4. Επαναλαμβάνουμε στην καθαριότητα των χεριών, πριν και μετά από κάθε άγγιγμα επιφάνειας.
5. Μην φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το πρόσωπο, τα μάτια ή τους βλεννογόνους μας.
6. Κρατάμε αποστάσεις, δυο μέτρων.
7. Καλύπτουμε το βήχα και το φτέρνισμα μας, όχι με την παλάμη μας, αλλά με τον αγκώνα μας ή με χαρτομάντηλο που αμέσως θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδο απορριμμάτων, όχι ανακύκλωσης
8. Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό μαντηλάκι ή με αντισηπτικό χεριών.
9. Αποφεύγουμε την συναναστροφή με κάθε άτομο που νοσεί, εκτός αν έχουμε αναλάβει την φροντίδα του. Τότε με προσοχή το εξυπηρετούμε και όποτε είναι εφικτό τηρούμε απόσταση πάνω από ένα μέτρο.
10. Σε περίπτωση που εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά, απομονωνόμαστε, παρατηρούμε τα συμπτώματα μας και ζητάμε τηλεφωνικά ιατρική συμβουλή.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Το παρόν ενημερωτικό έγγραφο αποτελεί πνευματικό δικαίωμα του Δήμου Χαλανδρίου και της συντάξασας, επόπτριας Δημόσιας Υγείας.