Title Image

Νέα μέτρα κατά της διασποράς Covid-19 με ισχύ έως 15.06.2022

Νέα μέτρα κατά της διασποράς Covid-19 με ισχύ έως 15.06.2022

Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ειρήνη Χαλάτση, μας ενημερώνει:

Μετά την έκδοση της υπ΄αρ.Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819/31.05.2022 (ΦΕΚ 2676/31.05.2022 τεύχος Β’) Κ.Υ.Α. <<Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00.>>
παρατίθονται ακολούθως, επιγραμματικά οι αλλαγές που επήλθαν  από την συγκεκριμένη Κ.Υ.Α, αλλά και κάποιες υγειονομικές συμβουλές για την πρόληψη νόσησης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση αφορούν τα εξής:

Ø  Στους χώρους εργασίας του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, τα μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα είναι τα εξής:

Ø  Τοποθέτηση και χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας >70% για την αντισηψία των χεριών

Ø  Φυσικός ή τεχνητός εξαερισμός

Ø  Προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

Ø  Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους χώρους εργασίας παύει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο παραμένει ως μια σύσταση, ιδίως σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Ø  Η χρήση μάσκας προστασίας ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στους εξής χώρους:

·       Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης για το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων κλπ. για εργαζόμενους και ωφελούμενους.

·       ΑΕΙ, Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές όταν διεξάγονται κάθε είδους εξετάσεις.

·       Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

·       Χώροι επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών – οχηματαγωγών – ταχύπλοων, κρουαζιερόπλοιων κλπ.,  σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.

Ø  Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) με δική τους δαπάνη.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας καταργήθηκε, αλλά ο κορωνoϊός COVID-19, παραμένει στη ζωή μας. Φοράμε μάσκα για να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε τους γύρω μας. Για την αποφυγή νόσησης και διασποράς του κορωνοϊού:

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να:

 • Διατηρούμε τα χέρια, το σώμα, τα μαλλιά μας και τα αντικείμενα μας, καθαρά,
 • Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να τα ξεπλένουμε καλά.
 • Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών, εφαρμόζοντας το σε όλες τις επιφάνειες των χεριών μας, μέχρι να στεγνώσει εντελώς, με στόχο την αποτελεσματικότητα της δράσης του  αλλά και την αποφυγή ξήρανσης του δέρματος.
 • Επαναλαμβάνουμε στην καθαριότητα των χεριών, πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα.
 • Δεν φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το πρόσωπο, τα μάτια ή τους βλεννογόνους μας.
 • Κρατάμε προληπτικά πλέον και όχι υποχρεωτικά, αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από κάθε άλλο άτομο.
 • Καλύπτουμε το βήχα και το φτέρνισμα μας, όχι με την παλάμη μας, αλλά με τον αγκώνα μας ή με χαρτομάντηλο που αμέσως θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδο απορριμμάτων, όχι ανακύκλωσης.
 • Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό μαντηλάκι ή με αντισηπτικό χεριών.
 • Αποφεύγουμε την συναναστροφή με άτομα τα οποία νοσούν ή έχουν συμπτώματα.
 • Σε περίπτωση που εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά, απομονωνόμαστε, παρατηρούμε τα συμπτώματα μας και ζητάμε τηλεφωνικά ιατρική συμβουλή.
 • Ακολουθούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες διενέργειας τεστ αυτοδιάγνωσης (self test).
 • Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ίωσης, αλλεργίας η κρυολογήματος:
 • Λαμβάνουμε ιατρική συμβουλή το συντομότερο,
 • δεν προσερχόσαστε στο σχολείο,
 • δεν κυκλοφορούμε σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, καταστήματα και υπηρεσίες,
 • δεν ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους η άτομα εκτός στενού οικογενειακού κύκλου μας
 • επιπλέον, είναι σημαντικό να μη συμμετέχουμε σε καμία ομαδική δραστηριότητα.