Title Image

Ρυθμική, Αισθητική, Μουσικοκινητική, Γενική Γυμναστική

Η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα δεν είναι ενεργή. Θα ενημερωθείτε με σχετική ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης.

Ο δήμος Χαλανδρίου από το 2017 καλλιεργεί τα αθλήματα της  ρυθμικής γυμναστικής, ενόργανης,ακροβατικής και γενικής γυμναστικής και δίνει ιδιαίτερη προσοχή λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών. Έχει τμήματα μαζικού αθλητισμού, υποδομής και επιδείξεων που έχουν σκοπό την εξάσκηση, εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

Η ρυθμική γυμναστική είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού, ένας συνδυασμός γυμναστικής με χορό και ένα αποκλειστικά γυναικείο Ολυμπιακό άθλημα.
Είναι το κατάλληλο άθλημα για κορίτσια μικρής ηλικίας καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την άσκηση, να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες και να αποκτήσουν χάρη, αρμονία και έκφραση στην κίνηση.
Σαν άθλημα έχει στοιχεία μπαλέτου και χορού που πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μαζί με την φυσική κατάσταση που αναπτύσσει την δύναμη , την ευλυγισία και την νευρομυικη συναρμογή.
Σταδιακά ξεκινάει η γνωριμία και ο χειρισμός των οργάνων ( σχοινακι, μπάλα, στεφάνι, κορδέλες και κορύνες) και αργότερα η εναρμόνιση με την μουσική συνοδεία και την τεχνική στο σώμα.
Επειδή ως άθλημα απαιτεί δυσκολία στην εφαρμογή του ο χρόνος εκμάθησης των ασκήσεων είναι μακροχρόνιος όταν συγκρίνεται με άλλα αθλήματα.
Απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και επιμονή, μα το σίγουρο είναι ότι η ενασχόληση με την γυμναστική αφήνει πάντα κέρδος στα παιδιά! Τα βοηθάει να μάθουν να εργάζονται σκληρά για στόχους που χρειάζονται πολλά χρόνια να επιτευχθούν.
Από φέτος ο δήμος μας θα προσφέρει την δυνατότητα για γυμναστική, χορό και ρυθμική αγωγή στα παιδιά μέσα από ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στην κινητική τους εξάσκηση και στην συμμετοχή τους σε διαδημοτικά και πανελλήνια φεστιβάλ γενικής γυμναστικής.

Τι είναι Αισθητική Γυμναστική

Το νέο σχετικά άθλημα στην χώρα μας σηματοδοτεί μια νέα μορφή μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού μέσω μιας υπό ίδρυσης Αθλητικής Ομοσπονδίας.
Η φιλοσοφία αυτού του αθλήματος βασίζεται στις αρμονικές, ρυθμικές και δυναμικές κινήσεις που εκτελούνται με την χρήση της φυσικής δύναμης που την υποστηρίζει η ευχέρεια των κινήσεων με φυσική αναπνοή.
Οι αρμονικές κινήσεις ρέουν φυσικά από την μία στην επόμενη σαν να είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη.
Όλες οι κινήσεις πρέπει να έχουν ροή και να δείχνουν ποικιλία στην δυναμική και στην ταχύτητα.
Σαν άθλημα έχει αρκετές ομοιότητες με την ρυθμική γυμναστική ως προς την εκγύμναση των παιδιών, τις γνώσεις μπαλέτου και χορού και την φυσική κατάσταση που αναπτύσσει την δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή που ενεργοποιούν την καλή τεχνική στο σώμα με την μουσική συνοδεία.
Βασική διαφορά η απουσία χειρισμού των οργάνων της ρυθμικής και η ροή των κινήσεων όπου το βασικό κέντρο τους είναι τα ισχία. Στην αγωνιστική του μορφή αποτελείται από 6 έως 14 αθλήτριες σε ένα πρόγραμμα με μουσική με διάρκεια 2-2.30 λεπτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διδασκαλία αλλά και στην παρουσίαση αποτελούν οι συνδιασμοι των κινήσεων, οι συνεργασίες των παιδιών μεταξύ τους και τα ανεβάσματα μίας ή δύο αθλητριών από τις άλλες ( lift) όπου εκεί κορυφώνεται και το ενδιαφέρον των θεατών.
Μέρα με την μέρα η αισθητική ομαδική γυμναστική μεγαλώνει δίνοντας την ευκαιρία σε όλο και περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν και να την αγαπήσουν, σε όλο και περισσότερες αθλήτριες να νιώσουν αλλά και να παρουσιάσουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα με τον καλύτερο τρόπο την φιλοσοφία του αθλήματος.
Από φέτος ο δήμος μας θα κάνει την αρχή και στην αισθητική ομαδική γυμναστική βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη του αθλήματος που θα γοητεύσει τις μικρές πρωταγωνίστριες της γυμναστικής.

