Title Image

Το μήνυμα της φετινής Ανάστασης  από την ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου

Το μήνυμα της φετινής Ανάστασης  από την ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου

Η ψυχολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου κ. Μαρίνα Κωνσταντινίδου καταγράφει στο παρακάτω άρθρο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για το μήνυμα της φετινής Ανάστασης και του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι όποιος πολίτης του Δήμου μας έχει ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μπορεί να επικοινωνήσει με την ψυχολόγο στο τηλ.: 210 68 99 912 ή να στείλει email στο m.konstantinidou@halandri.gr  με το αίτημά του.

Υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης και συνεδριών εξ αποστάσεως μέσω skype. Εν μέσω κορονοϊού κανένας δεν πρέπει να μένει μόνος!

Γράφει η κ. Μαρίνα Κωνσταντινίδου:

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, κρύβει ένα προσωπικό νόημα για τον καθένα μας, διότι αγγίζει τα βαθύτατα υπαρξιακά θέματα του πόνου, της δυστυχίας, του θανάτου αλλά και της λύτρωσης, της Ανάστασης. To φετινό Πάσχα ήταν πράγματι…. διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Λόγω της καραντίνας  μείναμε στο σπίτι, χωρίς μετακινήσεις και επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους για το πασχαλιάτικο τραπέζι, χωρίς προσευχή στις εκκλησίες, χωρίς εκδρομές στο χωριό μας, χωρίς αγκαλιές και κοινές παρέες.

Κατά τη διάρκεια της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας τα συναισθήματά μας ήταν ανάμικτα, διαφορετικά, γεμάτα αντιφάσεις. Από τη μία ζούμε σε ένα κλίμα περιορισμού, για κάποιους εγκλεισμού, φόβου, αγωνίας και άγχους, περάσαμε μια εβδομάδα των Παθών… από την άλλη όμως είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε την οικογένειά μας και το σπίτι μας, να δώσουμε χρόνο σε σημαντικούς ανθρώπους, επικοινωνώντας μαζί τους έστω και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ακόμα, κάποιοι νιώσαμε  την ανάγκη να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να έρθουμε ατομικά πιο κοντά στο θείο και στις βαθιές εσωτερικές μας ανάγκες, να αναθεωρήσουμε πράγματα και να επανεκτιμήσουμε όσα έχουμε. Ακόμα και για όσους ήταν μόνοι τους, υπήρχαν οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και άλλων κοινωνικών δικτύων και οργανώσεων για να τους προσφέρουν βοήθεια, τα απαραίτητα αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα, γεύματα αγάπης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη με ένα τηλεφώνημα ή μια συνεδρία μέσω της τεχνολογίας, ώστε πραγματικά κανείς να μη νιώσει μόνος.

Και αυτό ίσως μπορεί να είναι και το θετικό μήνυμα του κορονοϊού. Ως ειδικός και κυρίως άνθρωπος, έχω μάθει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, να σκέφτομαι αισιόδοξα και θετικά και να προσπαθώ να μεταδώσω αυτή τη σκέψη και το συναίσθημά μου και στους άλλους. Η δύσκολη αυτή περίοδος θα περάσει… αυτό είναι το μόνο σίγουρο, ακόμα και αν αφήσει πολλά άσχημα πίσω της. Όμως είναι σημαντικό να κρατήσουμε την αισιοδοξία, την πίστη, την ελπίδα μας, τη θετική μας σκέψη και την αγάπη μας στο συνάνθρωπο.

Άλλωστε μετά από κάθε Γολγοθά ακολουθεί η Ανάσταση… και αυτό μπορεί είναι το βαθύτερο μήνυμα για το φετινό Πάσχα. Αυτός ο συμβολισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας, τις αρνητικές μας σκέψεις έχοντας πίστη στον εαυτό μας. Καθημερινά όλοι αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, όπως στεναχώριες, απογοητεύσεις, λύπες, απώλειες, πένθη, προβλήματα υγείας, ανεργία, διαζύγιο, άσχημες οικογενειακές καταστάσεις, απομόνωση… όλα αυτά είναι τραύματα και πληγές που έχουμε να  επουλώσουμε ή τουλάχιστον να αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε… είναι «βάρη» που σηκώνουμε καθημερινά και μας δυσχεραίνουν στην προσπάθειά μας για μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Το κάθε άτομο κουβαλάει το δικό του σταυρό και ο βαθμός δυσφορίας αλλάζει στον καθένα. Το πώς βιώνει κανείς το τραύμα του διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Τι γίνεται λοιπόν όταν κάποιος αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του; Τότε έρχεται η Ανάσταση… η κάθαρση της  ψυχής μας, η επούλωση των πληγών μας, η ανακούφιση από τα τραύματά μας. Όταν ο άνθρωπος αρχίζει να ενδιαφέρεται πραγματικά για το δώρο που λέγεται ζωή, αρχίζει και βλέπει φως στο σκοτάδι. Κοιτάει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Κάθε δυσκολία είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή… και αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα του φετινού Πάσχα για όλους μας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Καλή δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία!