Title Image

Σίμος Ρούσσος: Οι εργαζόμενοι στο Δήμο κρατούν όρθια την πόλη εν μέσω πανδημίας

Σίμος Ρούσσος: Οι εργαζόμενοι στο Δήμο κρατούν όρθια την πόλη εν μέσω πανδημίας

Το σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και των εργαζόμενων στους δήμους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης Covid 19 τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη. Ειδικά αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν αυτό το διάστημα η υπηρεσία Καθαριότητας και η υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας, για να κρατηθούν, όπως είπε, οι πόλεις όρθιες.

«Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, μετά βέβαια το νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει αναλάβει ρόλους που δεν μπορεί να κάνει η Πολιτείας. […] Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην καθαριότητα από το να συλλέγονται τα απορρίμματα, να απολυμαίνονται οι κάδοι και οι χώροι που πηγαίνει ο κόσμος, όπως τα σούπερ μάρκετ, χώροι που υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες, χώροι όπως το ΙΚΑ Χαλανδρίου. Έχουν αυξηθεί οι ανάγκες. Χωρίς τους εργαζόμενους όμως δεν γίνεται τίποτα. Όλοι αυτοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή με αυτοθυσία στο δρόμο. Εκτελούν όλα τα δρομολόγια αποκομιδής και περισσότερα από αυτά που έκαναν πριν και εκτελούν επιπλέον ένα μεγάλο καθήκον να πλένουν και να απολυμαίνουν κάθε μέρα 10 τ. χλμ. πόλης και τους οφείλουμε ευχαριστώ και ευγνωμοσύνη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα αναγνωριστεί η προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που κρατούν όρθιες τις πόλεις και αυτό δεν αφορά μόνο το Χαλάνδρι αλλά όλους τους δήμους. Χωρίς την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου αυτές τις μέρες δεν ξέρω αν θα είχαμε τη δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι να είναι στα σπίτια τους», απάντησε ο κ. Ρούσσος στο ερώτημα της δημοσιογράφου αν εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους θα ανταμειφθούν μετά την κρίση και μισθολογικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στους εργαζόμενους στην υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλανδρίου υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε αντίξοες συνθήκες εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή δεκάδες ανθρώπους που δεν διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον (σημ.: μέσω του Κέντρου Βοήθειας), επιπλέον των περίπου 1.200 που εξυπηρετούσε και το προηγούμενο διάστημα η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου- Συσσιτίου του Δήμου.

«Έχουμε ενεργοποιήσει τα μαγειρεία σε τρεις παιδικούς σταθμούς (σημ.: για το συσσίτιο που διανέμεται) με όλο το προσωπικό που απαιτείται –κάποιοι έχουν μεταφερθεί από άλλες υπηρεσίες του Δήμου- ώστε να υποστηριχθεί το Κέντρο Βοήθειας του Δήμου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτοί οι άνθρωποι αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή θα πάνε τρόφιμα και συσσίτια πόρτα-πόρτα. Είναι μεγάλη η κοινωνική προσφορά τους προς την πόλη», συμπλήρωσε ο Σίμος Ρούσσος.

Η επιχείρηση στον καταυλισμό των Ρομά

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα μήνα στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού, απομάκρυνσης μπάζων από τα παραπήγματα που γκρεμίζονται, μοιράζονται τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, γίνονται απολυμάνσεις προκειμένου να περιορίσουμε τους υπαρκτούς κινδύνους για όλους και περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες», ενώ ειδική αναφορά έκανε στην πολύ σημαντική συμβολή που έχουν οι δύο διαμεσολαβήτριες του Κέντρου Κοινότητας –Παράρτημα Ρομά «στην αποκατάσταση μιας επικοινωνίας που δεν υπήρχε ανάμεσα στις κοινότητες των ανθρώπων αυτών με το Δήμο αλλά και με όλες τις κρατικές υπηρεσίες».

Απαιτείται γενναία ενίσχυση των δήμων

Αναφέρθηκε τέλος στη δυσκολία που θα έχουν οι δήμοι, λόγω της υποχρηματοδότησης, στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ακολουθεί την υγειονομική, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία αφενός η γενναία χρηματοδότησή τους και αφετέρου η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έτσι ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υλοποιήσουν γρήγορα έργα και δράσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των πολιτών.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου ΕΔΩ