Title Image

Διαβούλευση Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ)

Διαβούλευση Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ)

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα – ΣΔΑΕΚ

 Ο Δήμος Χαλανδρίου με την υπ’ αριθμ. 224/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Σύμφωνο των Δημάρχων. Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την Ενεργειακή Απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις περιοχές τους. Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να μειώσουν τις εκπομπές του CO2 στην έκταση των δήμων τους κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030.

Για την υλοποίηση των απαιτήσεων αυτών ο Δήμος ανέλαβε τη δέσμευση να ακολουθήσει βήμα προς βήμα το σχετικό χάρτη πορείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ).

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία ΕΤΑΜ Α.Ε. ανέλαβε:

– να προβεί στη συλλογή ενεργειακών στοιχείων για όλους τους τομείς δράσης εντός των ορίων του Δήμου (κατοικία, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, μεταφορές, απορρίμματα, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ)

– να εκπονήσει Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς (ΑΕΑ) του Δήμου καθώς και Εκτίμηση των Κινδύνων και της τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή και

– να υποβάλει Σχέδιο δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα.

Μέσα από την εκπόνηση του ΣΔΑΕΚ θεσπίζονται στόχοι και προτείνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, στο δημοτικό φωτισμό στον ιδιωτικό δευτερογενή και τριτογενή τομέα, στις ΑΠΕ και στις μεταφορές. Καθορίζονται στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας ώστε το 2030 να μειωθούν οι εκπομπές CO2 (και ενδεχομένως άλλων αερίων του θερμοκηπίου) στο Δήμο κατά τουλάχιστον 40%. Έχοντας ως έτος αναφοράς το 2012 λαμβάνονται μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα και ενέργειες για την αντιμετώπιση των κινδύνων και της τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Επιχειρείται η κατάρτιση πλάνου για μια πολιτική ενεργειακά αποδοτικών προμηθειών/υπηρεσιών και προτείνονται λύσεις για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προδιαγραφών κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου τα προϊόντα που προμηθεύεται ο Δήμος να πληρούν υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές.

Με στόχο την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, παραθέτουμε το σχέδιο του ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προκειμένου να υποβάλετε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας.

Για να δείτε το σχέδιο του ΣΔΑΕΚ του Δήμου πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους:

 

 

 

Για να συμμετέχετε στη διαβούλευση του ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου, να υποβάλετε προτάσεις και παρατηρήσεις πατήστε εδώ

https://forms.gle/7Fdirhoa2zMyhHCc6

Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως και 16/4/2019

Για περισσότερες Πληροφορίες για το Σύμφωνο των Δημάρχων πατήστε εδώ:

https://www.simfonodimarxon.eu/