Title Image

Σε εξέλιξη το έργο αγωγών ομβρίων 4,7 χλμ. στο Πολύδροσο – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν

Σε εξέλιξη το έργο αγωγών ομβρίων 4,7 χλμ. στο Πολύδροσο – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται το έργο αγωγών ομβρίων στο Πολύδροσο, συνολικού προϋπολογισμού 6.807.600,00 ευρώ, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ασπίδα για τους κατοίκους του Πολυδρόσου αλλά και για ολόκληρο το Χαλάνδρι απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί η έξοδος του αγωγού της Προφήτη Ηλία στο ρέμα Χαλανδρίου όπου θα καταλήγουν τα όμβρια των αγωγών Προφ. Ηλία‐Κανάρη‐Κοραή‐Γιασεμιών και Κριεζή συνολικού μήκους περίπου 846 μέτρων, όπως επίσης και ο βαθμιδωτός αγωγός ορθογωνικής διατομής Ο=1,20x1x20 και μήκους 10,80μ. σε επαφή με τη δεξιά (δυτική) πλευρά της υφιστάμενης σκάλας.

Υπολείπεται να κατασκευαστεί στη θέση της εκβολής του αγωγού στο ρέμα συρματόπλεκτες φάτνες 6,00×2,00×0,50 και συρματοκιβώτια 4,00×1,00×1,00 για  προστασία του πρανούς και της κοίτης του ρέματος.

Μετά τη διενέργεια ερευνητικών τομών έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του κυρίως δικτύου ομβρίων επί της οδού Προφήτη Ηλία που θα παροχετεύει τα όμβρια των οδών Προφήτη Ηλία – Κανάρη‐Κοραή‐Γιασεμιών και Κριεζή.

Εργασίες εκτελούνται και στην οδό Δάφνιδος στη συμβολή με το ρέμα όπου κατασκευάζονται οι αποδέκτες των αγωγών των οδών Δάφνιδος ‐ Κατσώνη – Ακακιών και Ανθέων, από την πλευρά του Πολυδρόσου, συνολικού μήκους περίπου 898 μέτρων και Δάφνιδος‐Ηρ. Αττικού‐Πανός ‐ Λεωφ.Πεντέλης ‐ Ηρακλειδών – Αρτεμισίου και Ευριπίδου, από την πλευρά της Λ. Πεντέλης, συνολικού μήκους περίπου 1.488 μέτρων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  

Για την υλοποίηση του έργου έχουν σχεδιαστεί λεπτομερώς και εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύουν σταδιακά, ανάλογα με τη φάση των εργασιών. Στόχος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι να εξασφαλιστεί η μικρότερη όχληση στους κατοίκους της περιοχής. Τι ισχύει σε αυτή τη φάση:

Α. Για την οδό Δάφνιδος

Για το τμήμα της οδού Δάφνιδος από Ηρώδου Αττικού έως Προφήτη Ηλία θα ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

√Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα αυτό της οδού Δάφνιδος όλο το εικοσιτετράωρο, με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

√ Η κυκλοφορία για αυτούς που κινούνται στην οδό Προφήτη Ηλία με κατεύθυνση προς Λεωφόρο Πεντέλης: θα στρίβουν αριστερά στην οδό Λάμπρου Κατσώνη, δεξιά στην οδό Γιασεμιών – Πολύδροσου συνέχεια κανονικά. Στην οδό Δάφνιδος και Προφήτη Ηλία καθώς και στην οδό Δάφνιδος και Ηρώδου Αττικού  θα απαγορευθεί η είσοδος, η στάση και  η στάθμευση κατά την διάρκεια των έργων. Θα  τοποθετηθούν πινακίδες Ρ7 και η οδός στο ύψος του ρέματος θα είναι κλειστή εκτός από τα οχήματα του εργοταξίου.

Β. Για την οδό Προφήτη Ηλία από την Οδυσσέα Ανδρούτσου έως την Κανάρη

√ Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα αυτό της οδού Προφήτη Ηλία όλο το εικοσιτετράωρο,  με εξαίρεση τα οχήματα του εργοταξίου.

√ Η κυκλοφορία γι’ αυτούς που έρχονται από το κέντρο του Χαλανδρίου στην οδό Προφήτη Ηλία θα γίνεται ως εξής: είτε αριστερά στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου,  αριστερά στην οδό Καποδιστρίου, δεξιά οδός Π.Π. Γερμανού, δεξιά οδός Γιασεμιών συνέχεια κανονικά. Θα τοποθετηθούν απαγορευτικά Ρ7 στις απαραίτητες διασταυρώσεις.

Λύση σε προβλήματα δεκαετιών

Η υλοποίησή του έργου θα δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα της περιοχής Πολυδρόσου και τμήματος του κεντρικού Χαλανδρίου που έχουν να κάνουν με την απορροή των ομβρίων υδάτων. Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στις περιοχές αυτές είναι ανύπαρκτο και η κατασκευή του εν λόγω έργου θα συμβάλλει στην μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο.

Το έργο δημοπρατήθηκε με χρηματοδότηση που εγκρίθηκε το 2019 από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και συγκαταλέγεται στα έργα του «Φιλόδημος» που μεταφέρθηκαν με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οι αγωγοί ομβρίων συνολικού μήκους 4.707,90 μ. θα καλύπτουν μια μεγάλη έκταση της περιοχής Πολυδρόσου που εκτείνεται από την οδό Φραγκοκλησιάς, στη συμβολή της Αττικής Οδού με το ρέμα Χαλανδρίου, και έως την οδό Γυφτοπούλου. Προβλέπονται αγωγοί στις οδούς Υγείας-Μπότσαρη-Καποδιστρίου, Π. Π. Γερμανού-Βάρναλη, Προφ. Ηλία, Κριεζή-Γιασεμιών-Κοραή-Κανάρη-Προφ. Ηλία-πάροδος Προφ. Ηλία, Σάμου, Ανθέων-Ακακιών-Δάφνιδος, Ευριπίδου και Αρτεμισίου-Ηρακλειδών Διονύσου-Πεντέλης-Πανός-Ηρώδου Αττικού-Δάφνιδος.

Το δεύτερο έργο ομβρίων

Το έργο κατασκευής των αγωγών ομβρίων στην περιοχή του Πολυδρόσου είναι το δεύτερο τέτοιο έργο που υλοποιεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου. Το Φθινόπωρο του 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία έργο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη σύνδεση των νέων αγωγών ομβρίων που εξυπηρετούν  το κεντρικό Χαλάνδρι με τον αγωγό – αποδέκτη τους στις οδούς Παπανικολή – Παλαιολόγου.

 «Παρακαλούμε για την κατανόησή σας»

Ο Δήμος Χαλανδρίου ζητά την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής για όποιες προσωρινές δυσκολίες ανακύψουν κατά την εκτέλεση των έργων και προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία τους έως ότου αυτά ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Δείτε παρακάτω τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δάφνιδος και την Προφήτη Ηλία: