Title Image

Σίμος Ρούσσος: Να μπει τέλος στον εμπαιγμό για το «Πεύκο Πολίτη»

Σίμος Ρούσσος: Να μπει τέλος στον εμπαιγμό για το «Πεύκο Πολίτη»

Επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου σε Πατούλη, περιφερειακές παρατάξεις και κόμματα

Με δημόσια, ανοιχτή επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος απευθύνει ύστατη έκκληση για άρση των γραφειοκρατικών αδιεξόδων που προβάλλουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, βάζοντας φρένο στην έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ της Πολεοδομικής Μελέτης για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», που παραμένει εκτός σχεδίου επί μισό αιώνα!

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημειώνει ότι, βάσει του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης και της αναθεωρημένης Πολεοδομικής Μελέτης, που με επίπονες διαδικασίες κατάφερε μέσα στο Καλοκαίρι να καταθέσει ο Δήμος στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού, δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος που να δικαιολογεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην προώθηση της μελέτης προς τελική έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ.

Βάσει αυτών, ο δήμαρχος Χαλανδρίου καλεί τον περιφερειάρχη Αττικής, που επανειλημμένως έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου, να ανταποκριθεί άμεσα στο δίκιο αίτημα χιλιάδων ιδιοκτητών αλλά και του Δήμου, που στερείται πολύτιμων κοινόχρηστων χώρων, έτσι ώστε να λυθεί η εκκρεμότητα 50 χρόνων, που διατηρεί μια «παραγκούπολη» στην καρδιά της πόλης του Χαλανδρίου, μόλις 9χλμ. από την Ομόνοια.

Ο κ. Ρούσσος, σημειώνει τέλος, ότι ενώνει τη φωνή του με τη φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης χιλιάδων πολιτών του Χαλανδρίου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι προσχηματικές, όπως αποκαλύπτεται, καθυστερήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας, να κατισχύουν των αποφάσεων τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, υποθηκεύοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου προς τον περιφερειάρχη Αττικής αναφέρει: 

Αξιότιμε κύριε περιφερειάρχη,

Λυπάμαι πραγματικά που είμαι αναγκασμένος να διατυπώσω δημόσια τις παρακάτω σκέψεις:

Πέρασε πλέον περισσότερο από ένας χρόνος από την 27η Νοεμβρίου 2020. Τότε στην τηλεδιάσκεψη που εσείς συγκαλέσατε, ανταποκρινόμενος με ευαισθησία,  στην δημόσια έκκλησή μου, για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των υπηρεσιακών και αιρετών συμμετεχόντων σε αυτήν, ένας οδικός χάρτης, για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης που ολοκλήρωσε και

παρέδωσε  στην Περιφέρεια, ο Δήμος Χαλανδρίου το 2018 ώστε να δοθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας επί  μισό αιώνα στην περιοχή του Πεύκο Πολίτη.

Υπενθυμίζω ότι με πνεύμα ευθύνης και συνεννόησης, τα κοινώς συμφωνηθέντα  στην τηλεδιάσκεψη του Νοεμβρίου 2020, ήραν και τις τελευταίες αντιρρήσεις της Διευθύντριας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, όπως εκφράστηκαν προφορικά στο ΣΥΠΟΘΑ τον Μάιο του 2019 και προκάλεσαν τη μη έγκριση τότε της Πολεοδομικής Μελέτης και την παραπομπή της στις καλένδες επί δυόμιση χρόνια.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η διαιώνιση της άθλιας αυτής κατάστασης στερεί από εκατοντάδες συμπολίτες μας τις ιδιοκτησίες τους, από το Δήμο πολύτιμους κοινόχρηστους χώρους και από το κράτος πόρους, ενώ παράλληλα συντηρεί μια «παραγκούπολη» δίπλα στην λεωφόρο  Μεσογείων και σε απόσταση μόλις 9 χλμ. από την πλατεία Συντάγματος.

Η περιοχή 1266 στρεμμάτων και 1180 ιδιοκτησιών αφορά τη ζωή και το μέλλον πάνω από 5000-8000 ανθρώπων, βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερεις (!!!) σταθμούς μετρό και θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευημερούσα γειτονιά για κατοίκους και επιχειρήσεις.

Μια γειτονιά-υπόδειγμα, προικισμένη, εκτός από την εύκολη πρόσβαση στο μετρό, με μεγάλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, όπως αυτά προβλέπονται στην εμπεριστατωμένη Πολεοδομική Μελέτη που ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Συνεχίζει όμως, εδώ και 50 χρόνια, από το 1971(!!!) σε πείσμα οποιασδήποτε αναπτυξιακής και οικονομικής στρατηγικής αλλά και της κοινής λογικής να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, τόπος αυθαιρεσίας, έλλειψης κάθε στοιχειώδους υποδομής, εστία μόλυνσης, κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων το χειμώνα και  πυρκαγιάς κάθε καλοκαίρι. Μια απαράδεκτη από κάθε άποψη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά, μαύρη τρύπα στην καρδιά της πόλης.

Μετά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τον Απρίλιο του 2021,-έγκριση για την οποία το περιφερειακό συμβούλιο και εσείς προσωπικά συμβάλλατε τα μάλα-,ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει να κάνει εκ νέου ανάρτηση της αναθεωρημένης Πολεοδομικής Μελέτης.

Κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να εκδικάσει εκ νέου ενστάσεις και να καταθέσει τον πλήρη φάκελο, μέσα στο Καλοκαίρι του 2021, στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί θετικά προς το ΣΥΠΟΘΑ την έγκρισή της.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την εκ νέου ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών από την πλευρά του Δήμου, την επίπονη προσαρμογή της μελέτης σε όλες τις υποδείξεις και απαιτήσεις της  Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού και έναν χρόνο μετά τα ρητώς μεταξύ μας συμφωνηθέντα στην προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη, ουδέν νεότερο έχει προκύψει.

Ο πλήρης φάκελος παραμένει στα συρτάρια της Διεύθυνσης Χωρικού σχεδιασμού (προς ωρίμανση, όπως αρμοδίως μας διαμηνύεται !!!), και το σήριαλ μετακύλισης ευθυνών συνεχίζεται, προς απογοήτευση και απελπισία των χιλιάδων συμπολιτών μας.

Δυστυχώς διαπιστώνω με λύπη και αγανάκτηση, ότι επαναλαμβάνεται η ίδια ακριβώς ιστορία προσχηματικών καθυστερήσεων, συνεχών αναβολών και εφεύρεσης νέων προβλημάτων, υποδείξεων και απαιτήσεων από την μεριά της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού, όπως ακριβώς τη ζήσαμε το διάστημα 2017-2021 και επιβεβαιώνει  τους φόβους μου, όπως σας τους είχα γνωστοποιήσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η κ. Ε.Μ. ως εξουσιοδοτημένη από εσάς διευθύντρια Χωρικού Σχεδιασμού, μπορεί φυσικά να έχει όποια επιστημονική άποψη θέλει ως προς την σκοπιμότητα επέκτασης του οικιστικού ιστού του Χαλανδρίου.

Γνωρίζουμε άλλωστε καλά την άποψη της, όπως μας την έχει πει δια ζώσης και όπως εκφράστηκε και στη γνωμοδότηση της υπηρεσίας της κατά την συζήτηση της ΣΜΠΕ του ΓΠΣ Χαλανδρίου, ότι το Χαλάνδρι δεν έχει εξαντλήσει το κτηριακό του απόθεμα και ότι δεν τεκμηριώνεται η επέκταση του Σχεδίου Πόλης.

Άποψη που ευτυχώς δεν εισακούστηκε ούτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, ούτε από τον αρμόδιο υπουργό που υπέγραψε το νέο Γενικό  Πολεοδομικό Σχέδιο τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Μάιο βάζοντας τέλος σε μια ομηρία 16 ετών για το Χαλάνδρι.

Αποδείχθηκε ευτυχώς, ότι ακόμη στην δική μας Δημοκρατία, τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολίτες δια των αιρετών τους εκπροσώπων.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο με τεράστια πλειοψηφία, έχουν αποφασίσει ότι η πόλη του Χαλανδρίου πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν την τελευταία ευκαιρία για να αναπτυχθεί, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των πολιτών της.

Ως πότε λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής θα στέκει δέσμιος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μιας υπηρεσίας της Περιφέρειας που φαίνεται να έχει αποκτήσει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στις ζωές των συνανθρώπων μας;

Δεν θα ήθελα, επ’ ουδενί, να πιστέψω ότι πίσω από τις συνεχείς αναβολές, τις δικαιολογίες και την κωλυσιεργία κρύβονται άλλου είδους σκοπιμότητες.

Άλλωστε τόσο προεκλογικά, όσο και σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας για το θέμα, με έχετε προσωπικά διαβεβαιώσει για την αποφασιστικότητά σας να επιλύσετε το γόρδιο δεσμό του «Πεύκο Πολίτη» και δεν είχα μέχρι σήμερα κανένα λόγο να αμφιβάλλω για αυτό.

Αυτά έχω μεταφέρει και στους δεκάδες πολίτες που συρρέουν καθημερινά στο γραφείο δημάρχου, αναζητώντας το δίκιο τους.

Σήμερα όμως αισθάνομαι βαριά εκτεθειμένος, απέναντι στους συμπολίτες μου που τους παρότρυνα να κάνουν υπομονή, να δώσουν χρόνο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να αποφύγουν δυναμικές εκδηλώσεις σε καιρό πανδημίας.

Δυστυχώς ο χρόνος καλοπιστίας και ευπιστίας τελείωσε.

Η περαιτέρω δημόσια σιωπή μου θα είναι συνενοχή στην διαιώνιση μιας τεράστιας αδικίας  σε βάρος πονεμένων, απελπισμένων και πολλαπλώς ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Πολύ δε περισσότερο θα αποτελεί συγκάλυψη των υπαιτίων στο προμελετημένο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του μέλλοντος μιας ολόκληρης πόλης και των παιδιών της.

Ενώνοντας λοιπόν μαζί με τους κατοίκους της περιοχής την φωνή μου, για ύστατη φορά σας καλώ, στη βάση της εκπεφρασμένης βούλησής σας , να άρετε το αδιέξοδο που δημιουργεί η ακατανόητα εμμονική συμπεριφορά της διεύθυνσης χωρικού σχεδιασμού απέναντι στο Χαλάνδρι.

Περιμένουμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αίτημα του Δήμου Χαλανδρίου αλλά και των χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν προ πολλού χάσει την υπομονή και την ανοχή τους, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης και μαζί η οριστική επίλυση ενός προβλήματος, η διαιώνιση του οποίου αποτελεί ντροπή για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.

Με το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος σας επισημαίνω ότι κάθε μέρα επιπλέον καθυστέρησης απελευθερώνει δυνάμεις συσσωρευμένης πικρίας, απελπισίας και τυφλής οργής που καμία φωνή σύνεσης και λογικής δεν θα μπορέσει και δεν θα θέλει πλέον να κατευνάσει.

Ο Δήμος Χαλανδρίου και εγώ προσωπικά έχουμε κάνει ότι ήταν δυνατόν για την επίλυση του θέματος.

Επιδεικνύοντας ευελιξία, με υπερβάσεις και υποχωρήσεις σε παράλογα αιτήματα και υποδείξεις, με επιχειρήματα και υπομονή απέναντι στην αδιαφορία, τον εμπαιγμό και σε προσβλητικές, έναντι αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, συμπεριφορές.

Ως εδώ.

Ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.

Στις φωτός αποτυπώνεται η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής, λόγω της μη ένταξής της στο Σχέδιο Πόλης.