Title Image

12 Οκτωβρίου 1944 – Απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική μπότα

12 Οκτωβρίου 1944 – Απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική μπότα

Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 η Αθήνα απελευθερώνεται από τη ναζιστική μπότα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Γερμανοί ανασυγκροτούνται και τα ξημερώματα αρχίζουν να αποχωρούν. Όσοι ελάχιστοι έχουν μείνει πίσω συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και με επικεφαλής τον στρατηγό Φέλμι καταθέτουν βιαστικά στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Χωρίς επισημότητες στις 9.15 ένας στρατιώτης τους υποστέλλει τη σημαία με τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σημαίνοντας τη λήξη της Κατοχής, που διήρκεσε 1.625 μέρες.

Η μαρτυρία της Χαλανδραίας Μαγδαληνής Τόσκα και περιλαμβάνεται στην έκδοση «Η Δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι» της ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου, μας μεταφέρει το κλίμα της ημέρας:

«Θυμάμαι που βγήκε ο κόσμος στους δρόμους. Θυμάμαι τους Γερμανούς που φεύγανε με τα φορτηγά αυτοκίνητα και κρατάγανε τις χειροβομβίδες στα χέρια τους… τους θυμάμαι σα να είναι τώρα. Περνάγανε από δω και…  ΧΑΡΑ!!! Φύγανε οι Γερμανοί! Χτυπάγανε καμπάνες, σειρήνες…! Φύγανε οι Γερμανοί! Μετά ο κόσμος έπεσε στο πώς θα ζήσει…».

Φωτογραφία: Κ. Κουρμπέτης, αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.