Τι είναι Μουσικοκινητική Αγωγή

Με τον όρο μουσικοκινητική αγωγή αναφερόμαστε στον συνδυασμό της μουσικής και της κίνησης με την αγωγή.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αγωγή, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την κίνηση, το ρυθμό, την πειθαρχία και την ανάπτυξη της ομαδικότητας μέσα από την ελεύθερη κίνηση στο χώρο και τον αυτοσχεδιασμό.
Το σημαντικό είναι ότι στην μουσικοκινητικη αγωγή η διδασκαλία γίνεται μέσα από το παιχνίδι και την βιωματική εμπειρία σε μια διαρκή εναλλαγή ήχων, κινήσεων, χρωμάτων και αισθήσεων με την χρήση μουσικής, αυτοσχεδιασμού και μουσικών οργάνων.
Είναι μια δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους με δημιουργικό τρόπο.
Τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά 3-4 ετών στοχεύουν στην αίσθηση του χώρου και του χρόνου στην γνώση του σώματος, στην δημιουργικότητα και την φαντασία, στην αίσθηση ρυθμού σε συνδυασμό με την κίνηση και στην εισαγωγή των μικρών κοριτσιών στην ρυθμική γυμναστική..!
Ελάτε να ταξιδέψουμε σε ένα όμορφο και ξεχωριστό ταξίδι του χορού, του παιχνιδιού και της μουσικής κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο κλειστό γυμναστήριο»Ν. Περκιζας» στην επάνω αίθουσα.
Απαραίτητο για όσα παιδιά θα ξεκινήσουν είναι να φέρουν μαζί τους κάποιο ξύλινο μουσικό όργανο από αυτά που ήδη έχουν στο σπίτι (ταμπουρίνο, φλογέρα, μαράκες, φυσαρμόνικα, κουδουνάκια κ.α.)

Τι είναι «Γυμναστική για όλους»

Η γυμναστική για όλους αποτελεί μια μορφή άσκησης για όλους που έχει σκοπό την σωματική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως επίσης και την ψυχολογική ευεξία των ατόμων που συμμετέχουν. Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η σημασία της γυμναστικής ως πηγή σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
Η γυμναστική για όλους θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος των συνηθειών μεγάλων και μικρών με απώτερο σκοπό την δια βίου άσκηση.
Η ενσωμάτωση όλων των ασκούμενων στην Γ.γ.ο κάνει την συμμετοχή διασκεδαστική, αλλά και διευρύνει τους ορίζοντες όσον αφορά την αξία της συνεργασίας, της επικοινωνίας,της δημιουργίας και της διαφορετικότητας.
Περιλαμβάνει προγράμματα γυμναστικής με στοιχεία ρυθμικής, ενόργανης,ακροβατικής και αεροβικής, στοιχεία χορού και θεατρικού παιχνιδιού και την χρήση των γνωστών φορητών ή σταθερών οργάνων με καινοτόμο τρόπο ή χρήση πρωτότυπων οργάνων.

Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση