Title Image

Φτιάχνουμε μαγιάτικα στεφάνια στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου

Φτιάχνουμε μαγιάτικα στεφάνια στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου

Η δ/νση Προσχολικής Αγωγής και οι παιδαγωγοί των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής εύχονται στα νήπια και τις οικογένειές τους Καλή Πρωτομαγιά και προτείνουν μια σειρά από ανοιξιάτικες δραστηριότητες και πολλούς- πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να φτιάξουμε μαγιάτικα στεφάνια, με λουλούδια ή χωρίς, μιας και παραμένουν ακόμα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της Άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Επιλέξτε από τις προτάσεις που ακολουθούν και φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας το δικό σας στεφάνι!

Καλό θα ήταν να συνοδεύσετε τη δημιουργική αυτή δραστηριότητα και με ωραία μουσική για την Πρωτομαγιά ή για τον κύριο Μενεξέ.

Στεφάνια με παιχνίδια, κουρελάκια από παλιά ρούχα, φασόλια, κομμάτια από χρωματιστά χαρτόνια ή κορδέλες. Δημιουργίες που θα σας βοηθήσουν επίσης να καλλιεργήσετε στα παιδιά την ιδέα της ανακύκλωσης.

Μια πολύ πρακτική ιδέα για τον σκελετό του στεφανιού, είναι να χρησιμοποιήσετε δυο  απλές μεταλλικές κρεμάστρες ρούχων που θα τις  ανοίξετε για να τους  δώσετε κυκλικό σχήμα και στη συνέχεια θα τις ενώσετε σε μερικά σημεία με λεπτό σύρμα, σκοινί ή και τυλίγοντας τες με αυτοκόλλητη χαρτοταινία. Με σκοινί ή πρασινάδα, θα δώσετε σ’ αυτού του τύπου τον σκελετό το απαιτούμενο πάχος, πριν αρχίσετε να τοποθετείτε τα λουλούδια.

Μια εναλλακτική επιλογή είναι το χάρτινο στεφάνι που μπορείτε να φτιάξετε με «λουλουδάκια» από μια αυγοθήκη. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=jYo56IoC19k&t=41s

Μια παραλλαγή του ίδιου στεφανιού μπορείτε να δείτε εδώ με αναλυτικές οδηγίες. Θα χρειαστείτε μια αυγοθήκη, ένα χάρτινο πιάτο, ψαλίδι , πινέλο, δακτυλομπογιές ή μαρκαδόρους.

Εξίσου εναλλακτικές είναι και οι προτάσεις για στεφάνια με τυπώματα και χάρτινα ρολά.

Στεφάνια με χαρτί γκοφρέ: Παίρνουμε ένα μικρό χάρτινο πιάτο και το κόβουμε σε σχήμα στεφάνι. Μετά κόβουμε διάφορα χρωματιστά γκοφρέ χαρτιά και φτιάχνουμε με αυτά μικρές μπαλίτσες. Στη συνέχεια, τα κολλάμε πάνω στο στεφάνι με κόλλα και στο κάτω μέρος μπορούμε να το στολίσουμε με κορδέλες.

Στεφάνια με χρωματιστό ρύζι: Αρχικά παίρνουμε 4 πλαστικά ποτήρια και αδειάζουμε σε αυτά νερό. Στη συνέχεια μουλιάζουμε σε κάθε ένα ξεχωριστά διαφορετικά χρώματα γκοφρέ και μετά βάζουμε λίγη ποσότητα ρυζιού. Ύστερα το στεγνώνουμε. Κόβουμε σε σχήμα στεφανιού ένα σκληρό χαρτόνι και αφού έχει στεγνώσει το ρύζι, το τοποθετούμε σε αυτό με κόλλα.

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες ανοιξιάτικες δραστηριότητες που μπορείτε να δείτε εδώ.

Το παραπάνω υλικό ετοίμασαν με πολύ αγάπη οι παιδαγωγοί του 1ου, 2ου, 3ου και 5ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου.