Title Image

Πώς μπορεί ο αθλητισμός να «υπηρετήσει» την κοινωνία;  Τι αναδείχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ και ο Δήμος

kmop_athlitismos

Πώς μπορεί ο αθλητισμός να «υπηρετήσει» την κοινωνία;  Τι αναδείχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ και ο Δήμος

Η σημασία και ο ρόλος του αθλητισμού ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής, συμπερίληψης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ενδυνάμωσης των νέων βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και ο Δήμος Χαλανδρίου, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023.

«Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η σωματική και ψυχική ευρωστία, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία και επαγγελματική διέξοδος, είναι ένα συνδετικός ιστός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», ανέφερε ο κ. Χάρης Μαυρουδής, αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), παρουσιάζοντας τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου. Όπως είπε, από το 2014, ο Δήμος έχει επενδύσει περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση αθλητικών χώρων, ενώ έχει ενισχύσει και τις αθλητικές του εκδηλώσεις και τα προγράμματα, με έμφαση στη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ουσιαστική πρόσβαση όλων των πολιτών στον αθλητισμό και να δημιουργήσουμε μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες συνδετικούς δεσμούς μεταξύ της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Μαυρουδής.

Για τον ρόλο του αθλητισμού ως μέσο σωματικής και πνευματικής ενδυνάμωσης μίλησε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος ΕΦΑΧ (Ένωσης Φίλων Αντισφαίρισης Χαλανδρίου). «Η σωματική και πνευματική ενδυνάμωση είναι αδιαίρετες και αλληλένδετες», τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σημειώνοντας: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το 95% του αθλητισμού παγκοσμίως, πρέπει να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι εκεί είναι οι βάσεις για το μέλλον των παιδιών μας, εκεί είναι οι βάσεις για να διαμορφώσουμε πνευματικά και σωματικά υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορέσουν να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν και τις αντίστοιχες αλλαγές συνθηκών στη ζωή τους και να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τρόποι καταπολέμησης του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο κ. Ηλίας Καραπιπέρης, Προπονητής ποδοσφαίρου & Ζωής – Ιδρυτής Nikites FC & W-inner Coaching, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η «Ακαδημία Νικητές» επιδιώκει να δώσει λύση σε κοινωνικά προβλήματα με «όχημα» τον αθλητισμό και τα παιδιά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του προπονητή και στην ευθύνη που έχει να «υπηρετήσει», όπως είπε, κάθε αθλητή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χρήστος Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης, Διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο οποίος αναφέρθηκε σε αθλητικές δράσεις τοπικού επιπέδου, οι οποίες μπορούν να ενώσουν, να ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των προσφύγων.

Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά εργαλεία για επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού, τα οποία έχει αναπτύξει και διαθέτει δωρεάν το ΚΜΟΠ, καθώς και καλές πρακτικές που υλοποιούνται για την ενδυνάμωση των νέων.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργία Αλεξάνδρου, Ερευνήτρια στο ΚΜΟΠ, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVE για την υποστήριξη των επαγγελματιών στον χώρο του αθλητισμού, ώστε να προωθούν τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα μέσα από τις δραστηριότητές τους. Στόχος της πρωτοβουλίας ACTIVE είναι να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και να εξοπλίσει τους επαγγελματίες και τη νεολαία με δεξιότητες που προωθούν βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς αθλητικές δραστηριότητες βάσης.

Ο κ. Γιώργος Κουλούρης, Υπεύθυνος της δράσης Tackle Racism για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, παρουσίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα Tackle Racism, στόχος της οποίας είναι να εκπαιδεύσει τους προπονητές, τις προπονήτριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο στον χώρο του ποδοσφαίρου ώστε να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση αντίστοιχων συμπεριφορών. Όπως σημείωσε «το ποδόσφαιρο, ως το λαοφιλέστερο άθλημα, μπορεί να αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και στην αποστολή ενός ηχηρού θετικού κοινωνικού μηνύματος». Αξίζει να αναφερθεί πως η εκπαιδευτική πλατφόρμα Tackle Racism έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το UEFA Foundation for Children.

Τέλος, η κ. Εύα Σαλματάνη, Διαχειρίστρια του έργου Orient, εξήγησε πώς το άθλημα του προσανατολισμού (Orienteering) μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη των νέων με διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό υπόβαθρο, να ενδυναμώσει τις ικανότητές τους και να δημιουργήσει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ εκπαιδεύει επαγγελματίες από τον χώρο του αθλητισμού, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους/ες σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να μπορούν να αξιοποιούν το συγκεκριμένο άθλημα στις δράσεις τους.

Τη συζήτηση συντόνισε εκ μέρους του ΚΜΟΠ η κ. Αριάδνη Ματράκα, Διαχειρίστρια του έργου ACTIVE.

☎ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2103637547 και στα email tackle-racism-project@kmop.org / eyt-active-project@kmop.org.