Title Image

Στις 17 Ιουνίου η εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

ekdilosis 17Jun Cultural Hidrant

Στις 17 Ιουνίου η εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 20.30, στο Θέατρο Ρεματιάς, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το κλείσιμο του διεθνώς αναγνωρισμένου προγράμματος Cultural  H.ID.RA.N.T για την ανάδειξη και την επαναλειτουργία του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η οποία αναβλήθηκε λόγω καύσωνα. Θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος αλλά και οι καινοτόμες προοπτικές που ανοίγει για το Χαλάνδρι.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και με αφορμή την ολοκλήρωση του, η ομάδα έργου του Cultural H.ID.RA.N.T. του Δήμου Χαλανδρίου θα μοιραστεί τις προκλήσεις και επιτυχίες του έργου και θα παρουσιάσει την κληρονομιά του στην πόλη του Χαλανδρίου.

Το Cultural H.ID.RA.N.T. ανέδειξε το Αδριάνειο υδραγωγείο ως:

  • νέο ιστορικό τοπόσημο αλλά και τοπική μνήμη, ιστορία και σχέση
  • μέσο για 4 εμβληματικές αναπλάσεις συνολικής έκτασης 21.400 τμ (τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής στην πόλη) που ήδη κατασκευάζονται (οδοί Ελ Αλαμέιν, Γυφτοπούλου—παραρεμάτια διαδρομή, Κόδρου, Επτανήσου-Αποστολοπούλου). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1500 τμ (7-8%) των αναπλάσεων, σχεδιάστηκαν με την ενεργό συμμετοχή συνολικά 709 μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
  • πηγή (αρδευτικού) νερού με την κατασκευή του πρώτου αστικού υπόγειου δικτύου άρδευσης μήκους 4 χλμ. που ξεκινά, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, το επόμενο διάστημα. Θα εξοικονομούνται πάνω από 25.000 κ.μ. νερού, (εκ των οποίων τα 10.000 κμ είναι πόσιμο νερό), ετησίως  λόγω της χρήσης του από 150 (μέχρι στιγμής) νοικοκυριά που δήλωσαν επιθυμία να λαμβάνουν νερό. Υπεύθυνος για τη διαχείριση της διανομής νερού με υδροφόρες, όπως και για την ανάπτυξη δράσεων γύρω από το Αδριάνειο, είναι η νεοσύστατη ‘Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου.
  • στοιχείο πολιτισμού και ανάδειξης μίας νέας κουλτούρας και σχέσης με το περιβάλλον και τον αστικό χώρο αλλά και χώρος ενεργητικής και δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών. Μέσω των δεκάδων διαδραστικών δράσεων του προγράμματος, των τριών HIDRANT festival –σε συνδιοργάνωση με συλλογικότητες & σχολεία του Χαλανδρίου-, τη συμμετοχή σε δράσεις σχεδιασμού και την επιθυμία για Αδριάνειο νερό, πολλές εκατοντάδες κάτοικοι του Χαλανδρίου συνέβαλαν ενεργά και δημιουργικά στην υλοποίηση του προγράμματος, καλλιεργώντας μία άλλη κουλτούρα και πρακτικές συμμετοχής.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε το ψηφιακό «μουσείο» www.archlandri.gr όπου καταγράφηκε η ιστορία του Αδριάνειου υδραγωγείου με περίπου 350 πηγές και τεκμήρια και η σχέση του με τους κατοίκους. Το υλικό διαχειρίζεται η Ομάδα Αρχείου Τοπικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ακόμα, το Cultural H.ID.RA.N.T., πιλοτικό για την ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου στους 8 δήμους που διατρέχει, έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Hadrian-net.gr, ως έναν τόπο πληροφόρησης, συνεύρεσης και κοινής δράσης όσων ατόμων και συλλογικοτήτων των «Αδριάνειων» δήμων ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη και με συμμετοχικό τρόπο αξιοποίηση του Αδριάνειου υδραγωγείου σε επίπεδο Περιφέρειας.

Διεθνής αναγνώριση καινοτομίας

Adrianeio_parousiasi_12Jun_4Η πολυεπίπεδη προσπάθεια, καινοτόμα μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του Cultural H.ID.RA.N.T. το έχουν ήδη καταστήσει πρότυπο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθησης βιώσιμων περιβαλλοντικών και αστικών πολιτικών, και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Το Cultural H.ID.RA.N.T. έχει αποσπάσει 1 παγκόσμιο βραβείο (6α Βραβεία Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου-Κίνα), βρίσκεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα παραδείγματα αστικής καινοτομίας του European Heritage Fund, ήταν φιναλίστ σε δύο ακόμα διεθνείς διαγωνισμούς και έχει κερδίσει 2 ελληνικούς. Πιο σημαντικό επίτευγμα ίσως, είναι ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον 6 διεθνών ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Μεγ. Βρετανία κλπ.) και έχει καλεστεί και συμμετάσχει σε 14 επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το Cultural H.ID.RA.N.T. στα 4 χρόνια εφαρμογής του εφάρμοσε μία δια-τομεακή προσέγγιση και συνεργατική μεθοδολογία ανιχνεύοντας ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμων στρατηγικών αστικής ανάπτυξης που ανταποκρίνεται με ολοκληρωμένο τρόπο στις προκλήσεις και μεταβάσεις (πράσινη – ψηφιακή) του σήμερα, με έμφαση στην συμμετοχή των πολιτών και την δίκαιη (κοινωνικά και περιβαλλοντικά) διαχείριση κοινών αστικών, φυσικών και πολιτιστικών μας πόρων και χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό οι 8 εταίροι του προγράμματος (Δήμος Χαλανδρίου, ΕΥΔΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, TPA, Συνεταιρισμός Εργαζομένων Commonspace, MedINΑ – Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, Urban Dig – Όχι Παίζουμε, Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου), τοπικές συλλογικότητες πολιτών (Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου, Εθνομουσικό Ίδρυμα Ζήση, Ομάδα Πεζοπόρων Χαλανδρίου), η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χαλανδρίου, 13 σχολεία (όλων των βαθμίδων) και σχολικές κοινότητες, καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργοί συνεργάστηκαν όχι μόνο ξαναφέρνοντας στο φως ένα υπόγειο τεχνικό έργο 1900 χρόνων, αλλά κυρίως ξαναεντάσσοντας το στη σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα των κατοίκων του Χαλανδρίου.

Αν το πρώτο καινοτόμο στοιχείο, σε επίπεδο μεθόδου ανάδειξης και διαχείρισης του Αδριάνειου υδραγωγείου, ήταν η διατομεακή ολοκληρωμένη του προσέγγιση σαν πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και αστικού πόρου ταυτόχρονα, το δεύτερο είναι η έμφαση στην κοινωνική καινοτομία, στην συμμετοχή των πολιτών σαν εχέγγυο για τη βιωσιμότητα μίας δίκαιης προς τη φύση και την τοπική κοινωνία ανάδειξης και επανάχρησης του Αδριάνειου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.culturalhidrant.euuia-project@halandri.gr – 210 689 5831

Θέατρο Ρεματιάς
(Ναρκίσσων 2-8 & Προφ. Ηλία 65, 15233).