Title Image

Απορρίμματα

Η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής.

  • Έτσι, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που θέτει τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας και που ήδη εφαρμόζεται.
  • Ο Δήμος Χαλανδρίου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 Waste4think Με αυτό επιχειρείται αξιοποίηση των απορριμμάτων κουζίνας (υπολείμματα φαγητού, φρούτων, λαχανικών) προκειμένου να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα μεταξύ των οποίων και βιοαέριο που θα κινεί απορριμματοφόρα του δήμου.
  • Αγοράστηκε χώρος έξι στρεμμάτων για τη μελλοντική στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε περιβαλλοντικά σύγχρονες εγκαταστάσεις.
  • Προστίθεται συνεχώς καινούργιος εξοπλισμός σε συμπλήρωση του ήδη υπάρχοντα που είναι πεπαλαιωμένος (πχ οκτώ νέα απορριμματοφόρα), ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων σε όλη την πόλη (αντικαταστάθηκαν ήδη 1890 κάδοι).
  • Εγκαταστάθηκε τρίτο ρεύμα αποκομιδής για την αποκλειστική συλλογή χαρτιού και χαρτονιού (κίτρινοι κάδοι) σε συνοικίες της πόλης.
  • Διπλασιάστηκε η ανακύκλωση γυαλιού (από 14,8 τόνους το 2014 σε 27,3 τόνους το 2015, ) με πύκνωση των ειδικών σημείων απόρριψης.
  • Ο δήμος διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης προκειμένου, όσοι το επιθυμούν, να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων κήπου.
  • Τοποθετήθηκαν στα σχολεία της πόλης κάδοι ανακύκλωσης τριών ρευμάτων (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί) κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους.

Είναι προφανές ότι με μία διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μπορούμε να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση του όγκου τους, να εξασφαλίσουμε την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων υλικών προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουμε σημαντικά το υπέρογκο κόστος αποκομιδής (περίπου 170 ευρώ ανά τόνο).