Title Image

Αλκίνοος και πάλι στη Ρεματιά προσβάσιμος για όλους και όλες

Αλκίνοος και πάλι στη Ρεματιά προσβάσιμος για όλους και όλες

Αλκίνοος και πάλι στη Ρεματιά προσβάσιμος για όλους και όλες:

Νύχτες Αλληλεγγύης για όλους και όλες

από τον Δήμο Χαλανδρίου και την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών

Τόπος συνάντησης για κάθε άνθρωπο που θέλησε να ασκήσει το δικαίωμά του για ελεύθερη πρόσβαση στη μουσική έγινε προχθές (5/9) η Ρεματιά, φιλοξενώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μια συναυλία προσβάσιμη σε όλους και όλες, ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Η solo συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες, με τον καλλιτέχνη να απευθύνει τη μουσική του ισότιμα σε άτομα με αισθητηριακές βλάβες.

Κοντά του επί σκηνής μόνο η διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Θεοδώρα Τσαποΐτη και κάτω από τη σκηνή η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη στους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες, συνεργάτιδες της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών,  έκαναν τα τραγούδια του Αλκίνοου προσβάσιμα σε όλους και όλες.

Ο καλλιτέχνης, που από πέρυσι έγινε στη Ρεματιά ο πρώτος εν Ελλάδι αγγελιαφόρος της καθολικής προσβασιμότητας στη μουσική, μετέφερε ζωντανά από σκηνής το μήνυμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης: «Ένα χρόνο μετά την πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία σε ανοιχτό χώρο που κάναμε εδώ στη Ρεματιά, περιμέναμε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Περιμέναμε ότι κι άλλοι δήμοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου για να συνεργαστούν με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και να κάνουν καθολικά προσβάσιμες συναυλίες». Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μίλησε ακόμη με θέρμη για τη δυνατότητα συνάντησης όλων των ανθρώπων που δόθηκε στη Ρεματιά αλλά και την ευκαιρία συνδημιουργίας των ανάπηρων καλλιτεχνών με τους μη ανάπηρους, από την οποία, όπως είπε, «έχουμε να κερδίσουμε όλοι». Έδειξε επίσης στο κοινό το χειροκρότημα της νοηματικής γλώσσας προτείνοντας έναν άλλο τρόπο χειροκροτήματος από όλους και όλες.

Μια από τις πιο «δυνατές» στιγμές της συναυλίας ήταν εκείνη που ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάλεσε δίπλα του τη διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Θεοδώρα Τσαποΐτη, για να κλείσουν τη συναυλία μαζί με ένα τραγούδι α καπέλα και να δεχτούν από το κοινό το πιο θερμό χειροκρότημα ταυτόχρονα στη γλώσσα των κωφών και των ακουόντων.

Την προσβάσιμη ως προς το περιεχόμενο συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη παρακολούθησαν στον φιλικό και προσβάσιμο χώρο του θεάτρου της Ρεματιάς, ύστερα από τις ενέργειες του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους δεκάδες θεατές με αισθητηριακές και κινητικές βλάβες ενώ για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το θέατρο σκύλοι οδηγοί τυφλών μαζί με τους/τις χρήστες/τριές τους.

Οι εκδηλώσεις με προσβάσιμο περιεχόμενο, με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών – Movement of Disabled Artists, συνεχίζονται στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης με την καθολικά προσβάσιμη θεατρική παράσταση Θεσμοφοριάζουσες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που θα παρουσιαστεί στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα ελληνικά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το πρόγραμμα της παράστασης θα διατίθεται σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code.

Εκτός από τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης οι καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις Αντιγόνη από το ΘΕ.ΑΜ.Α. και Σόλων και Κροίσος από την ομάδα IRIS καθώς και η θεατρική παράσταση Άρης της Σοφίας Αδαμίδου με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου, μέσα από τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, είναι η Ρεματιά να γίνεται διαρκώς ένας φιλόξενος τόπος συνάντησης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα τους για ισότιμη απόλαυση της τέχνης.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

 

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.

                              Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

                  για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.