Title Image

Σίμος Ρούσσος: Απαράδεκτη η μετάθεση στην Αυτοδιοίκηση ευθυνών που δεν της ανήκουν

Σίμος Ρούσσος: Απαράδεκτη η μετάθεση στην Αυτοδιοίκηση ευθυνών που δεν της ανήκουν

Στον ρ/σ Real FM και στην εκπομπή των Γ. Ψάλτη & Π. Χατζηδημητρίου μίλησε, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή το εξώδικο που απέστειλε ο Δήμος στον ΔΕΔΔΗΕ για την πολυήμερη διακοπή ρεύματος μετά την κακοκαιρία «Μήδεια».

Για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση αναφορικά με τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος των προηγούμενων ημερών έκανε λόγο ο Σίμος Ρούσσος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά από κάθε δυσκολία που έχει ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει προβλήματα, γίνεται μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όταν όλοι ευθύνονται όμως, κανένας δεν ευθύνεται τελικά. Έγινε μια απαράδεκτη προσπάθεια μετάθεσης στην Αυτοδιοίκηση ευθυνών που δεν της ανήκουν από ανθρώπους που πραγματικά δεν ξέρουν τι γίνεται στην Αυτοδιοίκηση.

»Την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή κρίση. Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης από τον τελευταίο εργαζόμενο έως το δήμαρχο εκχιόνισαν, φόρτωσαν αλάτι, επέβλεψαν την κοπή των δέντρων, έδωσαν μια μεγάλη μάχη να κρατηθούν οι πόλεις όρθιες και βρήκαν απέναντί τους μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για τα δέντρα (σημ.: που παρέσυραν τα καλώδια της ΔΕΗ).

Μόλις δύο οι περιπτώσεις που η διακοπή ρεύματος οφειλόταν σε πτώση δέντρων

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου αποσαφήνισε ωστόσο ότι από την εικόνα που κατέγραψε ο Δήμος από τις καταγγελίες των πολιτών  ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που η διακοπή ρεύματος οφειλόταν σε πτώση κλαδιών.

«Στο Χαλάνδρι το δίκτυο έπεσε σε αρκετές περιοχές. Η εικόνα που έχουμε, από τις καταγγελίες των δημοτών, αφού οι δήμοι δεν ελέγχουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ότι οι  εκτεταμένες διακοπές σε αρκετές περιοχές δεν οφειλόταν στις περισσότερες περιπτώσεις σε πτώσεις δέντρων αλλά σε μετασχηματιστές που σκάσανε ή από προβλήματα στην τάση που έρχεται από άλλες περιοχές. Σε γνώση δικιά μας είναι μόλις δύο περιπτώσεις που η διακοπή ρεύματος οφείλεται σε πτώση δέντρων», υπογράμμισε ο Σίμος Ρούσσος.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρθηκε και στην τεράστια απώλεια φυτικού κεφαλαίου, με τα εκατοντάδες κλαδιά και δέντρα που κόπηκαν, υποστηρίζοντας: «Έγινε μεγάλη ζημιά με τα δέντρα που έπεσαν. Το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε είναι μεγάλο και αυτή θα έπρεπε να είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας, πώς δλδ θα το αναπληρώσουμε. Μόνο χθες και σήμερα στο Χαλάνδρι τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου επεμβαίνουν σε 300 σημεία».

Άμυνα απέναντι στην παραπληροφόρηση

Αναφορικά με το εξώδικο που ο Δήμος απέστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ ο δήμαρχος Χαλανδρίου εξήγησε:«Το εξώδικο ήταν μια κίνηση άμυνας απέναντι στην παραπληροφόρηση των προηγούμενων ημερών, επιπλέον είχαν περάσει πέντε μέρες μέχρι την Παρασκευή (σημ.: 19 Φεβρουαρίου) και το ρεύμα δεν είχε αποκατασταθεί. Όση κατανόηση να δείξει κάποιος σε μια δυσκολία άμεσης αποκατάστασης -που είναι λογικό σε 24 και 48 ώρες οι λίγοι άνθρωποι που δουλεύουν στον ΔΕΔΔΗΕ όπως και σε όλο το Δημόσιο να δυσκολεύονται να αποκαταστήσουν  τέτοιας έκτασης βλάβες- πέντε μέρες μετά είναι απαράδεκτο».

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εκτελεί τις συμβάσεις για να μπουν φώτα στο Πάτημα

«To δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε κακή κατάσταση, αυτό δεν το έδειξε μόνο η κακοκαιρία. Από το 2014 που έχω αναλάβει είμαστε σε μια μόνιμη αντιπαράθεση με τον ΔΕΔΔΗΕ γιατί κάθε τρεις και λίγο σβήνουν κολώνες δημοτικού φωτισμού, δεν συντηρείται το δίκτυο, δεν αλλάζουν οι μετασχηματιστές, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη συντήρηση και ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ προς το Δήμο πολλά χρόνια τώρα», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη υλοποίηση τριών συμβάσεων με τον ΔΕΔΔΗΕ για να αποκτήσουν φωτισμό κάποιοι δρόμοι σε δομημένη περιοχή του Πατήματος.

«Έχουμε τρεις συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για να μπουν φωτιστικά σε περιοχή του Δήμου προς το βουνό, στο Πάτημα. Από το 2015, τις έχουμε πληρώσει και από τότε και δεν έχουν εκτελεστεί. Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μια υπηρεσία (σημ.: ο ΔΕΔΔΗΕ) διαλυμένη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις συντηρήσεις αλλά και σε άλλες δράσεις», είπε ο Σίμος Ρούσσος.

Περιορισμένες οι δυνατότητες αντίδρασης

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων πώς μπορεί να ασκήσει πίεση ο Δήμος για να λυθεί το θέμα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημείωσε: «Για τα θέματα αυτά έχουμε απευθύνει δυο εξώδικα στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη συντήρηση του δικτύου και για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων. Δυστυχώς οι δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης να αντιδράσει είναι περιορισμένες. […] Ας αναρωτηθούν αυτοί που απαξιώνουν χρόνια την Αυτοδιοίκηση, που απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες για άλλους σκοπούς και ας αναρωτηθούν κι αυτοί που έχουν οδηγήσει τον ΔΕΔΔΗΕ στην κατάσταση να λειτουργεί με 600 λιγότερα άτομα, πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιες βλάβες. Ακόμα και στο Δήμο μας έχουμε να μαζέψουμε σήμερα κλαδιά σε 300-400 σημεία με 10 άτομα (σημ.: στην υπηρεσία Πρασίνου), όταν το 2009, απ’ ότι μαθαίνω στο Δήμο Χαλανδρίου υπηρετούσαν 70 άνθρωποι. Φωνάζουμε σε ώτα μη ακοώντων», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε πληρώσει τα χρήματα και πληρώνουμε και κάθε τρεις μήνες για να ανανεώνουμε τη σύμβαση που δεν εκτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία ο Δήμος δέχεται πίεση από τους δημότες, που δεν μπορούν να μένουν σε δομημένη περιοχή χωρίς φώτα στο δρόμο», κατέληξε ο Σίμος Ρούσσος.

Όλη η συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου