Title Image

Σίμος Ρούσσος: Μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές αλλάζουν οριστικά την εικόνα του Χαλανδρίου

Σίμος Ρούσσος: Μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές αλλάζουν οριστικά την εικόνα του Χαλανδρίου

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στον Ρ/Σ «Επικοινωνία 94FM» 


Στη μεγάλη βιοκλιματική ανάπλαση, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, με χρήματα που εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι Χαλανδραίοι πολίτες, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Επικοινωνία 94FM» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δημακόπουλο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο δήμαρχος εξήρε την ομόθυμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα έργα, ευχαριστώντας τα μέλη του. Τόνισε, δε, την μεγάλη αλλαγή που θα επιφέρουν στην προσβασιμότητα , σε συνδυασμό με το υπό ανέγερση δημαρχείο και το δημοτικό πάρκινγκ.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Χαλανδρίου ανέφερε:

«Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του Χαλανδρίου. Είναι τμήμα ενός συνόλου παρεμβάσεων  που γίνονται στην πόλη. Εμείς έχουμε σχεδιάσει πέντε αναπλάσεις, μία σε κάθε γειτονιά του Χαλανδρίου, για τις οποίες έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις.

»Το κέντρο του Χαλανδρίου, ιδιαίτερα, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα προσβασιμότητας. Πιστεύουμε ότι με αυτό το έργο -που  περιλαμβάνει διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, φυτεύσεις, πάνω από διακόσιες ράμπες ΑμεΑ και ένα σημαντικό κομμάτι των λεγόμενων smart cities- θα έχουμε σημαντική αναβάθμιση του κέντρου, της πρόσβασης των πεζών, των αναπήρων, των μαμάδων με τα καροτσάκια κλπ. Ακόμα, μια αναβάθμιση του ίδιου του εμπορικού κέντρου, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που έχει να αντιμετωπίσει τον πολύ σκληρό ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως είναι ένα έργο που συνδέεται οργανικά με το καινούργιο δημαρχείο και το υπόγειο πάρκινγκ 5.500 τετραγωνικών μέτρων που κατασκευάζεται μαζί με το δημαρχείο και όλο αυτό θα δώσει, νομίζω, μια νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Αυτό που θα σταματήσει θα είναι η παράνομη στάθμευση. Νομίζω ότι το νέο πάρκινγκ του δημαρχείου θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα, αλλά έχουμε επιλέξει τόσο ως δημοτική αρχή, αλλά και ομόφωνα, όλες οι παρατάξεις- διότι πρέπει να πω ότι η έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σχεδόν ομόφωνη, όπως και η αποδοχή της χρηματοδότησης των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιδιώξαμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση

»Η, με μεγάλη πλειοψηφία, θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι πρέπει να δώσουμε χώρο στον πεζό και να αφαιρέσουμε χώρο από το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. Έχει σημασία, αυτοί/αυτές που ζούνε στο Χαλάνδρι, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής προσέγγισης, να συμφωνήσουμε για το πώς θα είναι η πόλη μας  στα επόμενα δέκα – είκοσι χρόνια. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν υπερβαίνουν τα όρια της θητείας οποιουδήποτε αιρετού και πρέπει να έχουν μια ευρύτερη συναίνεση και να γίνονται με έναν στρατηγικό ορίζοντα, διότι το «ράβε-ξήλωνε» στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι καλό πράγμα, ούτε για τα ταμεία των δήμων, ούτε για τους πολίτες, ούτε για το ελληνικό κράτος βέβαια.

»Επιδιώξαμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και είναι προς τιμήν του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι όλες ανεξαιρέτως οι αναπλάσεις , που έχουμε προγραμματίσει στις γειτονιές του Χαλανδρίου έχουν την ομόθυμη έγκριση του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων.

»Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σχέση με τα άλλα προγράμματα, δεν είναι η ευκολότερη, το αντίθετο θα έλεγα. Νομίζω, όμως, ότι η αρτιότητα της μελέτης που κατατέθηκε ήταν τέτοια, που  συνάντησε την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και η χρηματοδότηση- ένταξη του έργου στις δέκα εμβληματικές αναπλάσεις αποδεικνύει την αρτιότητα της μελέτης μας.

Συνολικά πέντε μεγάλες αστικές αναπλάσεις

Βεβαίως, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το κέντρο της πόλης, αλλά με τον ίδιον τρόπο αντιμετωπίζουμε όλες τις γειτονιές, με αυτό το δίκτυο πράσινων διαδρομών που ετοιμάζουμε και για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις. Επιγραμματικά να πω ότι έχουμε δύο έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα στην περιοχή της Τούφας και ένα στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου, ένα έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχει, ήδη, δημοπρατηθεί, αφορά την περιοχή του Άνω Νέου Χαλανδρίου και ένα ακόμα, το οποίο είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Μιλάμε για αναπλάσεις, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Αναπλάσεις πεζοδρομίων σε όλη την πόλη. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση και το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα  είναι ένα πολύ θετικό βήμα , διότι δεν θα επιβαρυνθούν οι Χαλανδραίοι πολίτες ούτε με ένα ευρώ.

Μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες

Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες αφορούν, κυρίως, τις εγκρίσεις που χρειάζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τραβάνε σε μάκρος- ήδη, κοντεύουν δύο χρόνια που έχουμε υποβάλλει τις μελέτες του προγράμματος Τρίτση για  έγκριση και δεν έχουμε ακόμα την έγκριση.

Για την ανάπλαση που αφορά στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, έχουμε την έγκριση, έχουμε προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου, αλλά πήρε οχτώ- εννέα μήνες . Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία που αφορά όλους τους δήμους της χώρας, γιατί, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, στην Ελλάδα έχουμε ετεροδιοίκηση και όχι Αυτοδιοίκηση και για να κάνεις μια διαπλάτυνση πεζοδρομίου, στο νόμιμο πλάτος του ενάμιση μέτρου, που προβλέπεται, πρέπει να περάσεις από την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης! Δεν ξέρω σε ποια άλλη χώρα του κόσμου γίνονται αυτά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου