Title Image

Πεζοπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»: Δράσεις Ιανουαρίου 2024

Πεζοπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»: Δράσεις Ιανουαρίου 2024

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

«Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»

ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

Οι Δράσεις του Συλλόγου Πεζοπόρων Χαλανδρίου Ιανουάριος 2024

 

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» εύχεται σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Ευτυχισμένο το Νέο Έτος με υγεία, χαρά, ελπίδα και πολλές όμορφες διαδρομές.

Σάββατο 06 Ιανουαρίου : Ο Σύλλογος μας θα τιμήσει την εορτή των Θεοφανίων και τον Αγιασμό των Υδάτων στην Χαλκίδα

Ανήμερα των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου, οι Πεζοπόροι Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» θα τηρήσουν, όπως κάθε χρόνο, το έθιμο και θα βουτήξουν στη θάλασσα για να λάβουν την ευλογία και να πιάσουν τον Τίμιο Σταύρο. Φέτος ο προορισμός μας είναι η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα.

Η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας αποτελεί την οδική πύλη ολόκληρης της Εύβοιας. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση την κατέστησε από αρχαιοτάτων χρόνων σταυροδρόμι ιδεών και πολιτισμών, ισχυρό έρεισμα των κατακτητών κάθε εποχής. Σήμερα, η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα – διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού – χτισμένη στις δυο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου αποτελεί προσφιλή τόπο σύντομων αποδράσεων από την πολύβουη Αθήνα.

Γνωστή στο πανελλήνιο για το παλιρροϊκό φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων κάθε έξι ώρες συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν στην παλιά συρταρωτή γέφυρα Negroponte για την παρατήρηση αυτού του σπάνιου φαινόμενου.

Xalkida_karababa

 

Μετά το τέλος του τελετουργικού, θα περπατήσουμε μέχρι το κάστρο του Καραμπαμπά, το οποίο χτίστηκε το 1684 από τον Βενετό Τζερόλιμο Γκαλόπο για λογαριασμό των Οθωμανών. Στην συνέχεια θα περιηγηθούμε στην Χαλκίδα και θα ολοκληρώσουμε την βόλτα μας με καφέ και φαγητό στον μεγάλο πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο της πόλης.

 

Κυριακή 14 Ιανουαρίου : Εξερεύνηση του Ηφαιστείου των Μεθάνων και Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 ο σύλλογος μας μαζί με την Πεζοπορική Ομάδα του Πόρου «Όλοι μαζί περπατάμε» θα εξερευνήσουμε το εκπληκτικό Ηφαίστειο των Μεθάνων. Η χερσόνησος των Μεθάνων αναδύθηκε από τη θάλασσα σταδιακά, μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις ηφαιστείων.

Ifaisteio_Methana

Οι λάβες συσσωρεύτηκαν και δημιούργησαν όλα τα ψηλά και απότομα βουνά που αντικρύζουμε σήμερα στα Μέθανα, τα οποία αποτελούν ένα συνολικό ηφαίστειο και ένα ιδιαίτερο γεωθερμικό φαινόμενο. Οι παλαιότερες λάβες που συναντάμε σχηματίστηκαν πριν από περίπου 1.000.000 χρόνια και είχαν έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ. Το ηφαίστειο των Μεθάνων απαριθμεί συνολικά τριάντα κρατήρες.

Α. Περιήγηση στον Κρατήρα της Καμένης Χώρας :

Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από το χωριό της Καμένης Χώρας που έχει έναν από τους γνωστούς κρατήρες του ηφαιστείου. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στην λάβα και με σπίτια από λάβα. Ο κρατήρας της Καμένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ., διάμετρο 100μ. και το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425μ. Θα περπατήσουμε 1,5 χλμ με 80μ. υψομετρική μέχρι τον κρατήρα και εκεί θα χωριστούμε σε ομάδες. Συνολική διαδρομή : 3 χλμ.

Β. Πεζοπορική διαδρομή : Καμένη Χώρα – Βαθύ

Για όσους επιθυμούν να πεζοπορήσουν σε μια εύκολη διαδρομή με θέα την ιδιαίτερη ηφαιστιογενή μορφολογία της περιοχής και τον πανέμορφο Σαρωνικό, μετά την επίσκεψη στον κρατήρα, θα επιστρέψουμε στην Καμένη Χώρα και θα κατηφορίσουμε προς το Βαθύ. Κατηφορική διαδρομή με βαθμό δυσκολίας 1- και συνολική απόσταση πεζοπορίας : 8 χλμ.

Γ. Πεζοπορική διαδρομή : Ηφαίστειο Καμένης Χώρας – Παλιά Λουτρά (κάτω Μούσκα) – Μακρύλογγος (πάνω Μούσκα) – Καμένη Χώρα

Για όσους έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, θα πεζοπορήσουμε σε μια απαιτητική, αλλά πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πευκόφυτο δάσος. Θα συνεχίσουμε την πεζοπορία από το ηφαίστειο προς τους παραδοσιακούς οικισμούς Παλιά Λουτρά και Μακρύλογγο. Θα θαυμάσουμε τα ηφαιστιογενή πετρώματα, τα παλιά αλώνια και τα πετρόχτιστα καλντερίμια. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή, με βαθμό δυσκολίας 2+, λόγω της έντονης ολισθηρότητας του εδάφους και συνολική απόσταση 9,5 χλμ.

Στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Βαθύ θα φάμε και θα κάνουμε την Κοπή της Πίτας του Συλλόγου μας μαζί με τους φίλους πεζοπόρους από τον Πόρο στην παραδοσιακή ταβέρνα «Θεώνη».

 

Κυριακή 21 Ιανουαρίου : Συμμετοχή στον 5ο Βυζαντινό Αγώνα Δρόμου 50χλμ στα Μέγαρα

Η Αγωνιστική Ομάδα του συλλόγου μας θα συμμετάσχει στον αγώνα υπεραπόστασης “5ο Βυζαντινό αγώνα δρόμου 50 χιλιομέτρων” που θα διεξαχθεί στα Μέγαρα. Ο αγώνας πραγματοποιείται προς τιμήν ενός σπουδαίου αποικιστή και θαλασσοπόρου του 8ου αιώνα π.Χ., του Βύζαντα, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της πόλης Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) και άλλων πόλεων στη Μεσόγειο θάλασσα.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Βασιλίσσης Φρειδερίκης (πλατεία Λυτάρα) των Μεγάρων.

Η διαδρομή του Βυζαντινού Αγώνα Δρόμου είναι 49.600 μ., είναι εξ ολοκλήρου σε άσφαλτο και συνδυάζει όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της όμορφης φύσης της περιοχής.

 

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους δρομείς της Αγωνιστικής Ομάδας μας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής :

 

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Χαλανδρίου ευχαριστεί τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη τους και την προβολή των δράσεων του συλλόγου.