Title Image

Υποχρεωτική πλέον η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Υποχρεωτική πλέον η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ο Δήμος Χαλανδρίου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ότι από 21 Ιανουαρίου 2024 ξεκινά η υποχρέωσή τους για στείρωση του κατοικιδίου τους (σκύλος, γάτα) ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4830/21, ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού τους (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ (άρθρο 35 του Ν. 4830/21) και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.