Title Image

Διεύθυνση Πολιτισμού – Καλλιτεχνικά εργαστήρια 2021-2022

Διεύθυνση Πολιτισμού – Καλλιτεχνικά εργαστήρια 2021-2022

Η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου ανακοινώνει ότι την περίοδο 2021 -2022 θα συνεχιστεί η λειτουργία των παρακάτω καλλιτεχνικών εργαστηρίων:

Φωτογραφίας Δρόμου

Φωτογραφίας «Ο Λόγος στην Εικόνα»

Σύγχρονης Τέχνης

Κινηματογράφου

Εργαστήριο για παιδιά και νέους άνω των 10 ετών, με βάση το έργο η «Ντενεκεδούπολη», της συγγραφέως Ευγενίας Φακίνου

Τα παραπάνω εργαστήρια θα λειτουργήσουν σύμφωνα με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν:

α) δια ζώσης, στο χώρο του Αετοπούλειου (Φιλ. εταιρείας & Τομπάζη), από άτομα που έχουν εμβολιαστεί η έχουν νοσήσει, με χρήση μασκών & τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων καθώς και

β) εξ αποστάσεως, για μη εμβολιασμένους.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 15,00 € εφάπαξ για εγγραφή και 10,00 € το μήνα, το οποίο καταβάλλεται στο ταμείο του Δήμου (Αγ. Γεωργίου 30, 1ος όροφος). Από το παραπάνω κόστος εξαιρείται το εργαστήριο, με βάση το έργο «Ντενεκεδούπολη», που απευθύνεται σε μαθητές.

Υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσετε στην πληρωμή μετά την παρακολούθηση 2 μαθημάτων.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στέλνονται ηλεκτρονικά στο protokollo@halandri.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας, για περισσότερες πληροφορίες, στο 210 6820464 (εσωτ. 2)

Η Διεύθυνση Πολιτισμού θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε αν υπάρξει στο άμεσο μέλλον άρση κάποιων μέτρων, να προχωρήσει στη λειτουργία και άλλων εργαστηρίων.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2021 – 2022

Εργαστήριο φωτογραφίας: Φωτογραφία Δρόμου, δημιουργία Φωτο-ιστορίας.
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Θανάσης Σταυράκης, ρεπόρτερ.
Στοιχεία επικοινωνίας: 6944 946468,  tstavrakis@tstavrakis.com

Το εργαστήριο πραγματώνει μια ρεπορταζιακή προσέγγιση στη τέχνη της φωτογραφίας και απευθύνεται σε ερασιτέχνες ή προχωρημένους φωτογράφους ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν προϋποθέτει γνώσεις φωτογραφίας και είναι ανοικτό σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο ή τις τέχνες γενικότερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και το αν είναι ενεργοί δημιουργοί, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή smartphone.

Το εργαστήριο θα λειτουργήσει σε δύο τμήματα:

α) Για τους ήδη συμμετέχοντες και πιο καταρτισμένους κάθε Δευτέρα από 18.00 – 20.00.

β) Για αρχάριους κάθε Τρίτη ώρα 17.30 – 19.00

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες με εκκίνηση το Νοέμβριο του 2021.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα ανά τμήμα.

Φωτογραφικό Εργαστήριο: Ο Λόγος στην Εικόνα
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Μπάμπης Κουγεμήτρος, φωτογράφος. Στοιχεία επικοινωνίας, 6945 530451, e-mail: babiskouge@gmail.com

Απευθύνεται σε ενήλικες και ο απώτερος στόχος του είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων (άρση της παθητικής πρόσληψης εικόνων, κατανόηση φωτογραφικών στερεοτύπων, ικανότητα «ανάγνωσης» της φωτογραφικής εικόνας), η επαφή με σημαντικούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής φωτογραφίας καθώς και στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της, η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε έναν κόσμο ψηφιακό, η όξυνση της ικανότητας παρατήρησης και η προσωπική έκφραση μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης-μεταμόρφωσης της ορατής πραγματικότητας.

Το εργαστήριο αρθρώνεται σε δύο κύκλους.

Τμήμα Α’ κύκλου

Θα αρθρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

α) διδασκαλία των βασικών στοιχείων τεχνικής, β) φωτογραφική θεωρία και εφαρμογές και γ) φωτογραφία στην πράξη, δημιουργία portfolio και συμμετοχή στην ομαδική έκθεση.

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν φωτογραφική μηχανή, έστω και μια μικρή compact, (το κινητό δεν ενδείκνυται}.

Το διδακτικό κομμάτι σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία ως τέχνη θα πλαισιώνουν διαλέξεις και φωτογραφικές παρουσιάσεις ανθρώπων καταξιωμένων στη φωτογραφία.

Για το τμήμα του Α’ κύκλου οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη, ώρα 20:00-22:30.

Τμήμα Β’ κύκλου

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του Β’ κύκλου, οι συμμετέχοντες έχοντας κατοχυρώσει τεχνικές γνώσεις, θεωρία και μεθοδολογία από το περσινό σεμινάριο θα κληθούν να δουλέψουν πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ατομικού portfolio. Εστίαση και εμβάθυνση πάνω στο θέμα της τοπιογραφίας, της φωτογραφικής απεικόνισης δηλαδή του αστικού, περιαστικού και φυσικού τοπίου.

Στην περίπτωση του Β’ κύκλου απαιτείται η χρήση μηχανών DSLR ή Mirrorless.

Για το τμήμα του Β’ κύκλου οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, ώρα 20:00-22:30

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου στα μαθήματα του Β’ κύκλου είναι να έχει πρώτα παρακολουθήσει αυτά του Α’ κύκλου.

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες με εκκίνηση το Νοέμβριο του 2021.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε κύκλο 15 άτομα, ανά τμήμα.

Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ελπίδα Ρίκου, εικαστικός, ανθρωπολόγος. Στοιχεία επικοινωνίας: elpidarikou@gmail.com

Απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν διάθεση να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές αλλά κυρίως να πειραματιστούν με νέα μέσα και υλικά, αποκτώντας ταυτόχρονα βασικές γνώσεις όπως και ενημέρωση για τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη. Δεν χρειάζεται πρότερη γνώση ή ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιο καλλιτεχνικό μέσο.

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Σ.Τ.) προσφέρει δημιουργική απασχόληση και επιμόρφωση σε ενήλικες που επιθυμούν να πειραματιστούν με τη σύγχρονη τέχνη, να διερευνήσουν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους και να γνωρίσουν περισσότερα για την ιστορία, θεωρία και ανθρωπολογία της τέχνης. Τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούνται στο Εργαστήριο είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν σχέδιο, ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο, περφόρμανς,συγγραφή κειμένων και άλλα. Πραγματοποιούνται, επίσης, διαλέξεις που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη καθώς και την οπτική των κοινωνικών επιστημών σε επίκαιρα ζητήματα της καθημερινής ζωής, από την συντονίστρια και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία και χώρους τέχνης. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Εργαστήριο δημιουργούν έργα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, ενώ προωθείται η ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλες τις δράσεις του Εργαστηρίου. Το Εργαστήριο παρουσιάζει τη δουλειά του ετήσια, σε εικαστική έκθεση που γίνεται με τη λήξη των δραστηριοτήτων.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη 18:30-21:30.
Διάρκεια εργαστηρίου 8 μήνες με εκκίνηση το Νοέμβριο του 2021.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

► Κινηματογραφικό εργαστήριο
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Νίκος Κορνήλιος, σκηνοθέτης. Στοιχεία επικοινωνίας: 6975 596856, ncornilios@gmail.com

Απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και ενηλίκους. Θα ακολουθηθούν με τη σειρά όλα τα στάδια υλοποίησης μιας ταινίας: από την πρωταρχική ιδέα και τη συγγραφή του σεναρίου μέσα από ομαδικές συζητήσεις και καταγραφές, την προεργασία για την υλοποίηση της ταινίας (πρόβες, ρεπεράζ χώρων, σκηνικά/κοστούμια, ντεκουπάζ των σκηνών) μέχρι την οργάνωση και την υλοποίηση των γυρισμάτων και την αποπεράτωση της ταινίας (μοντάζ, τεχνικές επεξεργασίες, μουσική). Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου όλες οι εργασίες θα γίνονται συλλογικά, ξεκινώντας από το σενάριο, μέχρι και την ολοκλήρωση της ταινίας.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη 19:00 – 22:00 με εκκίνηση το Νοέμβριο του 2021.
Η διάρκειά του είναι 8 μήνες με 3 ώρες εβδομαδιαίως.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.

Εργαστήριο με βάση το έργο «ντενεκεδούπολη», της συγγραφέως Ευγενίας Φακίνου

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Στοιχεία επικοινωνίας, 6938 713290, stoforos@yahoo.com

Απευθύνεται σε μαθητές άνω των 10 ετών που έχουν τη διάθεση να γνωρίσουν και να ασχοληθούν δημιουργικά πάνω στο έργο «ντενεκεδούπολη», της συγγραφέως Ευγενίας Φακίνου.

Αποτελεί μια σύνθετη προσπάθεια η οποία περιλαμβάνει:

  • Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου
  • Δημιουργία κειμένων
  • Δημιουργία συλλογής διηγημάτων
  • Δημιουργία θεατρικού έργου/ κουκλοθέατρου
  • Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών
  • Παράσταση θεατρικού έργου
  • Οι συναντήσεις θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση του υπευθύνου με τους μαθητές.

Διάρκεια εργαστηρίου 7 μήνες με εκκίνηση το Νοέμβριο του 2021.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 18 άτομα.