Title Image

Ενημέρωση για τον ετήσιο προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό

Ενημέρωση για τον ετήσιο προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό

Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση μας ενημερώνει για την εποχική γρίπη και για τον ετήσιο προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό.

Χρήσιμες λεπτομέρειες για την εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι οξεία ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος

Ο ιός της γρίπης είναι πολύ μεταδοτικός.

 Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Η γρίπη μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνο για τη ζωή των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το χειμώνα οι ιώσεις παρουσιάζονται με υψηλή συχνότητα.

Στατιστικώς εκτιμάται ότι μέχρι τα 75 μας χρόνια θα περάσουμε κατά μέσο όρο περίπου 200-250 κρυολογήματα/ιώσεις.

κρύος καιρός ευνοεί συνήθως τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλουν τη μύτη, το φάρυγγα και τα ιγμόρεια.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης και προστασίας, τόσο από την εποχική γρίπη, όσο και από μία σειρά παθήσεων οι οποίες μάστιζαν παλιότερα και έπειτα είχαν εκριζωθεί μέσω της τήρησης εμβολιαστικών προγραμμάτων. Δυστυχώς κάποιες από αυτές πλέον επανεμφανίζονται, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, λόγω μείωσης των ποσοστών συμμετοχής τον εμβολιασμό, παρά τις συστάσεις της ιατρικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

Από τη στιγμή της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου, απαιτούνται δύο εβδομάδες μέχρι να επιτευχθεί ανοσολογική απάντηση σε επάρκεια.

Ο προληπτικός αντιγριπικός εμβολιασμός είναι καλό να διεξάγεται τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν την έναρξη του πρώτου επιδημικού κύματος. Στη χώρα μας εμφανίζονται εξάρσεις της εποχικής γρίπης, περίπου από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο, Οπότε ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινάει περίπου στα τέλη Οκτωβρίου.

Για όσα άτομα δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν έγκαιρα και έχουν ένδειξη για ανοσοποίηση, εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία κατά 70% κατά συγκεκριμένων ιών της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.

Ο φετινός προληπτικός αντιγριπικός εμβολιασμός:

Φέτος, αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης ( 2020-2021 ), ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από Covid-19. Οπότε, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η πιο πλήρης εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, δίδοντας πάντα προτεραιότητα σε άτομα ομάδων αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία, εφάπαξ, δόση του εμβολίου, εκτός από ειδικές κατηγορίες βρεφών και ανεμβολίαστων παιδιών, όπου χρειάζονται 2 δόσεις, και θα πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. ‘Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
  2. Άστεγοι,
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών,
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  6. Φροντιστές ή συγκατοικούντες με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης,
  7. ‘Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  8. Ενήλικες, αλλά και παιδιά (6 μηνών και άνω)  με συγκεκριμένους επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας ή χρόνια νοσήματα:
    Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
    Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
    Δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α. αιμοσφαιρινοπάθοστών
    Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    Χρόνια νεφροπάθεια
    Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
    Σύνδρομο Down.
  9. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως: προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές: σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.,
    νεοσύλλεκτοι
    εργαζόμενοι και τρόφιμοι σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων,
    εργαζόμενοι και τρόφιμοι σε καταστήματα κράτησης .
    10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών
    11.Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Η σημασία της εμβολιαστικής θωράκισης των ευπαθών ομάδων:

Η συμμετοχή όλων των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στον ετήσιο εμβολιασμό  κατά της εποχικής γρίπης αποτελεί μετρό κομβικής σημασίας και δημιουργεί φραγμό κατά της διασποράς και μετάδοσης της γρίπης, γεγονός πολύ ουσιαστικό για όλο τον πληθυσμό αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα με: αντένδειξη εμβολιασμού (βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα) και χαμηλή ανοσιακή απόκριση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άτομα με πολύ ευαίσθητο οργανισμό, τα οποία δεν επιτρέπεται για άλλους ιατρικούς λόγους κατά της γρίπης, Οπότε όλοι οφείλουμε να προστατέψουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας, συμμετέχοντας στον αντιγριπικό εμβολιασμό και κλείνοντας την πόρτα στη διασπορά της γρίπης. Δεν ξεχνάμε ότι η γρίπη μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές μέχρι και θανάτους σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό και συνυπάρχουσες παθήσεις.

 Ο εμβολιασμός του προσωπικού στον τομέα της υγείας συμβάλλει και στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης, γιατί:

Η γρίπη αποτελεί πιθανή αιτία εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης,

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώξεις σε συναδέλφους, ασθενείς, στην οικογένειά τους και σε κάθε κοντινή τους επαφή.

Το ετήσιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί σημαντικό δείκτη επιτήρησης συμμόρφωσης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας στην εφαρμογή των μέτρων ελέγχου διασποράς μικροβίων,

Οι δείκτης αυτός είναι απαιτητός για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Διοικήσεων των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Η συνταγογράφηση του εμβολίου

Φέτος για τον εμβολιασμό είναι απαραίτητη η προσκόμιση ηλεκτρονικής, και μόνο, συνταγής του εμβολιαστικού σκευάσματος. Κατ’ εξαίρεση,  χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο για:

  1. Ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  2. Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης,
  3.  Ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας) έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για τουρισμό/ σύντομη διαμονή,
  4. Μετανάστες, που δεν έχουν ήδη αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Η χειρόγραφη συνταγή, θα πρέπει να καταχωρηθεί από το φαρμακείο εκτέλεσης της συνταγής, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

Κάθε χειρόγραφη συνταγή απαιτείται να πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούμε από τη γρίπη,  είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός!

Βάζουμε φραγμό και διασπορά των ιώσεων μέσω της συμμετοχής μας τον αντιγριπικό εμβολιασμό αλλά και τηρώντας τα ακόλουθα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή:

Δεν ξεχνάμε… προστατευόμαστε από την εποχική γρίπη αλλά και από τον Covid-19 και με το να:

  1. Διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά,
  2. Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε καλά. Έπειτα χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών, εφαρμόζοντας το σε όλες τις επιφάνειες των χεριών μας, μέχρι να στεγνώσει, με στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την μη ξήρανση του δέρματος.
  3. Επαναλαμβάνουμε στην καθαριότητα των χεριών, πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα.
  4. Μην φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το πρόσωπο, τα μάτια ή τους βλεννογόνους μας.
  5. Κρατάμε αποστάσεις, 2 μέτρων και για τον covid-19 και για την εποχική γρίπη, παράλληλα.
  6. Καλύπτουμε το βήχα και το φτέρνισμα μας, όχι με την παλάμη μας, αλλά με τον αγκώνα μας ή με χαρτομάντηλο που αμέσως θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδο απορριμμάτων, όχι ανακύκλωσης
  7. Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό μαντηλάκι ή με αντισηπτικό χεριών.
  8. Αποφεύγουμε την συναναστροφή με κάθε άτομο που νοσεί, εκτός αν έχουμε αναλάβει την φροντίδα του. Τότε με προσοχή το εξυπηρετούμε και όποτε είναι εφικτό τηρούμε απόσταση πάνω από ένα μέτρο.
  9. Σε περίπτωση που εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά, απομονωνόμαστε, παρατηρούμε τα συμπτώματα μας και ζητάμε τηλεφωνικά ιατρική συμβουλή.
  10. Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ίωσης, αλλεργίας η κρυολογήματος, παραμένουμε σπίτι και λαμβάνουμε ιατρική συμβουλή.

             ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΔΕ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΜΕ  ΤΗ ΝΟΣΟ

                                                    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

                   ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

                                                          Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

*Η κ. Ειρήνη Χαλάτση είναι απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας – Υγιεινολόγος MSc