Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο «Παιδικό Πανεπιστήμιο»Από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και μέχρι την Κυριακή 19 Απριλίου διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής στο πρόγραμμα του «Παιδικού Πανεπιστημίου», που στόχο έχει  να φέρει τους μαθητές  σε επαφή με τις Επιστήμες, την Έρευνα και την Καινοτομία στους χώρους των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη δράση.

Η επιλογή των μαθητών θα γίνει κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με απλή συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας αίτησης από τον γονέα/κηδεμόνα, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανά πρόγραμμα και μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων του. Η υποβολή της αίτησης θα γίνει ΕΔΩ.

Μέσω του προγράμματος, που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής οι μαθητές θα βιώσουν την καθημερινότητα ενός φοιτητή, γνωρίζοντας από κοντά τις επιστήμες και την έρευνα, ικανοποιώντας την περιέργειά του για το πώς η εφαρμογή των επιστημών και της έρευνας προάγει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των πρακτικών λύσεων και της καινοτομίας.

Το Παιδικό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει τέσσερις μήνες, από Φεβρουάριο 2020 έως Μάιο 2020 και θα προσφέρει δύο (2) παράλληλα προγράμματα σπουδών:

  • Το Πρόγραμμα-1 (Π1) απευθύνεται σε μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 200
  • Το Πρόγραμμα-2 (Π2) απευθύνεται σε μαθητές του Γυμνασίου και ο μέγιστος αριθμός μαθητών είναι 200.

Το πρόγραμμα θα τρέξει με τη συμμετοχή των παρακάτω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θεματικές ενότητες μαθημάτων

Οι θεματικές ενότητες  μαθημάτων του κάθε προγράμματος σπουδών είναι οι εξής:

Πρόγραμμα 1 – Π1
ΘΕ.1 – Ρώτα έναν Επιστήμονα Εθνικό (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
ΘΕ.2 – Astronomy to go (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
ΘΕ.3 – Έντυπο – Σύνθεση – Κινούμενη Εικόνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
ΘΕ.4 – Το οικολογικό μου αποτύπωμα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο)

Πρόγραμμα 2 – Π2
ΘΕ.1 – Κυκλική Οικονομία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο)
ΘΕ.2 – Σε ρόλο Πυρηνικού Επιστήμονα (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
ΘΕ.3 – Τουρισμο-ερευνώ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
ΘΕ.4 – Όταν η έρευνα σε οδηγεί στον κόσμο της Νομικής (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Τα μαθήματα θα γίνονται Σάββατα ή Κυριακές, θα είναι διάρκειας τριών (3) ωρών για το Πρόγραμμα-1 και τεσσάρων (4) ωρών για το Πρόγραμμα-2. Κάθε θεματική ενότητα θα ολοκληρώνεται σε δύο επισκέψεις, εκτός της ΘΕ-2 του Προγράμματος-1 και της ΘΕ-3 του Προγράμματος-2 που καλύπτονται σε μία επίσκεψη η κάθε μία. Κάθε μαθητής θα παρακολουθήσει συνολικά επτά (7) μέρες μαθημάτων.Εμφάνιση μπάρας
Κρύψιμο μπάρας
Μέγεθος γραμμάτων
Αντίθεση