Title Image

Σίμος Ρούσσος: Υπάρχουν αιρετοί που αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των κομματικών επιτελείων

Σίμος Ρούσσος: Υπάρχουν αιρετοί που αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των κομματικών επιτελείων

Με αφορμή την ανακοίνωση επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του βόρειου τομέα, με την οποία εγκαλούνται δήμαρχοι για την ευχαριστήρια επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής για τη διάθεση χώρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, ώστε να απομακρυνθούν γρήγορα οι εκατοντάδες τόνοι φυτικού υλικού που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος προχώρησε στην παρακάτω δήλωση.

«Με έκπληξη διάβασα την απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της γραφειοκρατικής Αριστεράς του βόρειου τομέα που καταγγέλλουν δημάρχους, μεταξύ αυτών και μένα, γιατί, άκουσον –  άκουσον έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές στην Περιφέρεια γιατί την παραχώρηση του Ολυμπιακού Σταδίου προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία απομάκρυνση των σπασμένων κλαδιών που άφησε ο χιονιάς στους δρόμους.

»Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ανακοίνωσης αυτής, μια τυπική ευχαριστήρια επιστολή στα πλαίσια της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνιστά «πράξη υποτίμησης για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλειά της», προσχώρηση στις πολιτικές επιλογές της Περιφέρειας Αττικής ενώ αποτελεί και «ασπίδα του (σημ.: του Περιφερειάρχη) έναντι της κριτικής».

»Εγκαλούνται δε οι δήμαρχοι από τους συντάκτες της ανακοίνωσης γιατί δεν …προστατεύουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν.

»Η κατηγορία θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο εξοργιστική.

»Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια αντίληψη περί αυτοτέλειας της α’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης υπαγορεύει σε έναν επικεφαλής αυτοδιοικητικής παράταξης π.χ. του Δήμου Ηρακλείου ή Κηφισιάς να ζητά εξηγήσεις από τον δήμαρχο Χαλανδρίου ή Αμαρουσίου για ενέργειες η παραλείψεις του.

»Δεν γνωρίζω επίσης ποια αντίληψη περί …υπεράσπισης του κύρους της Αυτοδιοίκησης συνάδει με μια αρκούντως προσβλητική επίθεση σε συναδέλφους για τις απόψεις και τις επιστολές τους.

»Γνωρίζω όμως με βεβαιότητα είναι ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να διαθέσει τον χώρο στο Ολυμπιακό Στάδιο για τη διευκόλυνση της αποκομιδής και του τεμαχισμού χιλιάδων τόνων φυτικού υλικού είναι προς όφελος του δήμου και των πολιτών του και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να μην αναγνωριστεί.

»Η άποψη ότι η ευγενική αναγνώριση συνιστά προσχώρηση στις πολιτικές επιλογές του κ. Γ. Πατούλη, το μόνο που προδίδει είναι άγχος, ανασφάλεια και θεσμική ανεπάρκεια.

»Ίσως κάποιοι, εθισμένοι να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν αιρετοί που αποφασίζουν με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν και όχι τις επικοινωνιακές στρατηγικές των κομματικών επιτελείων κάθε είδους.

»Θα μπορούσε βέβαια να θεωρηθεί …ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επικεφαλής παρατάξεων που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει ούτε μια κοινή ανακοίνωση για μείζονα θέματα όπως αυτά της διαχείρισης  των απορριμμάτων, της τιμολογιακής πολιτικής του ΕΔΣΝΑ, των προγραμματικών συμβάσεων ή της διαχείρισης του Τεχνικού Προγράμματος και των χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας κατάφεραν να συνεννοηθούν έστω και σε θέματα ελάσσονος σημασίας, όπως αυτό μιας ευχαριστήριας επιστολής.

»Ας σκεφτούν όμως αν θα ήταν προτιμότερο να είχαν από κοινού τοποθετηθεί και δράσει έγκαιρα π.χ. για το θέμα της αποικιοκρατικής εκχώρησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο υπερταμείο, η οποία εκχώρηση ματαιώθηκε από το ΣτΕ, χάρη και στην προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου.

»Ας σκεφτούν αν θα ήταν προτιμότερο να είχαν από κοινού προσφύγει όπως έκανε έγκαιρα ο Δήμος Χαλανδρίου –πριν αλλάξει η κυβέρνηση- ενάντια στην κυβερνητική απόφαση μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη.

»Τέλος, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση: Ως επικεφαλής μιας αριστερής, προοδευτικής συλλογικότητας που δρα στην πόλη πάνω από 27 χρόνια και προσπαθεί εντίμως να παρέμβει αποτελεσματικά στην πόλη και την κοινωνία δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να απολογηθώ για ενέργειες ή παραλείψεις μου σε κανέναν άλλο εκτός της παράταξής μας και των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση της πόλης.

»Ελπίζω να μπορούν οι επικριτές μας να ισχυριστούν βασίμως το ίδιο», καταλήγει η δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου.