Title Image

Δήμος Χαλανδρίου – «Eιπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, αφού δεν ντράπηκαν τα χείλη που τα ξεστόμισαν»

Δήμος Χαλανδρίου – «Eιπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, αφού δεν ντράπηκαν τα χείλη που τα ξεστόμισαν»

Μετά και τη δημόσια δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης», κ. Παναγιώτη Βάσιου για την επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & TE του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία βάλλει με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά της διοίκησης, ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά στη δημοσιοποίηση της επιστολής- απάντησης προς το Σύλλογο Μηχανικών, για να γνωρίζουν και οι πολίτες το διακύβευμα.

Σημειώνεται ότι η επιστολή έχει ήδη κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, στην ΠΟΜΗΤΕΔΥ, στα μέλη του Συλλόγου και σε όλους τους εργαζομένους του Δήμου Χαλανδρίου.

«Eιπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, αφού δεν ντράπηκαν τα χείλη που τα ξεστόμισαν». Στη φράση αυτή του Μενέλαου Λουντέμη περικλείεται όλη η απάντηση που οφείλουμε, όχι στους συντάκτες του κειμένου που απέστειλε ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & TE του Δήμου, αλλά στους πολίτες του Χαλανδρίου και στο σύνολο των εργαζομένων.

Πολύ περισσότερο που το κείμενο αυτό δεν περιείχε κανένα συνδικαλιστικό αίτημα προς τη Διοίκηση, όπως άλλωστε κανένα τέτοιο δεν έχει διατυπωθεί ούτε εγγράφως ούτε προφορικώς στους λίγους μήνες της ύπαρξης αυτού του Συλλόγου. Αντίθετα, βρίθει βαριών και πλήρως ατεκμηρίωτων χαρακτηρισμών που μάλλον εκθέτει τους συντάκτες του.

► Κατά την άποψή μας δεν αποτελεί συνδικαλιστικό αίτημα η καταγγελία της αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας, επειδή ζήτησε να τηρείται το ωράριο εργασίας, σύμφωνα με το σύστημα ωρομέτρησης, ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος.

Η ύπαρξη, λειτουργία και έλεγχος του ηλεκτρονικού συστήματος παρουσιών, διασφαλίζει ισοτιμία και δικαιοσύνη, μακριά από πελατειακές σχέσεις, και θα έπρεπε να επαινείται από όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτά.

Το ίδιο ισχύει για τις πλήρως έωλες καταγγελίες για όλους τους αντιδημάρχους (!!!) από το 2014 και μετά, αποκαλυπτικές βέβαια για τους στόχους των συντακτών του κειμένου.

Ούτε βέβαια η καταγγελία προς το δήμαρχο ότι ζητά επιτακτικά, εν μέσω της φυσικής καταστροφής «Μήδεια», να βρίσκονται όλα τα διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας Πρασίνου στις θέσεις τους στο Δήμο. Πολύ περισσότερο όταν τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος, όλοι οι αντιδήμαρχοι και δεκάδες εργαζόμενοι έδιναν επί μέρες τη μάχη, με αυτοπρόσωπη παρουσία κουβαλώντας αλάτι, ανοίγοντας δρόμους, οδηγώντας φορτηγά και κόβοντας εκατοντάδες κλαδιά.

Ατόπημα η δημοσιοποίηση στοιχείων υπαλλήλου του Δήμου

Σε ό,τι αφορά την ατυχή αναφορά των συντακτών του κειμένου σε πειθαρχική δίωξη διευθυντικού στελέχους που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ατόπημα η δημοσιοποίηση στοιχείων της συγκεκριμένης υπαλλήλου από το σωματείο, μιας και η υπόθεση αφορά παραπτώματα υπηρεσιακής φύσης, των οποίων η εξέταση συνεχίζεται και  τα στοιχεία της προστατεύονται από το απόρρητο που φυσικά εμείς δεν θα παραβιάσουμε.

Όσο για τα ευφάνταστα σενάρια περί δήθεν απόδοσης παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους του Δήμου, που διατέθηκαν στην Πολεοδομία της Αγ. Παρασκευής το μόνο που προδίδουν είναι η πλήρης άγνοια του θέματος, μιας και οι συγκεκριμένοι παραμένουν υπάλληλοι του Δήμου Χαλανδρίου.

Η ολοκλήρωση των καθηκόντων που σχετίζονται με επιτροπές έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και τους είχε ανατεθεί πριν τη διάθεση τους στην Πολεοδομία δεν είναι παράλληλο καθήκον αλλά περιλαμβάνεται σε όσα με βάση τον νόμο εκτελούν όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου που δεν επιζητούν προνομιακή αντιμετώπιση.

Εκτός αν οι συντάκτες της ανακοίνωσης θεωρούν ότι έργα, προμήθειες και υπηρεσίες που εκτελέστηκαν από τους ίδιους θα έπρεπε να υπογραφούν από άλλους συναδέλφους τους που δεν είχαν παρακολουθήσει το αντίστοιχο έργο προς δόξα της συναδελφικότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας…

Όσο δε για τη δήθεν στοχοποίηση από το δήμαρχο υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Φεβρουαρίου (!) για τον ΟΕΥ, ολόκληρο το βίντεο της συζήτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, για να διαπιστώσει μόνος του κάποιος το μέγεθος της λαθροχειρίας.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που οι συντάκτες του κειμένου επέλεξαν να αναφερθούν με καθυστέρηση πολλών ετών ή πολλών μηνών σε ανύπαρκτα θέματα, χωρίς μάλιστα να τα έχουν ποτέ συζητήσει με τη διοίκηση.

Γνωρίζουμε όμως καλά ότι η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται.

Η σημερινή διοίκηση ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων -ακόμη κι όταν αυτό σήμαινε τριετείς ποινικές και πειθαρχικές διώξεις στον δήμαρχο- και εξασφάλισε την ενίσχυση του προσωπικού του Δήμου, υπερασπιζόμενη στα δικαστήρια το δικαίωμα στη δουλειά, παρά την παντελή απουσία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και της αντιπολίτευσης σε πάνω από 30 δίκες τα τελευταία χρόνια.

Η σταθερή πεποίθησή μας είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να υπηρετούν τον πολίτη και δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, όχι απέναντι στο δήμαρχο, αλλά απέναντι στον πολίτη∙ στον πολίτη που δικαίως απαιτεί η πόλη να είναι καθαρή, τα έργα και οι μελέτες να εκτελούνται στην ώρα τους, να τηρούνται τα ωράρια εργασίας, να μην κινδυνεύει όταν χιονίζει ή βρέχει, που απαιτεί να μην ταλαιπωρείται αδίκως, που θέλει να βλέπει κοντά του τον εργαζόμενο όταν τον χρειάζεται.

√ Στον Δήμο Χαλανδρίου υπηρετούν εκατοντάδες εργαζόμενοι που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε συνθήκες μάλιστα υποστελέχωσης της Αυτοδιοίκησης, για να λειτουργήσει η πόλη. Εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά την μάχη στην Καθαριότητα, στα Τεχνικά Έργα, στην Πολιτική Προστασία, στις Οικονομικές, Διοικητικές και Κοινωνικές υπηρεσίες, στα ΚΕΠ, στους Παιδικούς Σταθμούς, τον Αθλητισμό και τα σχολεία της πόλης, εργαζόμενοι που πλουτίζουν με τις πρωτοβουλίες και το μεράκι τους τον Πολιτισμό. 

Χάρη στη συνεργασία όλων, σήμερα στο Χαλάνδρι εκτελούνται δεκάδες έργα, υλοποιήθηκε το 86,5% του Τεχνικού Προγράμματος το 2020, σε συνθήκες πανδημίας, ενώ ο Δήμος αλλάζει καθημερινά προς όφελος του πολίτη.

Όμως, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες συντεχνιακές απαιτήσεις που προωθούν την ανισότητα μεταξύ των εργαζομένων, προς όφελος των λίγων.

Η διαφωνία για τον ΟΕΥ δεν είναι λόγος εκτόξευσης ατεκμηρίωτων κατηγοριών

  • Γνωρίζουμε τις διαφορετικές απόψεις του Συλλόγου των μηχανικών, όπως εκφράστηκαν το Φεβρουάριο του 2021 στη συζήτηση για τον νέο Οργανισμό. Κατά την άποψή μας όμως, οι θέσεις στελεχών πρέπει να είναι ανάλογες και δίκαια κατανεμημένες, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, όλων των εργαζομένων στον Δήμο και όχι μόνο των μηχανικών, όπου αυτό βέβαια είναι δυνατόν και νόμιμο.
  • Αυτή άλλωστε ήταν και η διαχρονική απαίτηση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, από το οποίο αποχώρησαν πρόσφατα όσοι έφτιαξαν τον διακριτό Σύλλογο των μηχανικών.
  • Είναι γνωστή και η θέση όσων επέλεξαν να μην ψηφιστεί, τον Φεβρουάριο, η πρότασή μας, ακυρώνοντας στην πράξη τη δημιουργία πάνω από 170 νέων θέσεων, που προβλέπονταν σε κρίσιμες υπηρεσίες, τη δημιουργία  δ/νσης Πολεοδομίας, ξεχωριστού τμήματος εσωτερικού ελέγχου, νέων τμημάτων και θέσεων ευθύνης σε ΚΕΠ και Παιδικούς Σταθμούς και κυρίως την άρση των ανισοτήτων ανάμεσα στους υπαλλήλους, που έχει δημιουργήσει ο υφιστάμενος προβληματικός ΟΕΥ του κ. Κουράση που εμποδίζει την υπηρεσιακή εξέλιξη δεκάδων εργαζομένων κυρίως ΤΕ και ΔΕ με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς στον Δήμο.
  • Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η διαφωνία είναι επαρκής λόγος για την εκτόξευση τέτοιων απίθανων και ατεκμηρίωτων κατηγοριών και χαρακτηρισμών, ας συνεχίσουν μόνοι τους τον ολισθηρό δρόμο που επέλεξαν.
  • Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Δήμου θα συνεχίσει να πορεύεται, σύμφωνα με την εντολή των δημοτών, προασπίζοντας πρωτίστως το συμφέρον της πόλης, τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αλλά και τη δουλειά των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και διαχωρισμούς σε πατρικίους και πληβείους.
  • Στην προσπάθεια αυτή έχουν θέση και ρόλο όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου και φυσικά όσοι θεσμικοί τους εκπρόσωποι ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της πόλης, την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε κλίμα διαλόγου και συνεργασίας μακριά από συντεχνιακές, πολιτικές η προσωπικές σκοπιμότητες και με σεβασμό στην Αλήθεια και την Αξιοπρέπεια.