Title Image

Προστασία προσωπικών δεδομένων των ληπτών υπηρεσιών υγείας

Προστασία προσωπικών δεδομένων των ληπτών υπηρεσιών υγείας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλανδρίου ενημερώνει τους πολίτες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το τμήμα αναφέρει:

Η προστασία των δικαιωμάτων του λήπτη υπηρεσιών υγείας (ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος) όπως και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την κατάσταση υγείας του, βασίζονται τόσο στην ηθική όσο και στο νόμο που απορρέει από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και άλλες νομικές πράξεις.

Στην ελληνική νομοθεσία κατοχυρώνεται με το Ν.2071/92 ΦΕΚ 123/92τ.α, άρθρο 47 και περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 4 (Δικαιώματα των Ληπτών/τριών Υπηρεσιών Υγείας) της υπ’ αριθ. Υπουργικής Απόφασης Α3δ/Γ.Π.οικ.10976 (Φ.Ε.Κ. 662/2.3.2017, τ. Β’).

Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία:

Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, χρώμα, τόπο κατοικίας, νομική κατάσταση, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικονομική κατάσταση ή ασφαλιστική κάλυψη:

  • έχει δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να του εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και είναι πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειάς του. Στην φροντίδα υγείας συμπεριλαμβάνονται η προληπτική ιατρική και οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας.
  • έχει το δικαίωμα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και στην ασφάλειά του.  Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση.
  • έχει δικαίωμα να συγκατατεθεί, να αρνηθεί ή και να διακόψει κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη. Ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του (σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα), έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί, πλήρως και εκ των προτέρων, για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιασθούν ή να προκύψουν από την εφαρμογή σε αυτόν διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων όπως επίσης και για τις συνέπειες της άρνησης ή της διακοπής της ιατρικής παρέμβασης. Η εφαρμογή ή μη των πράξεων αυτών στον ασθενή λαμβάνει χώρα μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου. Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφαση του, να δεχθεί ή να απορρίψει, κάθε συνεργασία του με σκοπό την έρευνα ή την εκπαίδευσή. Η συγκατάθεσή του για τυχόν συμμετοχή του, είναι δικαίωμά του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.
  • έχει δικαίωμα να ενημερωθεί πλήρως για την διάγνωση, θεραπεία και πρόοδο της κατάστασης της υγείας του και να συμμετέχει στη λήψη κάθε απόφασης που τον αφορά και είναι δυνατόν να προδικάσει τη μετέπειτα ζωή του.
  • έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να καταθέσει αρμοδίως ενστάσεις για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που πραγματοποιείται σε μονάδα υγείας και να λάβει πλήρη γνώση των επ’ αυτών ενεργειών και αποτελεσμάτων.
  • έχει δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του απόρρητου των προσωπικών του πληροφοριών. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα, στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και του περιεχομένου των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος και να συνεχίζεται ακόμα και μετά θάνατον.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία των ανηλίκων ληπτών/τριών υγείας, των κρατούμενων, των ψυχικά ασθενών, των αιτούντων/ουσών άσυλο, των προσφύγων & των μεταναστών/τριών ως ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η εξασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, της εχεμύθειας & των συνθηκών ιδιωτικότητας, που επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία για κάθε ιατρική πράξη, εξέταση, διάγνωση, θεραπεία & νοσηλεία, είναι επιβεβλημένη.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

www.moh.gov.gr/articles/citizen/dikaiwmata

www.dpa.gr

www.lawspot.gr